Ibuprofen Stada, 200 mg peroralni prašek (10 vrečic)

- rok uporabe 10/2022 -

Zdravilo Ibuprofen STADA uporabljamo pri odraslih, mladostnikih in otrocih s telesno maso več kot 20 kg (starost 6 let ali več) za kratkotrajno simptomatsko zdravljenje: blagih do zmernih bolečin in zvišane telesne temperature.
Več...
Pakiranje 10 vrečic
5,61€

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

ibuprofen

Kaj je zdravilo Ibuprofen STADA in za kaj ga uporabljamo
Ibuprofen, zdravilna učinkovina v zdravilu Ibuprofen STADA, spada v skupino zdravil, imenovanih nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID – non-steroidal anti-inflammatory drugs). Ta zdravila delujejo tako, da spremenijo odziv telesa na bolečine in zvišano telesno temperaturo.

Zdravilo Ibuprofen STADA uporabljamo pri odraslih, mladostnikih in otrocih s telesno maso več kot 20 kg (starost 6 let ali več) za kratkotrajno simptomatsko zdravljenje:

 • blagih do zmernih bolečin,
 • zvišane telesne temperature.

Kaj morate vedeti, preden boste vzeli zdravilo Ibuprofen STADA

NE JEMLJITE zdravila Ibuprofen STADA:

 • če ste alergični na ibuprofen ali katero koli sestavino tega zdravila (navedeno v poglavju 6),
 • če se vam je kdaj po jemanju acetilsalicilne kisline ali drugih NSAID pojavil srbeč izpuščaj, otekel obraz, ustnice ali jezik, izcedek iz nosu, težko dihanje ali astma,
 • če imate kakšno nepojasnjeno motnjo nastajanja krvi,
 • če ste imeli krvavitve iz prebavil ali perforacijo prebavil, povezano s predhodnim zdravljenjem z NSAID,
 • če imate ali ste kdaj v preteklosti imeli razjedo na želodcu ali dvanajstniku (peptični ulkus) ali krvavitev v želodcu ali dvanajstniku (vsaj 2 potrjena primera razjede ali krvavitve),
 • če imate krvavitev iz krvnih žil v možganih ali kakšno drugo aktivno krvavitev,
 • če imate hudo srčno popuščanje,
 • če ste v tretjem trimesečju nosečnosti,
 • če imate hudo odpoved jeter ali hudo odpoved ledvic,
 • če ste hudo dehidrirani (zaradi bruhanja, driske ali nezadostnega uživanja tekočin).

Zdravila Ibuprofen STADA ne uporabljajte pri otrocih, ki imajo telesno maso manjšo od 20 kg ali so mlajši od 6 let, zaradi velike vsebnosti zdravilne učinkovine v zdravilu.

Opozorila in previdnostni ukrepi
Pred začetkom jemanja zdravila Ibuprofen STADA se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom:

 • če imate ali ste kdaj imeli astmo ali kakšno alergijsko bolezen, ker se vam lahko pojavi težko dihanje;
 • če imate kakšne bolezni jeter;
 • če imate zmanjšano delovanje ledvic;
 • če imate ali ste kdaj imeli kakšno črevesno bolezen (ulcerozni kolitis, Crohnovo bolezen);
 • če imate težave s srcem, vključno s srčnim popuščanjem, angino pektoris (bolečine v prsnem košu), ali če ste imeli srčni infarkt, obvodno ("bypass") operacijo, bolezen perifernih arterij (slab pretok v nogah ali stopalih zaradi zoženih ali zamašenih arterij) ali kakršno koli obliko možganske kapi (vključno z "mini kapjo" ali prehodno možgansko ishemijo (TIA – transient ischaemic attack);
 • če imate visok krvni tlak, sladkorno bolezen, visok holesterol, srčno bolezen ali možgansko kap v družini, ali če kadite;
 • če imate določene bolezni kože (sistemski eritematozni lupus (SLE – systemic lupus erythematosus) ali mešano bolezen vezivnega tkiva). Če imate kakšno resno kožno reakcijo, na primer eksfoliativni dermatitis, Stevens-Johnsonov sindrom ali toksično epidermalno nekrolizo. Zdravilo Ibuprofen STADA morate takoj prenehati uporabljati ob prvem pojavu kožnega izpuščaja, poškodb sluznice ali kakšnega drugega znaka alergijske reakcije;
 • če imate določene dedne motnje nastajanja krvi (npr. akutno intermitentno porfirijo);
 • če imate ali ste kdaj imeli visok krvni tlak in/ali srčno popuščanje;
 • zdravniški nadzor je še zlasti priporočljiv neposredno po večji operaciji;
 • če imate seneni nahod, nosne polipe ali kronično obstruktivno bolezen dihal, obstaja večje tveganje za alergijske reakcije. Alergijske reakcije se lahko pojavijo kot napadi astme (t. i. analgetična astma),  uinckejev edem ali urtikarija;
 • med noricami (varicello) se je treba izogibati uporabi zdravila Ibuprofen STADA;
 • če imate motnje strjevanja krvi;
 • med dolgotrajno uporabo zdravila Ibuprofen STADA je treba redno kontrolirati jetrne izvide, delovanje ledvic in krvno sliko.
 • sočasna uporaba z NSAID, vključno s specifičnimi zaviralci ciklooksigenaze-2, poveča tveganje za neželene učinke (glejte poglavje "Druga zdravila in zdravilo Ibuprofen STADA"), zato se je takšni sočasni uporabi treba izogibati.

Neželene učinke je mogoče omejiti, če uporabljate najmanjši učinkovit odmerek najkrajši možni čas. Tveganje za neželene učinke je večje pri starejših osebah.

Na splošno lahko stalna uporaba (različnih vrst) zdravil za zdravljenje bolečin (analgetikov) povzroči trajne hude težave z ledvicami. To tveganje se lahko poveča v primeru telesnega napora, ki ga spremljata izguba soli in dehidracija. Zato se mu je treba izogibati. Dolgotrajna uporaba katerega koli analgetika za zdravljenje glavobola lahko glavobole poslabša. Če se pojavi takšna situacija ali obstaja sum nanjo, je treba zdravljenje prekiniti in se posvetovati z zdravnikom. Pri bolnikih, ki imajo kljub redni uporabi zdravil za zdravljenje glavobola (ali zaradi nje) pogoste ali vsakodnevne glavobole, obstaja sum na diagnozo glavobola zaradi prekomerne uporabe zdravil.

NSAID lahko prikrijejo simptome okužbe ali zvišano telesno temperaturo.

Protivnetna zdravila/zdravila za zdravljenje bolečin, kakršno je ibuprofen, so morda lahko povezana z majhnim povečanjem tveganja za srčni infarkt ali možgansko kap, zlasti če so uporabljena v velikih odmerkih. Ne prekoračite priporočenega odmerka in priporočenega trajanja zdravljenja.

Če kaj od zgoraj navedenega velja za vas, se posvetujte z zdravnikom, preden uporabite zdravilo Ibuprofen STADA.

Otroci in mladostniki
Pri dehidriranih otrocih in mladostnikih obstaja tveganje za okvaro ledvic. Zdravila Ibuprofen STADA ne uporabljajte pri otrocih, ki imajo telesno maso manjšo od 20 kg ali so mlajši od 6 let, zaradi velike vsebnosti zdravilne učinkovine v zdravilu.

Druga zdravila in zdravilo Ibuprofen STADA
Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim jemali ali pa boste morda začeli jemati katero koli drugo zdravilo.

Nekatera druga zdravila lahko vplivajo na zdravilo Ibuprofen STADA in to zdravilo lahko vpliva na nekatera druga zdravila. To na primer velja za:

 • zdravila, ki so antikoagulanti (tj. zdravila za redčenje krvi/proti strjevanju krvi, npr. acetilsalicilna kislina, varfarin ali tiklopidin).
 • zdravila, ki znižujejo visok krvni tlak (zaviralci ACE, kot je kaptopril, antagonisti adrenergičnih
  receptorjev beta, kot je atenolol, ali antagonisti angiotenzinskih receptorjev II, kot je losartan).

Tudi nekatera druga zdravila lahko vplivajo na zdravljenje z zdravilom Ibuprofen STADA, oziroma zdravilo Ibuprofen STADA vpliva nanje. Zato se morate pred uporabo zdravila Ibuprofen STADA skupaj z drugimi zdravili vedno posvetovati z zdravnikom ali farmacevtom.

Še zlasti morate zdravniku ali farmacevtu povedati, če jemljete:

acetilsalicilno kislino ali kakšne druge NSAID (protivnetna zdravila in zdravila za zdravljenje bolečin) ker to lahko poveča tveganje za razjede ali
krvavitve iz prebavil
 digoksin (za zdravljenje srčnega popuščanja) ker se učinek digoksina lahko poveča
glukokortikoide (zdravila, ki vsebujejo kortizon
ali kortizonu podobne zdravilne učinkovine)
ker to lahko poveča tveganje za razjede ali
krvavitve iz prebavil
antiagregacijska zdravila (zdravila proti
sprijemanju trombocitov)
ker to lahko poveča tveganje za krvavitve
acetilsalicilno kislino (v majhnih odmerkih) ker se lahko učinek na redčenje krvi zmanjša
zdravila za redčenje krvi (na primer varfarin) ker lahko ibuprofen poveča učinek teh zdravil
 fenitoin (za zdravljenje epilepsije) ker se učinek fenitoina lahko poveča
selektivne zaviralce ponovnega privzema serotonina (zdravila, ki se uporabljajo za zdravljenje depresije) ker lahko povečajo tveganje za krvavitve iz
prebavil
 litij (zdravilo, ki se uporablja za zdravljenje bipolarne motnje in depresije) ker se učinek litija lahko poveča
 probenecid ali sulfinpirazone (zdravila za zdravljenje protina) ker lahko upočasnijo izločanje ibuprofena
 zdravila za visok krvni tlak ali tablete za odvajanje vode (diuretike) ker lahko ibuprofen zmanjša učinke teh zdravil in
ker lahko obstaja večje tveganje za okvaro ledvic
 diuretike, ki varčujejo s kalijem ker to lahko povzroči hiperkaliemijo
metotreksat (zdravilo za zdravljenje raka ali revmatizma) ker se učinek metotreksata lahko poveča
takrolimus ali ciklosporin (zdravili, ki zavirata delovanje imunskega sistema) ker se lahko pojavi okvara ledvic
zidovudin (zdravilo za zdravljenje HIV/aidsa) ker lahko uporaba zdravila Ibuprofen STADA poveča tveganje za krvavitev v sklepe ali za krvavitev, ki povzroči oteklost pri HIV (+) bolnikih s hemofilijo.
sulfonilsečnine (zdravila za zdravljenje sladkorne bolezni)  možna so medsebojna delovanja
kinolonske antibiotike  ker se lahko poveča tveganja za epileptične krče
zaviralce CYP2C9  Sočasna uporaba ibuprofena z zaviralci CYP2C9 lahko poveča izpostavljenost ibuprofenu (substrat CYP2C9). V študiji z vorikonazolom in flukonazolom (ki sta zaviralca CYP2C9) so ugotovili za približno 80 do 100 % večjo izpostavljenost S(+)-ibuprofenu. Med sočasno uporabo z močnimi zaviralci CYP2C9 pride v poštev zmanjšanje odmerka ibuprofena, zlasti če so veliki odmerki ibuprofena uporabljeni z vorikonazolom ali flukonazolom.

Zdravilo Ibuprofen STADA skupaj z alkoholom
Če med jemanjem zdravila Ibuprofen STADA pijete alkohol, je verjetnejši pojav nekaterih neželenih učinkov, na primer tistih na prebavilih ali osrednjem živčevju.

Nosečnost, dojenje in plodnost
Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo.

Nosečnost
Tega zdravila ne jemljite v zadnjih 3 mesecih nosečnosti. Uporabi tega zdravila se izogibajte v prvih 6
mesecih nosečnosti, razen če vam zdravnik svetuje drugače.

Dojenje
V materino mleko preide le malo ibuprofena in produktov njegove razgradnje. Ker doslej ni znanih
škodljivih učinkov za dojenčke, med kratkotrajno uporabo priporočenih odmerkov ibuprofena dojenja
po navadi ni treba prekiniti.

Plodnost
To zdravilo spada v skupino zdravil (NSAID), ki lahko zmanjšajo plodnost pri ženskah. Učinek po
prenehanju uporabe zdravila izgine.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Med uporabo zdravila Ibuprofen STADA se lahko pojavijo neželeni učinki, na primer utrujenost,
motnje vida in omotica. Zaradi tega se lahko v posameznih primerih zmanjša reakcijska sposobnost ter
poslabša sposobnost za aktivno sodelovanje v cestnem prometu in uporabo strojev. To še posebej velja
v kombinaciji z alkoholom. Zgodi se lahko, da se niste več zmožni dovolj hitro in ustrezno odzvati na
nepričakovane in nenadne dogodke. Če se vam pojavijo takšni učinki, ne upravljajte vozil, ne
uporabljajte strojev in ne izvajajte nobenih drugih nevarnih opravil.

Zdravilo Ibuprofen STADA vsebuje izomalt 720
Če vam je zdravnik povedal, da ne prenašate nekaterih sladkorjev, se pred uporabo tega zdravila
posvetujte z zdravnikom.

Kako jemati zdravilo Ibuprofen STADA
Pri jemanju tega zdravila natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali navodila zdravnika ali farmacevta. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Priporočeni odmerek:

Telesna masa (starost) Enkraten odmerek Največji dnevni odmerek
od 20 kg do 29 kg (otroci: od 6. do 9. leta) 200 mg ibuprofena (1 vrečica) 600 mg ibuprofena
(3 vrečice)
od 30 kg do 39 kg (otroci: od 10. do 11. leta 200 mg ibuprofena (1 vrečica) 800 mg ibuprofena
(4 vrečice)
≥ 40 kg (mladostniki od 12. leta starosti in odrasli) 200–400 mg ibuprofena (1–2 vrečici) 1.200 mg ibuprofena
(6 vrečic)

Pri otrocih in mladostnikih odmerjanje zdravila Ibuprofen STADA temelji na telesni masi (TM) in
starosti, v tem zaporedju, praviloma od 7 do 10 mg/kg TM v enkratnem odmerku do največ 30 mg/kg
TM v celotnem dnevnem odmerku.
Ustrezni presledek med odmerki je treba določiti glede na simptomatiko in celoten dnevni odmerek.
Presledek med odmerki mora biti vsaj 6 ur.
Ne prekoračite priporočenega odmerka.

Če je treba to zdravilo pri otrocih in mladostnikih uporabljati več kot 3 dni, ali če se simptomi
poslabšajo, se je treba posvetovati z zdravnikom.
Če je pri odraslih to zdravilo potrebno uporabljati več kot 3 dni v primeru zvišane telesne temperature
ali več kot 4 dni za zdravljenje bolečine, ali če se simptomi poslabšajo, se je treba posvetovati z
zdravnikom.

Odmerjanje pri starejših osebah
Posebne prilagoditve odmerjanja niso potrebne. Zaradi profila možnih neželenih učinkov (glejte poglavje 2: "Opozorila in previdnostni ukrepi") je treba starejše bolnike posebej skrbno nadzirati.

Način uporabe
peroralna uporaba
Celotno vsebino vrečice stresite v usta. Peroralnega praška ni treba jemati s tekočino, ker se raztopi na
jeziku in ga pogoltnete s slino. Zdravilo Ibuprofen STADA je mogoče uporabljati v okoliščinah, ko ni
na voljo tekočine.

Priporočljivo je, da bolniki, ki imajo občutljiv želodec, to zdravilo vzamejo med jedjo.

Trajanje uporabe
Zdravilo je namenjeno le kratkotrajni uporabi. Jemati morate najmanjši odmerek najkrajši čas, ki je
potreben za ublažitev vaših simptomov.

Blank slika

Druge velikosti

 • Predvidena dostava

  Izdelek bo predvidoma poslan še danes.

 • Prihranek

  Ob naročilu nad 55 eur je poštnina brezplačna.

 • Načini plačila

  Po povzetju, kreditne kartice, moneta, predračun.

Vichy dnevi - ob nakupu 2 izdelkov Vichy prejmete 20% popust, ob nakupu 3 ali več izdelkov pa kar 30% popust.

Vichy dnevi - ob nakupu 2 izdelkov Vichy prejmete 20% popust, ob nakupu 3 ali več izdelkov pa kar 30% popust.

Vichy dnevi - ob nakupu 2 izdelkov Vichy prejmete 20% popust, ob nakupu 3 ali več izdelkov pa kar 30% popust.* Popust vam bo obračunan v 3. koraku v košarici. *Akcija ne velja za izdelke Vichy, ki se že prodajajo pod akcijskimi pogoji (Vichy rutine, Vichy Summer Promo, Vichy Try and Buy, Vichy ...