Ranital S 150 mg, filmsko obložene tablete (14 filmsko obloženih tablet)

Zdravilo Ranital S se uporablja za lajšanje zgage, zdravljenje želodčnih težav zaradi prevelikega izločanja želodčne kisline, za preprečevanje zgage in drugih neugodnih simptomov, ki jih povzročata uživanje hrane in pitje pijač, ali tistih, ki motijo vaše spanje, za preprečevanje nastanka razjed dvanajstnika.
Več...
Pakiranje 14 tablet
10,59€

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

ranitidinum

Kaj je zdravilo Ranital S in za kaj ga uporabljamo

Kako deluje zdravilo Ranital S
Želodec normalno izloča želodčno kislino, ki sodeluje pri prebavi hrane. Zaradi različnih vzrokov se lahko količina izločene kisline čezmerno zveča, kar občutite kot pekoče bolečine v predelu želodca (dispepsija, hiperacidnost), in če se kisla želodčna vsebina vrača v požiralnik, občutite to kot zgago (pekoče bolečine v žlički, za prsnico ali proti vratu).
Zdravilo Ranital S vsebuje zdravilno učinkovino ranitidin, ki spada v skupino zdravil, ki jo imenujemo zaviralci receptorjev H2, deluje drugače kot običajno uporabljena zdravila (antacidi) za lajšanje teh težav. Ranitidin namreč zavira zvečano izločanje želodčne kisline iz celic želodčne sluznice in s tem odstrani vzrok težav. Zmanjšuje osnovno dnevno in nočno izločanje želodčne kisline in izločanje, ki ga spodbudijo hrana ter nekatere druge snovi. Zdravilo vpliva na izločanje kisline 12 ur, kar zagotavlja njegov dolgotrajen terapevtski učinek.

Zdravilo Ranital S se uporablja za 

 • lajšanje zgage (tudi če se ta pojavlja ponoči), 
 • zdravljenje želodčnih težav zaradi prevelikega izločanja želodčne kisline (bolečine, nelagodje ali pekoč občutek v želodcu, spahovanje, napenjanje) – dispepsija, hiperacidnost, 
 • za preprečevanje zgage in drugih neugodnih simptomov, ki jih povzročata uživanje hrane in pitje pijač, ali tistih, ki motijo vaše spanje,
 • • za preprečevanje nastanka razjed dvanajstnika zaradi jemanja zdravil za lajšanje bolečin, imenovanih nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID).

Kaj morate vedeti, preden boste vzeli zdravilo Ranital S 

Ne jemljite zdravila Ranital S 

 • če ste alergični na zdravilno učinkovino (ranitidin) ali katero koli sestavino tega zdravila (navedeno v poglavju 6).

Opozorila in previdnostni ukrepi
Zdravilo Ranital S lahko prikrije znake drugih bolezni. Zato v primeru, da se karkoli od navedenega pojavi pri vas pred začetkom zdravljenja z zdravilom Ranital S ali med zdravljenjem, o tem nemudoma obvestite svojega zdravnika: 

 • težko požirate, 
 • bruhate kri in/ali imate črno blato,
 • nepričakovano hujšate, 
 • ste slabokrvni.

Če se težave po sedmih dneh jemanja zdravila Ranital S ne izboljšajo in v dveh tednih popolnoma ne izginejo ali če se ponovijo, morate obiskati zdravnika.

Poleg tega je potreben posvet z zdravnikom: 

 • če imate že ugotovljeno rano na želodcu ali dvanajstniku; 
 • če imate zgago že več kot tri mesece; 
 • če imate hujšo bolezen jeter ali ledvic; 
 • če imate porfirijo (dedna ali pridobljena motnja v presnovi porfirina z nenormalno zvečano tvorbo in izločanjem porfirinov oziroma njihovih prekurzorjev); 
 • če ste že imeli razjede na želodcu ali ste starejši in jemljete nesteroidne antirevmatike (NSAID); 
 • če imate bolezen pljuč, sladkorno bolezen ali oslabljen imunski sistem.

Otroci in mladostniki
Uporaba zdravila Ranital S pri otrocih mlajših od 16 let za samozdravljenje ni priporočena.

Priporočilo
Zdravljenje bo uspešnejše, če se boste izogibali pitju alkoholnih pijač in kave, uživanju maščob, čokolade, orehov, začimb in druge hrane ali pijač, ki vam povzročajo težave, če boste ležali z dvignjenim vzglavjem in zmanjšali telesno maso (če je treba). Odsvetujemo vam ležanje tri do štiri ure po jedi. Priporočamo vam, da prenehate kaditi in da ne nosite ozkih oblačil.

Druga zdravila in zdravilo Ranital S
Obvestite svojega zdravnika ali farmacevta, če jemljete ali ste pred kratkim jemali katerokoli zdravilo, tudi če ste ga dobili brez recepta, vključno z zdravili rastlinskega izvora.
Ne jemljite še drugih zdravil za zmanjševanje izločanja želodčne kisline, razen če vam je tako predpisal zdravnik. Še posebej se morate, preden začnete jemati zdravilo Ranital S, posvetovati s svojim zdravnikom, če se zdravite z naslednjimi zdravili:

 • varfarinom in nekaterimi drugimi zdravili, ki se uporabljajo za redčenje krvi (kumarinski antikoagulanti); 
 • prokainamidom, N-acetilprokainamidom (zdravila, ki se uporabljajo za zdravljenje nerednega srčnega utripa); 
 • midazolamom, triazolamom (zdravila, ki se uporabljajo za sedacijo ali za zdravljenje nespečnosti); 
 • glipizidom (zdravilom, ki se uporablja za nadzor ravni glukoze v krvi); 
 • ketokonazolom (zdravilom za zdravljenje glivičnih okužb); 
 • atazanavirjem, delaviridinom (zdravili se uporabljata za zdravljenje okužbe s HIV); 
 • gefitnibom (zdravilom, ki se uporablja za zdravljenje določenih vrst raka);
 • velikimi odmerki (2 g) antacidov ali sukralfata – zdravilo Ranital S je treba vzeti 2 uri pred tema zdraviloma; 
 • teofilinom (zdravilo za lajšanje dihanja); 
 • diazepamom (zdravilo za zdravljenje bolezenskih stanj, kot so npr. strah, razdražljivost, nespečnost, nemir, čustvena napetost, krči);
 • lidokainom (zdravilo se uporablja za zdravljenje bolečine ali kot lokalni anestetik); 
 • fenitoinom (zdravilo se uporablja za zdravljenje epilepsije);
 • propranololom (zdravilo za zdravljenje težav s srcem, za preprečevanje napadov običajnih migrenskih glavobolov ter za zdravljenje tremorja (tresenja)); 
 • ni dokazov za medsebojno delovanje ranitidina z amoksicilinom ter metronidazolom (antibiotika, ki se uporabljata za zdravljenje bakterijskih okužb), vendar priporočamo posvet z zdravnikom.

Če niste prepričani ali se katero od zgornjih opozoril nanaša na vas, se posvetujte s svojim zdravnikom ali farmacevtom.

Zdravilo Ranital S skupaj s hrano, pijačo in alkoholom
Zdravilo lahko jemljete ne glede na obrok hrane. Med zdravljenjem z zdravilom Ranital S odsvetujemo uživanje alkohola. Zdravljenje bo bolj učinkovito, če med zdravljenjem ne boste uživali alkohola in kadili ter boste upoštevali ustrezne dietne ukrepe.

Nosečnost in dojenje
Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo. Zdravilo Ranital S lahko v teh primerih jemljete le izjemoma, v nujnih primerih in le po zdravnikovi presoji. Povejte svojemu zdravniku, če nameravate zanositi, ste noseči ali dojite. Zdravnik vam bo svetoval ali lahko jemljete zdravilo Ranital S.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Ni znano, da bi zdravilo Ranital S vplivalo na zmanjšanje psihofizičnih sposobnosti.

Zdravilo Ranital S vsebuje laktozo monohidrat.
Če vam je zdravnik povedal, da ne prenašate nekaterih sladkorjev, se pred uporabo tega zdravila posvetujte s svojim zdravnikom.

Kako jemati zdravilo Ranital S

Akutna zgaga ali dispepsija

Odrasli in mladostniki, starejši od 16 let, lahko vzamete

 • za lajšanje težav eno tableto zdravila Ranital S 
 • za preprečevanje zgage in drugih neugodnih simptomov, ki jih povzroča uživanje hrane ali pitje pijač, eno tableto zdravila Ranital S pol ure do eno uro pred jedjo ali pijačo.

Za preprečevanje nastanka razjed dvanajstnika ob uporabi nesteroidnih protivnetnih zdravil - NSAID Odrasli in mladostniki, starejši od 16 let, lahko vzamete eno tableto zdravila Ranital S dvakrat na dan med zdravljenjem z NSAID.

Tablete pogoltnite cele, z nekaj tekočine.

V 24 urah lahko vzamete največ dve tableti zdravila Ranital S (tj. 300 mg ranitidina).

Za samozdravljenje naj tega zdravila ne jemljejo mladostniki in otroci, ki so mlajši od 16 let.

Zdravilo Ranital S lahko jemljete neprekinjeno brez posveta z zdravnikom največ 14 dni.

Če se vaše težave po sedmih dneh jemanja zdravila Ranital S ne izboljšajo in v dveh tednih popolnoma ne izginejo ali se ponovijo, morate obiskati svojega zdravnika.

Če imate jetrno in ledvično okvaro, je treba odmerke zdravila zmanjšati. Pri starejših bolnikih z zmanjšanim delovanjem jeter in/ali ledvic je lahko učinek običajnega odmerka večji.

Blank slika
 • Predvidena dostava

  Izdelek bo poslan naslednji delovni dan.

 • Prihranek

  Ob naročilu nad 55 eur je poštnina brezplačna.

 • Načini plačila

  Po povzetju, kreditne kartice, moneta, predračun.

Daylong zaščita pred soncem vam je na voljo 30% ugodneje.

Daylong zaščita pred soncem vam je na voljo 30% ugodneje.

Za vaše zdravje je odlično, da ste na soncu, počutite se dobro, srečni ste in sproščeni. Na soncu boste zasijali, sonce bo koži pomagalo pri proizvodnji za telo zelo pomembnega vitamina D. Toda uživanje na soncu prinaša tudi nekatera tveganja; sonce vas lahko opeče, poškoduje kožo in dolgoročno ...