23. 5. 2017

Kako varno do zdrave in porjavele kože?

Kako varno do zdrave in porjavele kože?

Zagorela polt je lepa le, če je zdrava! Če danes začnete skrbeti za vaše notranje zdravje kože, imate še vedno dovolj časa, da postanete zmagovalci poletja – z zdravo in čudovito porjavelo poltjo.

Izpostavljanje soncu ni nedolžna stvar. Sončne opekline vam lahko zagrenijo preostanek uživanja na morju ali v hribih. Še več. Pretirano sončenje pušča tudi trajne, nemalokrat nevarne, posledice na koži.

UV- in vsi drugi žarki
Sončno sevanje je sestavljeno iz žarkov različnih valovnih dolžin. Infrardeče žarke čutite kot toploto in niso nevarni. Nevarni so UV-žarki A, B in C. UVB sevanje je najbolj intenzivno sredi dneva in povzroča opekline. UVA sevanje pa deluje ves dan in ne povzroča opaznih opeklin, je pa kljub temu nevarno, saj povzroča poškodbe globjih struktur kože.

Prosti radikali in staranje
UV-žarki napadajo sestavine kože s svojo energijo in povzročijo poškodbe molekul beljakovin in maščob. Pri tem nastajajo reaktivne snovi – prosti radikali, ki še naprej poškodujejo celice v koži, vključno z molekulami DNK.

Izpostavljanje soncu ni nedolžna stvar. A obstaja rešitev, ki vam lahko pomaga vse leto, da se pripravite na sonce.

Prosti radikali poškodujejo strukture v koži, kot so kolagen, elastin in druge strukture, ki dajejo koži obliko in prožnost.

Poškodbam sledi vnetje, ki povzroči povečan pretok krvi. Ta se pokaže kot rdečina in bolečina, v hujših primerih pa tudi v obliki mehurjev. Temu sledi tvorba zaščitnega pigmenta melanina (zato porjavimo), nepopolno popravilo kože, brazgotinjenje, izguba strukture in tvorba pigmentih peg.

Koža se zaradi delovanja prostih radikalov prezgodaj postara.

UV-sevanje lahko povzroča tudi mutacije v dednem zapisu. Ker pa se celice v koži pospešeno replicirajo, obstaja velika možnost, da se mutirane celice namnožijo … in tako nastane kožni rak.

Kralj vitamin D
Sončni žarki pa seveda nimajo le negativnih učinkov. Zadostno izpostavljanje soncu (UVB žarki) omogoča, da se v koži tvori vitamin D.

Ljudje, ki se soncu ne izpostavljajo dovolj, morajo zato vitamin D praviloma dodajati v obliki prehranskih dopolnil ali obogatenih živil. V splošnem je pri nas preskrbljenost z vitaminom D nezadostna.

Sami lahko naredite veliko
Za pridobivanje lepe barve naj bo sončenje predvsem zmerno in postopno. To pomeni:

  • izogibajte se soncu med 10. in 16. uro,
  • uporabljajte klobuk,
  • redno in obilno nanašajte kremo za sončenje z zaščitnim faktorjem 30 ali več,
  • pijte dovolj tekočine,
  • uživanje snovi z antioksidativnim učinkom, kot so na primer beta karoten in vitamin C, ki pripomore k zmanjšanju poškodb kože.

Braunemon

Celostna zaščita kože

Zadostno izpostavljanje soncu omogoča, da se v koži tvori vitamin D.

25 let izkušenj za zdravo in zagorelo polt
Braunemon je prehransko dopolnilo, ki zaradi vsebnosti naravnega beta karotena, pantotenske kisline, riboflavina, vitamina E in vitamina C prispeva k zaščiti kože ter vpliva na njeno zdravje in videz.

Kako Braunemon deluje?
Braunemon je prehransko dopolnilo s sestavinami, ki ščitijo celice kože pred oksidativnim stresom.

Oksidativni stres je porušeno ravnovesje med nastajanjem prostih radikalov in antioksidativno zaščito. Prosti radikali so reaktivne snovi, ki nastajajo v telesu, vnašamo pa jih v telo tudi od zunaj (na primer s kajenjem). Kadar so v nesorazmerju z antioksidantivno zaščito, nastajajo poškodbe celic , kar se odraža tudi s pospešenim staranjem kože.

Kako uporabljati Braunemon? Preprosto!
Braunemon začnite uživati že 2–3 tedne, preden boste izpostavljeni soncu, in nadaljujte v obdobju sončenja. Priporočeni dnevni odmerek (1 kapsula) zaužijte s tekočino, in sicer 60 dni zapored.

Za vzdrževanje lepe porjavelosti priporočamo uporabo Braunemona tudi po obdobju intenzivnega sončenja. Lahko ga uporabljate vsak dan, celo leto.

Vsak kvadratni centimeter kože je sestavljen iz:

  • 6 milijonov celic
  • 5000 čutnic
  • 400 cm živčnih vlaken
  • 200 receptorjev za bolečino
  • 100 cm krvnih žilic
  • 100 žlez znojnic
  • 15 lojnic
  • 12 receptorjev za mraz
  • 5 dlak
  • 2 receptorja z toploto

Največji telesni organ
Človeška koža pomeni približno 16 % telesne teže in ima površino od 1,5–2 kvadratnih metrov. Torej ima 70 kg težka oseba kar 11,2 kg kože.

Opozorila:
Shranjevati nedosegljivo otrokom. Priporočene dnevne količine se ne sme prekoračiti. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Shranjujte na suhem in temnem mestu pri sobni temperaturi.

Besedilo je pripravilo podjetje Jata Emona d.o.o.