Canesten 1 set, 500 mg mehke vaginalne kapsule in 10 mg/g krema

Nasveti za preprečevanje okužb nožnice.
Zdravilo Canesten 1 set uporabljamo pri ženskah za zdravljenje okužbe notranjih spolovil (nožnice), ki jo povzročajo glivice (iz rodu kvasovk Candida), in za zdravljenje okužbe zunanjih spolovil z glivicami iz rodu Candida pri ženskah in moških.
Več...
Pakiranje 1 globula + 20 g kreme
11,06€

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

klotrimazol

Kaj je zdravilo Canesten 1 set in za kaj ga uporabljamo
Zdravilo Canesten1 set spada med protimikrobna zdravila za ginekološko zdravljenje. Mehke vaginalne kapsule in krema vsebujejo učinkovino klotrimazol, ki deluje proti glivicam in tudi proti nekaterim drugim mikroorganizmom.

Glivične okužbe spolovil se lahko pojavijo zaradi porušenega naravnega ravnovesja mikroorganizmov na sluznicah spolovil, ki ga lahko povzroči:

 • uporaba nekaterih zdravil (npr. antibiotiki, kontracepcijske tablete),
 • nekatere bolezni in določena stanja (npr. sladkorna bolezen, menstruacija, nosečnost),
 • stres, uporaba močnih sredstev za intimno nego in izpiranje nožnice, uporaba spodnjega perila iz umetnih materialov, ki ni dovolj zračno.

Zdravilo Canesten1 set uporabljamo:

 • pri ženskah za zdravljenje okužbe notranjih spolovil (nožnice), ki jo povzročajo glivice (iz rodu kvasovk Candida) imenovano kandidni vaginitis. Znaki in simptomi take okužbe so bel, sirast izcedek iz nožnice, srbenje, pordelost, oteklina in pekoče razjede na zunanjem spolovilu. Lahko se pojavijo tudi bolečine pri uriniranju.
 • za zdravljenje okužbe zunanjih spolovil z glivicami iz rodu Candida pri ženskah in moških. V teh primerih uporabljamo zdravilo Canesten krema. Pri ženskah se okužba zunanjih spolovil (kandidni vulvitis) kaže kot srbenje, pordelost, oteklina, pekoče razjede sramnih ustnic in predela okoli njih. Pri moških se taka okužba (kandidni balanitis) kaže kot droben bel izpuščaj, srbenje ter rahlo vnetje glavice in kožice spolnega uda.

Če so sočasno okužene sramne ustnice in sosednja (bližja) območja, je poleg intravaginalnega zdravljenja potrebno še lokalno zdravljenje s kremo za zunanjo uporabo (kombinirano zdravljenje). Zdravljenje spolnega partnerja je potrebno LE, če so pri njem prisotni znaki in simptomi okužbe (npr. srbenje, vnetje in drugi) ali če to svetuje zdravnik.

Po natančni diagnozi, ki jo postavi zdravnik, se to zdravilo uporablja tudi:

 • za zdravljenje okužbe spolovil z mikroorganizmom Trihomonas vaginalis v kombinaciji z drugimi zdravili, ki jih predpiše zdravnik. Znaki in simptomi take okužbe so obilen, smrdeč, zeleno rumen izcedek, blago vnetje zunanjega spolovila, bolečine pri uriniranju in boleč spolni odnos.
 • za zdravljenje okužb (superinfekcij) z nekaterimi bakterijami, ki so občutljive za zdravilo Canesten1 set.

Ne uporabljajte zdravila Canesten1 set
Če ste alergični na klotrimazol ali katero koli sestavino tega zdravila (navedeno v poglavju 6).

Opozorila in previdnostni ukrepi
Pred začetkom uporabe zdravila Canesten1 set se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Bodite posebno pozorni pri uporabi zdravila Canesten1 set:

 • če se približuje obdobje, ko boste dobili menstruacijo. Zdravljenje z zdravilom Canesten1 set naj bo zaključeno pred začetkom menstruacije,
 • če imate vročino (telesno temperaturo nad 38 ºC), bolečino v spodnjem delu trebuha, bolečino v hrbtu, smrdeč izcedek iz nožnice, občutek siljenja na bruhanje, krvavitve iz nožnice in/ali bolečine v rami, se posvetujte z zdravnikom,
 • izogibajte se stiku zdravila z očmi. Ne pogoltnite zdravila.

Druga zdravila in zdravilo Canesten1 set
Če med uporabo zdravila Canesten1 set jemljete takrolimus (zdravilo, ki se uporablja za preprečevanje zavračanja presajenih organov), o tem takoj obvestite zdravnika.

Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim jemali ali pa boste morda začeli jemati katero koli drugo zdravilo.

Nosečnost, dojenje in plodnost
Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo.

V prvih treh mesecih nosečnosti je uporaba zdravila Canesten1 set dovoljena le, če vam je tako svetoval zdravnik. Uporabe aplikatorja med nosečnostjo ne priporočamo, zato v času nosečnosti svetujemo uporabo mehkih vaginalnih kapsul brez aplikatorja (glejte 3. poglavje: Vstavitev mehke vaginalne kapsule brez aplikatorja).

Dojenje Zdravilo Canesten1 set mehke vaginalne kapsule in krema lahko uporabljate v obdobju dojenja.

Plodnost
Podatkov o vplivu na plodnost ni na voljo.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Zdravilo Canesten1 set nima vpliva na sposobnost vožnje in upravljanja strojev.

Zdravilo Canesten krema vsebuje cetil in stearilalkohol, ki lahko povzroči lokalne kožne reakcije (npr. kontaktni dermatitis).

Kako uporabljati zdravilo Canesten1 set

Pri uporabi tega zdravila natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali navodila zdravnika ali famacevta. Če ste negotovi se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Če navodil ne boste natančno upoštevali, zdravilo ne bo pravilno delovalo.

Med uporabo zdravila Canesten1 set ne uporabljajte tamponov, izdelkov za izpiranje nožnice, spermicidov ali drugih izdelkov za vaginalno uporabo. Med uporabo tega zdravila se je priporočljivo izogibati spolnim odnosom, ker se kljub uporabi zaščite, kot so kondomi in diafragma, okužba lahko prenese na partnerja, učinkovitost in varnost izdelkov iz lateksa, kot so kondomi in diafragma, pa je lahko zmanjšana.

Zdravilo Canesten1 set je namenjeno lokalni uporabi.

Odmerjanje in trajanje zdravljenja:
Ker sta običajno okuženi nožnica in zunanje spolovilo, je potrebno kombinirano zdravljenje obeh okuženih mest. Zdravilo Canesten mehke vaginalne kapsule je namenjeno za vaginalno uporabo (uporabo v nožnici). Zdravilo Canesten krema je namenjeno za uporabo na zunanjem spolovilu.

 • Zdravljenje nožnice: Priporočeni dnevni odmerek je ena mehka vaginalna kapsula. Mehko vaginalno kapsulo vstavite v nožnico zvečer tako, kot je opisano v navodilih za pravilno uporabo. Znaki in simptomi, ki jih povzroča glivična okužba nožnice, se običajno izboljšajo v 7 dneh po začetku zdravljenja (oz. po uporabi 1 mehke vaginalne kapsule). Če znaki in simptomi okužbe ne izginejo popolnoma, če se stanje poslabša ali pa se okužba ponovi, se posvetujte z zdravnikom.
 • Zdravljenje zunanjega spolovila (pri ženskah in moških): 2- do 3-krat na dan nanesite tanko plast kreme na zunanje spolovilo in jo vtrite (do zadnjične odprtine pri ženskah ter na glavico in kožico pri moških). Iztisnemo približno pol cm kreme. Zdravljenje z zdravilom Canesten krema traja običajno od 1 do 2 tedna. Če znaki in simptomi okužbe ne izginejo popolnoma, če se stanje poslabša ali pa se okužba ponovi, se posvetujte z zdravnikom.

Če se simptomi v 2 mesecih povrnejo, se morate posvetovati z zdravnikom.

Uporaba pri otrocih in mladostnikih
Zdravilo Canesten1 set se pri mladostnikih (od 12 let do 18 let) lahko uporablja le po zdravnikovem nasvetu.
Varnost in učinkovitost zdravila Canesten1 set pri otrocih, starih do 12 let, še nista bili dokazani.

Starejši bolniki in bolniki z okvarjenimi organskimi sistemi
Podatkov ni na voljo.

Navodilo za pravilno vstavitev mehke vaginalne kapsule v nožnico:

 • Vstavitev mehke vaginalne kapsule brez aplikatorja (pri uporabi med nosečnostjo)

Mehko vaginalno kapsulo vstavite zvečer z umitimi rokami čim globlje v nožnico. Najbolje je, da pri tem ležite na hrbtu z nekoliko skrčenimi nogami.

 • Vstavitev mehke vaginalne kapsule z aplikatorjem

1. Najprej izvlecite bat aplikatorja, dokler se ne ustavi. Mehko vaginalno kapsulo namestite v aplikator tako, da odprtino aplikatorja s prsti nekoliko stisnete. Mehka vaginalna kapsula je pravilno nameščena v aplikator, ko približno polovica zaobljenega dela kapsule gleda ven.

uporaba canesten1 seta

2. Aplikator potisnite čim globlje v nožnico (najbolje je, da pri tem ležite na hrbtu).

3. Bat aplikatorja previdno pritiskajte do konca, dokler kapsula ni nameščena v nožnici. Aplikator odstranite.

aplikacija v nožnico

Če ste uporabili večji odmerek zdravila Canesten1 set, kot bi smeli
Ni poročil o primerih prevelikega odmerjanja zdravila Canesten1 set. Če ste nenamerno uporabili prevelik odmerek kreme, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Če ste pozabili uporabiti zdravilo Canesten1 set
Če ste pozabili uporabiti odmerek kreme, jo uporabite takoj, ko se spomnite. Ne uporabite dvojnega odmerka kreme, če ste pozabili prejšnji odmerek.

Če ste prenehali uporabljati zdravilo Canesten1 set
Če želite glivično okužbo popolnoma pozdraviti in preprečiti njeno ponovitev, zdravljenja ne smete končati predčasno ali takoj, ko izginejo simptomi okužbe. Če se za to vseeno odločite, tvegate, da se bo bolezen ponovila.

Če imate dodatna vprašanja o uporabi zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Daylong zaščita pred soncem vam je na voljo 30% ugodneje.

Daylong zaščita pred soncem vam je na voljo 30% ugodneje.

Za vaše zdravje je odlično, da ste na soncu, počutite se dobro, srečni ste in sproščeni. Na soncu boste zasijali, sonce bo koži pomagalo pri proizvodnji za telo zelo pomembnega vitamina D. Toda uživanje na soncu prinaša tudi nekatera tveganja; sonce vas lahko opeče, poškoduje kožo in dolgoročno ...