Veseli nas, da ste izbrali Petrolovo pot do Lekarnarja

Če označite polje podajate izrecno soglasje, da bo PETROL d.d., Ljubljana vaše posredovane osebne podatke obdeloval, za namene trženja. Podano soglasje lahko kadarkoli prekličete. Več.
Stranka z izpolnitvijo in potrdilom obrazca poda izrecno soglasje, da Petrol kot upravljavec zbirke osebnih podatkov zbira in obdeluje osebne podatke in sicer za naslednje kategorije osebnih podatkov: podatke, ki se nanašajo na imetnika, med drugim: ime in priimek, kraj, ulica in hišna številka, poštna številka in pošta, telefon, elektronski naslov, podatke o gospodinjstvu, velikosti stanovanja, o poslovni dejavnosti, načinu plačila in predvidenem roku nakupa novega izdelka, o ogrevanju, spolu, datumu rojstva, zaposlitvenem statusu, vrsti stavbe. Stranka s potrdilom podaja soglasje, da Petrol za potrebe segmentiranega in ciljnega trženja obdeluje vse podatke, ki jih hrani o posamezniku in jih je pridobil ob njegovih nakupih, sklepanju pogodb ali med drugimi oblikami interakcije s potrošnikom.

Stranka z ustrezno izpolnitvijo in potrdilom soglaša, da Petrol te podatke obdeluje in zbira za spodaj naštete namene: statističnih obdelav, pošiljanja ponudb, izvajanja trženjskih raziskav, pošiljanja oglasnih gradiv, obveščanja o novostih v dobaviteljevi ponudbi in poslovanju dobavitelja ter njegovih poslovnih partnerjev, določanja odjemalčevega okvira porabe, obdelave preteklega nakupnega obnašanja, za telefonsko in pisno anketiranje, izgradnje baze podatkov za potrebe upravljanja odnosov s kupci, neposrednega, segmentiranega in ciljnega trženja.

Stranka lahko kadarkoli prekliče dovoljenje za pošiljanje oglasnega gradiva, obveščanja o novostih v ponudbi in poslovanju dobavitelja ter njegovih poslovnih partnerjev. Dovoljenje se lahko prekliče pisno na naslov: Petrol d.d., Ljubljana, Dunajska 50, 1000 Ljubljana, s pripisom Petrol klub, na elektronskem naslovu klub@petrol.si ali na brezplačni telefonski številki 080 22 66. Odjava je možna tudi s klikom ob vsakokratnem elektronskem pošiljanju oglasnih sporočil ali v primeru brezplačnega SMS sporočila s SMS sporočilom »Petrol stop« ali »Stop« na številko 4246.

Petrol zagotavlja, da bo prejete osebne podatke stranke in vse ostale podatke obdelane pri uresničevanju svojih zakonitih interesov, ki prevladajo nad interesi stranke, ščitil pred nepooblaščenim razkritjem in posredovanjem nepooblaščenim tretjim osebam, in sicer v skladu z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov. Petrol bo hranil osebne podatke do preklica soglasja za obdelovanje osebnih podatkov. Podatki o poslanih oglasnih sporočilih se hranijo do preklica dovoljenja za pošiljanje reklamnih sporočil. Stranka z dano privolitvijo hkrati soglaša in pooblašča Petrol, da za namene: določene v teh pravilih, posreduje podatke o stranki svojim podizvajalcem na ozemlju Republike Slovenije, s katerimi ima sklenjene pogodbe o obdelavi podatkov in ki podatke obdelujejo v njegovem imenu in za njegov račun, navedene zgoraj, posreduje svojim odvisnim, pridruženim ter skupaj obvladovanim družbam dane imetnikove osebne podatke. Družbe iz te alineje so navedene na strani http://www.petrol.si/o-podjetju/petrol/skupina-petrol. Stranka s potrdilom tega obrazca soglaša, da je seznanjen z vsemi relevantnimi pravicami, kot so npr.: pravica do vpogleda, prepisa, kopiranja, popravkov, blokiranja in izbrisa njegovih osebnih podatkov, v skladu z veljavnim zakonom, ki ureja varstvo osebnih podatkov. Manj.
Close icon

Laksan, zrnca

Laksan je zdravilo rastlinskega izvora, ki se uporablja za kratkotrajno zdravljenje občasnega zaprtja, kadar ustrezna fizična dejavnost, spremenjena prehrana in vlakninska odvajala ne zadoščajo.
Več...
Pakiranje 70 g
6,75€
Vsi izdelki proizvajalca
Lastnosti
Oblika: prašek
Mesto uporabe: prebavila, črevesje
Simptom: stres, zaprtje
Vsebnost: odvajalo, zelišča

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Zdrobljeni listi sene, zdrobljena skorja navadne krhlike, cela semena navadnega lana

Kaj je zdravilo Laksan in za kaj ga uporabljamo
Laksan je zdravilo rastlinskega izvora, ki se uporablja za kratkotrajno zdravljenje občasnega zaprtja (na primer zaradi spremembe okolja, drugačne prehrane ali ob dolgotrajnejšem ležanju v postelji), kadar ustrezna fizična dejavnost, spremenjena prehrana in vlakninska odvajala ne zadoščajo.

Ne uporabljajte zdravila Laksan

 • če ste alergični (preobčutljivi) na zdravilne učinkovine ali katerokoli sestavino tega zdravila
 • če ste alergični (preobčutljivi) na rastline iz družin metuljnic (latinsko Fabaceae), krhlikovk (latinsko Rhamnaceae) ali lanovk (latinsko Linaceae),
 • če občutite nenadne spremembe pri odvajanju blata, ki trajajo več kot 2 tedna,
 • če opazite črno obarvano blato zaradi krvavitve v prebavilih,
 • če imate krvavitev iz zadnjika, ki je še ni obravnaval zdravnik,
 • če ste že uporabili druga odvajala, ki pospešijo gibanje črevesja (kontaktna odvajala), vendar se zaprtje ni izboljšalo,
 • če imate zoženja v prebavnem traktu, povezana z boleznimi požiralnika ali prehoda med požiralnikom in želodcem,
 • če težko požirate,
 • če imate bolečine v trebuhu neznanega izvora,
 • če imate morebitno ali dejansko črevesno zaporo (ileus) ali zoženje (stenozo) črevesja,
 • če imate oslabljene mišice črevesja (atonijo),
 • če imate vnetje slepiča ali vnetne bolezni črevesja (na primer Chronova bolezen in ulcerozni kolitis),
 • če imate hudo pomanjkanje vode (dehidracijo) ali elektrolitov,
 • pri otrocih, mlajših od 12 let.

Opozorila in previdnostni ukrepi

 • Dolgotrajna uporaba zdravila Laksan lahko povzroči pomanjkanje kalija v telesu, zaradi česar se lahko pojavi tveganje za povečanje učinka določenih zdravil za srce. To so srčni glikozidi, antiaritmiki (zdravila za zdravljenje motenj srčnega ritma) in zdravila, ki podaljšujejo interval QT (določen del srčnega ritma).
 • Sočasno jemanje zdravila Laksan z drugimi zdravili, ki povzročajo pomanjkanje kalija v telesu, lahko poveča neravnovesje elektrolitov. To so: diuretiki (zdravila, ki povečajo izločanje urina), adrenokortikosteroidi (zdravila, ki močno zavirajo vnetje ali uravnavajo količino elektrolitov v telesu) in zdravila, ki vsebujejo korenino golostebelnega sladkega korena (latinsko Glycyrrhiza glabra L.). Če jemljete ta zdravila, se pred jemanjem zdravila Laksan posvetujte z zdravnikom.
 • Če imate zastoj blata v črevesju (fekalno impakcijo) ali trenutne oziroma dalj časa trajajoče želodčno-črevesne težave (na primer bolečine v trebuhu, slabost ali bruhanje), ki še niso bile raziskane, ne smete jemati zdravila Laksan, razen če vam je to dovolil zdravnik. Ti znaki lahko kažejo na morebitno ali dejansko črevesno zaporo (ileus).
 • Če odvajala potrebujete vsakodnevno, je treba raziskati vzrok zaprtja. Dolgotrajni uporabi odvajal se je treba izogniti.
 • Če jemljete odvajala, ki pospešijo gibanje črevesja (kontaktna odvajala) dlje kot le kratek čas, se lahko pojavi poslabšano delovanje črevesja in odvisnost od odvajal. Zdravilo Laksan jemljite le če prebave ne morete uravnati s spremembo prehrane, ustreznim gibanjem ali uporabo vlakninskih odvajal.
 • Pri bolnikih z okvarjenim delovanjem ledvic lahko pride do neravnovesja elektrolitov.
 • Če se pojavijo bolečine v trebuhu ali nepravilnosti pri odvajanju, prenehajte z uporabo zdravila Laksan in se posvetujte z zdravnikom.
 • Če imate inkontinenco (nezmožnost zadrževanja urina ali blata) in uporabljate hlačne predloge, je ob uporabi zdravila Laksan te treba menjati pogosteje, da se prepreči daljši stik kože z blatom.
 • Če se znaki vaše bolezni ne izboljšajo v 1 do 2 tednih, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.
 • Zdravilo Laksan morate vzeti v pokončnem položaju z vsaj 150 ml vode ali druge tekočine. Če boste vzeli zdravilo s premajhno količino tekočine, lahko zdravilo nabreka v žrelu ali požiralniku in ovira njuno prehodnost, zaradi česar je dihanje lahko ovirano. Jemanje zdravila s premajhno količino tekočine lahko povzroči tudi zaporo črevesja. Če se po jemanju zdravila Laksan pojavi bolečina v prsih, bruhanje ali težave s požiranjem ali dihanjem, morate nemudoma poiskati zdravniško pomoč.
 • Če ste oslabeli ali starejši, mora biti vaše zdravljenje z zdravilom Laksan nadzorovano.
 • Presnovki zdravila Laksan lahko urin obarvajo rdeče-rjavo. Ta pojav nima škodljivega vpliva na vaše zdravje.

Druga zdravila in zdravilo Laksan

 • Odvajala, ki pospešijo gibanje črevesja (kontaktna odvajala), lahko zmanjšajo čas prehoda črevesne vsebine in vplivajo na vsrkanje drugih zdravil, ki jih zaužijete sočasno. To velja na primer pri odmerkih zdravila Laksan, ki sprožijo drisko.
 • Zdravilo Laksan poveča prostornino blata, kar lahko upočasni vsrkanje drugih zdravil iz prebavil. Zato vzemite zdravilo Laksan pol do eno uro pred ali po jemanju drugih zdravil.
 • Pomanjkanje kalija, ki nastane zaradi dolgotrajne uporabe odvajal, poveča učinek srčnih glikozidov in poveča medsebojno delovanje z nekaterimi drugimi zdravili za srce. To so zdravila, ki povzročajo ponovno vzpostavitev pravilnega ritma bitja srca (na primer kinidin) in zdravila, ki podaljšujejo interval QT (določen del srčnega ritma).
 • Sočasno jemanje zdravila Laksan z drugimi zdravili, ki povzročajo pomanjkanje kalija v telesu, lahko poveča neravnovesje elektrolitov. To so: diuretiki (zdravila, ki povečajo izločanje urina), adrenokortikosteroidi (zdravila, ki močno zavirajo vnetje ali uravnavajo količino elektrolitov v telesu) in zdravila, ki vsebujejo korenino golostebelnega sladkega korena (latinsko Glycyrrhiza glabra L.).

Obvestite zdravnika ali farmacevta, če uporabljate, ste pred kratkim uporabljali ali pa boste morda začeli uporabljati katerokoli drugo zdravilo.

Nosečnost in dojenje
Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo. O varnosti zdravila med nosečnostjo in dojenjem ni dovolj podatkov, zato uporaba v tem obdobju ni priporočljiva.

Pomembne informacije o nekaterih sestavinah zdravila Laksan
To zdravilo vsebuje saharozo (480 mg v enem odmerku). Če vam je zdravnik povedal, da ne prenašate nekaterih sladkorjev, se pred uporabo tega zdravila posvetujte s svojim zdravnikom. 

Pomembne informacije o zdravilu
Ni znano, da bi hrana in pijača vplivali na zdravilo Laksan.
Ni znano, da bi zdravilo vplivalo na sposobnost upravljanja vozil in strojev.
Zdravilo Laksan lahko zlasti pri bolnikih z razdražljivim črevesjem povzroči bolečine v trebuhu oz. krče in tekoče blato. Ti učinki se lahko pojavijo tudi kot posledica individualnega prevelikega odmerka tega zdravila. V tem primeru morate zmanjšati odmerek.
Če zdravilo Laksan jemljete daljši čas, ima to lahko za posledico poslabšano delovanje črevesja in odvisnost od odvajal.
Ob daljšem jemanju lahko pride do motenega ravnotežja vode in motene presnove elektrolitov. To lahko vodi v nenormalno prisotnost beljakovin in krvi v urinu.
Posledica dolgotrajnega jemanja zdravila Laksan je tudi obarvanje črevesne sluznice, ki običajno mine po prenehanju jemanja zdravila.
Presnovki zdravila Laksan lahko urin obarvajo rdeče-rjavo. Ta pojav nima škodljivega vpliva na vaše zdravje.

Kaj vsebuje zdravilo Laksan
1 odmerek (4,1 g zrnc oziroma 1 polna merilna žlička) vsebuje naslednje zdravilne učinkovine:

 • od 0,43 g do 0,70 g zdrobljenih listov sene (Cassia senna L., folium in/ali Cassia angustifolia Vahl, folium),
 • od 0,36 g do 0,58 g zdrobljene skorje navadne krhlike (Rhamnus frangula L., cortex),
 • 1,76 g celih semen navadnega lana (Linum usitatissimum L., semen), tako da ustreza 20,5 mg hidroksiantracenskih derivatov, izraženih kot senozid B.

Druge sestavine zdravila (pomožne snovi): smukec, saharoza, lahki kalcijev karbonat, arabski gumi, rdeči železov oksid, kalcijev laktat pentahidrat, črni železov oksid, vanilin, eterično olje ingverja.

Kako uporabljati zdravilo Laksan
Pri uporabi tega zdravila natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali navodila zdravnika ali farmacevta. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Priporočeni odmerek
Odrasli in mladostniki nad 12 let: ena merilna žlička (4,1 g) zrnc enkrat dnevno (zvečer).

Uporaba pri otrocih
Zdravilo ni primerno za otroke, mlajše od 12 let.

Pomembno
Zdravilo je primerno samo za peroralno uporabo (za zaužitje skozi usta). Zdravilo morate vzeti v pokončnem položaju s kozarcem vode (vsaj 150 ml) ali druge tekočine in tudi po jemanju zdravila uživati dovolj tekočin. Če se po jemanju zdravila pojavi bolečina v prsih, bruhanje ali težave s požiranjem ali dihanjem, morate nemudoma poiskati zdravniško pomoč.

Odmerek zdravila Laksan lahko po potrebi tudi zmanjšate. Najustreznejši odmerek za vas je najmanjša količina zdravila, ki še zagotavlja primerno mehkost blata.

Odvajalni učinek se pojavi približno 6 do 12 ur po zaužitju zdravila. Zato je najustreznejši čas jemanja zdravila zvečer, s čimer dosežemo želeni učinek v jutranjem času. Običajno zadostuje jemanje zdravila dva- do trikrat tedensko.

Če se znaki vaše bolezni ne izboljšajo v 1 do 2 tednih, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Uporabo zdravila Laksan, daljšo od 1 do 2 tednov, mora nadzorovati zdravnik.

Če menite, da je učinek zdravila Laksan premočan ali prešibak, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Blank slika
 • Predvidena dostava

  Izdelek bo predvidoma poslan še danes.

 • Prihranek

  Ob naročilu nad 55 eur je poštnina brezplačna.

 • Načini plačila

  Po povzetju, kreditne kartice, moneta, predračun.

Ob nakupu 2 izdelkov NOW prejmete darilo: NOW Omega-3.

Ob nakupu 2 izdelkov NOW prejmete darilo: NOW Omega-3.

Čez poletje vas NOW in Lekarnar.com obdarujeta ob nakupu prehranskih dopolnil NOW, ob nakupu 2 izdelkov NOW prejmete darilo: Omega-3 1000 mg NOW, 30 mehkih kapsul. Prehransko dopolnilo - koncentrat ribjega olja z EPK in DHK: EPK in DHK imata vlogo pri delovanju srca.* DHK ima vlogo pri ...