Bolečina v grlu ali žrelu

Bolečina v grlu ali žrelu - Slika 1

Med najpogostejšimi simptomi prehladnih obolenj sta poleg izcedka iz nosu tudi vnetje grla in žrela. Slednja imata največkrat za posledico neprijetno pekočo bolečino, vnetje grla pa poleg tega spremljata še oteženo govorjenje in hripavost.

Grlo ali žrelo?

Ljudje pogosto vnetja in okužbe zgornjih dihalnih poti pospravimo v isti koš in posledično svojemu zdravniku ali farmacevtu potožimo, da nas boli grlo. Dejansko pa sta grlo in žrelo ločeni enoti, ki imata vsak svojo funkcijo. Medtem ko je žrelo vez med prebavno in dihalno potjo in leži neposredno za ustno votlino, je grlo postavljeno nižje in služi predvsem oblikovanju glasu ter preprečevanju uhajanja hrane v dihalne poti. S tem v mislih bi lahko glede na mesto bolečine enostavno ugotovili ali nas boli grlo ali žrelo.

Ločevanje med vnetjem enega oziroma drugega dela zgornjih dihalnih poti je pomembno predvsem zaradi odločitve o ustreznem nadaljnjem zdravljenju in potrebnih ukrepih. Pekoče žrelo je najpogosteje začetek navadnega prehlada ali gripe, še posebej v primerih, ko se kmalu po nastanku bolečine pojavijo še drugi simptomi kot so kihanje, izcedek iz nosu, povišana telesna temperatura in utrujenost. Lahko pa bolečina v žrelu, ki ji ne sledijo prej omenjeni simptomi, temveč bolečina v grlu (torej nižje od žrela) in hripavost, pomeni simptom kake druge resnejše bolezni, za zdravljenje katere moramo poiskati pomoč pri zdravniku.

Pomoč in ukrepi
Čeprav gre za simptome navadnega prehlada moramo v primerih hripavosti (možno vnetje glasilk), oteženega požiranja (možen problem z mandlji), glivičnih obolenj v ustih ali povečanih vratnih bezgavkah, ki jih ne spremljajo ostali simptomi prehlada, poiskati nasvet in pomoč zdravnika. Pav tako morajo zdravnika obiskati v primerih bolečin v grlu ali žrelu otroci do 6 let starosti, nosečnice in doječe matere ter bolniki, ki čutijo bolečine več kot teden dni ali pa so hripavi že več kot tri tedne.

Ob lažjih oblikah vnetij ali okužb zgornjih dihalnih poti kot simptomov prehladnih obolenj si lahko pomagamo sami. Usta in žrelo namreč v določenem številu stalno naseljujejo mikroorganizmi in adenovirusi, prvo obrambno linijo preprečevanja širše okužbe pa predstavljajo encimi in protitelesa v slini in ustni sluznici. Ob znižani telesni odpornosti, kroničnih obolenjih, negativnih vplivih okolja in virusnih okužbah se obrambna sposobnost sluznice žrela zmanjša in dopusti čezmerno razmnoževanje mikroorganizmov, to pa vodi v vnetja in okužbe zgornjih dihalnih poti.

Ko nas žrelo srbi, peče ali praska, je zato ključna pravočasna uporaba antiseptikov, ki so v pastilah, raztopinah ali pršilih velikokrat kombinirani z lokalnimi anestetiki. Ti pripravki namreč odpravljajo blage okužbe v ustih in žrelu ter preprečujejo njihovo širjenje, hkrati pa - če vsebujejo anestetik - blažijo bolečine pri požiranju. Nekateri pripravki poleg tega tudi spodbujajo sproščanje sline, saj je slednja, kot smo že omenili, naravna zaščita pred mikrobi v ustni votlini.

Kateri pripravek je najboljši zame?
Ko se odločimo za samozdravljenje omenjenih težavm, so nam v lekarni dandanes na voljo mnogi pripravki za lajšanje bolečine in vnetja. Najširše sprejeta oblika za lajšanje težav z zgornjimi dihalnimi potmi so vsekakor pastile. Slednje so primerne za praktično vse skupine ljudi, saj so na voljo v različnih oblikah, okusih ter jakostih delovanja. Učinkovine v pastilah so podobne kot pri ustnih vodah ali pršilih, a so pogosto učinkovitejše od slednjih, saj se na sluznici zaradi njihovega načina uporabe - počasnega topljenja v ustih - zadržijo dlje časa. Pri ustnih vodah in pršilih sta prav tako bolj tvegani njihova pravilna uporaba ter primernost za določene skupine posameznikov.

Za konec še enkrat na kratko...
Povzamimo torej s tem, da je za uspešno zdravljenje ključno ukrepanje že ob prvih znakih okužbe oziroma vnetja zgornjih dihalnih poti. Sami si lahko s pomočjo farmacevta prihranimo nadaljnje težave in obisk zdravnika s tem, da izberemo ustrezen izdelek, ki bo na vnetje ali okužbo deloval antiseptično ter bo učinkovito lajšal neprijeten občutek v ustih in žrelu. V primerih, ko je potreben obisk pri zdravniku, vam bo usposobljen farmacevt v veliko pomoč pri presoji o tem, ali je takšen ukrep potreben ali ne.

Lekarnar.com

Komentarji Disqus