Calpol 250 mg/5 ml, peroralna suspenzija (100 ml)

Zdravilo Calpol se uporablja za zniževanje povišane telesne temperature, lajšanje simptomov pri bolečinskih stanjih vnetnega izvora in lajšanje blagih do zmernih bolečin.
Več...
Pakiranje 100 ml
5,45€
Vsi izdelki proizvajalca
Lastnosti
Oblika: sirup
Mesto uporabe: glava, zobje, mišice, sklepi, žrelo
Oznaka: glavobol, zobobol, bolečina, prehlad, vročina, vnetje, migrena
Vsebnost: analgetik
Zdravje: otroci

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

paracetamol

Kaj je zdravilo in za kaj ga uporabljamo
Zdravilo Calpol vsebuje paracetamol, ki je analgetik (zdravilo proti bolečinam) in antipiretik (zdravilo proti zvišani telesni temperaturi).
Peroralna suspenzija Calpol se uporablja za:

 • zniževanje povišane telesne temperature,
 • lajšanje simptomov pri bolečinskih stanjih vnetnega izvora (bolečine v žrelu),
 • lajšanje blagih do zmernih bolečin (glavobola, migrene, nevralgije (huda, ostra, zbadajoča bolečina, ki je prisotna v regiji, ki jo živec oživčuje), zobobola in bolečin pri izraščanju zob, revmatičnih bolečin ter bolečin v mišicah in sklepih, ki spremljajo nekatera prehladna in vročinska obolenja).

Kaj morate vedeti, preden boste uporabili zdravilo Calpol

Ne jemljite zdravila Calpol ali dajajte otroku

 •  če ste ali je vaš otrok alergičen na paracetamol ali katerokoli sestavino zdravila Calpol (navedeno v poglavju 6).

Opozorila in previdnostni ukrepi
Pred začetkom uporabe zdravila Calpol se posvetujte s farmacevtom.

Zdravilo Calpol je potrebno uporabljati previdno: 

 • če imate vi ali vaš otrok zmerno do hudo ledvično obolenje. 
 • če imate vi ali vaš otrok hujšo okvaro jeter. Pred uporabo se posvetujte z zdravnikom.
 • če vi ali vaš otrok jemljete druga zdravila, ki vsebujejo paracetamol.

Zdravilo Calpol odmerjajte natančno po navodilih, saj lahko preveliki odmerki vodijo do poškodb jeter in ledvic.Zelo redko so poročali o resnih kožnih reakcijah pri bolnikih, ki so prejemali paracetamol. Simptomi lahko vključujejo:

 • pordelost kože 
 • mehur 
 • izpuščaj

Če se pojavijo kožne reakcije ali se obstoječi simptomi na koži poslabšajo, takoj prenehajte uporabljati zdravilo in poiščite zdravniško pomoč.

Druga zdravila in zdravilo Calpol
Obvestite svojega zdravnika ali farmacevta, če vi ali vaš otrok prejemate ali ste pred kratkim prejemali katerokoli zdravilo, tudi če ste ga dobili brez recepta.

Ob prevelikem odmerjanju lahko zdravilo Calpol povzroči poškodbe jeter. V primeru prevelikega odmerka je potrebno takoj poiskati zdravniško pomoč. Hitra zdravniška pomoč je ključnega pomena za odrasle kot tudi za otroke, tudi če ne opazite kakršnihkoli znakov ali simptomov.

Obvestite svojega zdravnika, če vi ali vaš otrok hkrati prejemate zdravila, ki so navedena spodaj: 

 • barbiturate (pomirjevala, uspavala ali za zdravljenje epilepsije), triciklične antidepresive (zdravljenje depresije), saj zmanjšajo sposobnost presnavljanja večjih odmerkov paracetamola, kar podaljša njegovo razpolovno dobo;
 • zdravila, ki spodbujajo praznjenje želodca in črevesja (metoklopramid, domperidon) ali zavirajo praznjenje želodca in črevesja (opoidni analgetiki);
 • antikonvulzive (zdravila za zdravljenje epilepsije) ali kontracepcijske tablete, saj njihova uporaba skozi daljše časovno obdobje pospeši presnovo paracetamola in izločanje iz telesa;
 • zdravila, ki spodbujajo jetrne encime (npr. zdravila za zdravljenje epilepsije kot so fenitoin, fenobarbital in karbamazepin ter barbiturati in antibiotik rifampicin), saj povečajo nastanek presnovkov paracetamola, ki so strupeni za jetra;
 • varfarin ali druge predstavnike kumarinov (zdravila za preprečevanje strjevanja krvi), saj paracetamol poveča njihov učinek, s čimer se poveča tveganje za krvavitev.

Zdravilo Calpol skupaj s hrano in pijačo
Zdravilo se lahko jemlje neodvisno od obrokov hrane

Ob sočasnem uživanju alkohola se v primeru prekoračitve predpisanega odmerka zdravila poveča strupeno delovanje paracetamola na jetra.

Nosečnost in dojenje
Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. To besedilo je smiselno v primeru, da odrasla oseba jemlje zdravilo Calpol.

Zaradi pomanjkanja podatkov se jemanje zdravila Calpol v nosečnosti odsvetuje. Ni zadostnih in dobro nadzorovanih kliničnih študij o uporabi paracetamola pri nosečnicah in doječih ženskah. Paracetamol prehaja skozi placento in v plodovi krvi doseže koncentracije, podobne tistim v krvi matere, zato bi bil plod ogrožen, če bi prehajal velik odmerek zdravila v njegov obtok.

Če doječa ženska jemlje paracetamol po predpisanih odmerkih, se ta izloča v materino mleko v majhnih koncentracijah (0,1 % do 1,85 % prejetega odmerka). O podobnih izsledkih so poročali tudi v drugih študijah, zato terapevtski odmerki zdravila Calpol ne predstavljajo nevarnosti za dojene novorojenčke/otroke.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
To besedilo je smiselno v primeru, da odrasla oseba jemlje zdravilo Calpol. Zdravilo Calpol v priporočenih odmerkih nima vpliva na sposobnost vožnje in upravljanja s stroji.

Zdravilo Calpol vsebuje saharozo. Enkratni odmerek za odrasle in otroke od 12 let vsebuje 4,4 g – 8,4 g saharoze. Enkratni odmerek za otroke od 6 do 12 let vsebuje od 2,1 g - 4,2 g saharoze. To morajo upoštevati sladkorni bolniki. Če vam je zdravnik povedal, da ima vaš otrok intoleranco za nekatere sladkorje, se pred uporabo tega zdravila posvetujte s svojim zdravnikom. Zdravilo vsebuje sorbitol. Sorbitol ima lahko blag odvajalni učinek. Kalorična vrednost je 2,6 kcal/g sorbitola.

Zdravilo Calpol vsebuje metilparahidroksibenzoat, ki lahko povzroči alergijske reakcije (lahko zapoznele).

Zdravilo Calpol vsebuje sončno rumeno FCF, ki lahko povzroči alergijske reakcije.

Kako uporabljati zdravilo Calpol

Pri jemanju zdravila Calpol natančno upoštevajte zdravnikova navodila. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom. Običajni odmerek je naveden glede na starost otroka v spodnji tabeli.

Zdravilo Calpol 250 mg/5 ml peroralna suspenzija ni primerna za otroke mlajše od 6 leta.

Odmerjanje je prilagojeno starosti otroka po naslednji shemi:

Starost:  Odmerek:
Otroci od 6 do 12 let:  5 do 10 ml (1 do 2 merilni žlički po 5 ml) (250 do 500 mg paracetamola)
Otroci, starejši od 12 let in odrasli: 10 do 20 ml (2 do 4 merilne žličke po 5 ml) (500 do 1000 mg paracetamola)

 Pred uporabo steklenico dobro pretresite! Zdravila Calpol ne smete redčiti! 

Priporočene odmerke lahko ponovite do 4-krat na dan, vendar mora biti razmik med posameznimi odmerki najmanj 4 ure.

Trajanje zdravljenja:
Za otroke od 6. do 12. leta:
Indikacija bolečine: največ 5 dni.
Indikacija zniževanja povišane telesne temperature: največ 3 dni.

Za odrasle:
Indikacija bolečine: največ 7 dni.
Indikacija zniževanja povišane telesne temperature: največ 5 dni.

Blank slika

Druge velikosti

 • Predvidena dostava

  Izdelek bo predvidoma poslan še danes.

 • Prihranek

  Ob naročilu nad 55 eur je poštnina brezplačna.

 • Načini plačila

  Po povzetju, kreditne kartice, moneta, predračun.

La Roche-Posay prodajne uspešnice na Lekarnar.com so vam na voljo 25% ugodneje + Brezplačna dostava ob nakupu LRP nad 30€.

La Roche-Posay prodajne uspešnice na Lekarnar.com so vam na voljo 25% ugodneje + Brezplačna dostava ob nakupu LRP nad 30€.

La Roche-Posay prodajne uspešnice na Lekarnar.com so vam na voljo 25% ugodneje + Brezplačna dostava ob nakupu LRP nad 30€. Popust velja za izdelke na spodnjem seznamu. Akcija traja od 27.7. do 2.8.2021. Vse akcije in popusti, objavljeni na lekarnar.com, veljajo izključno za nakup oziroma ...