SAB Simplex 80 mg, žvečljive tablete (20 žvečljivih tablet)

Zdravilo SAB Simplex se uporablja za simptomatsko zdravljenje prebavnih težav zaradi plinov, npr. napenjanja, aerofagije – težav zaradi požiranja zraka, Roemheldovega sindroma (znaki so lahko spahovanje in neredno utripanje srca), pri pripravi na preiskave v predelu trebuha, npr. na rentgenske preiskave, pri zvečanem nastajanju plinov po operacijah.
Več...
Pakiranje 20 žvečljivih tablet
4,62€

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

dimetikon

Kaj je zdravilo SAB Simplex in za kaj ga uporabljamo

Zdravilo SAB Simplex žvečljive tablete vsebuje zdravilno učinkovino simetikon, ki spada v skupino zdravil za zdravljenje črevesnih funkcionalnih motenj. Simetikon zmanjšuje površinsko napetost in povzroči razgradnjo mehurčkov pene v črevesju, v katero so ujeti zrak in plini. S tem omogoča lažje izločanje plinov po naravni poti in zmanjša količino plinov v prebavilih. Plini v prebavilih večinoma ne povzročajo težav, lahko pa povzročijo spahovanje, napenjanje in krče v trebuhu (kolike) ter zvečano izločanje vetrov.
Simetikon deluje samo fizikalno in se ne absorbira v telo, temveč se nespremenjen izloči skozi prebavila.

Zdravilo SAB Simplex se uporablja:

 •  za simptomatsko zdravljenje prebavnih težav zaradi plinov, npr. napenjanja, aerofagije – težav zaradi požiranja zraka, Roemheldovega sindroma (znaki so lahko spahovanje in neredno utripanje srca), 
 • pri pripravi na preiskave v predelu trebuha, npr. na rentgenske preiskave,
 • pri zvečanem nastajanju plinov po operacijah.

Če se znaki vaše bolezni poslabšajo ali ne izboljšajo v 7 dneh, se posvetujte z zdravnikom.

Kaj je napenjanje in občutek polnosti pri odraslih?
Vzrok napenjanja in občutka polnosti so lahko funkcijske motnje organov in bolezni organov ali presnovne motnje. Vendar zdravnik marsikdaj ne ugotovi nobenega organskega vzroka.

V različnih delih prebavil je različna količina zraka oz. plina. Zrak pogoltnemo med uživanjem hrane, plini pa nastajajo v črevesju zaradi bakterijske razgradnje sestavin hrane. Del pogoltnjenega zraka se izloči s spahovanjem, črevesni plini pa se deloma absorbirajo ali se izločijo kot vetrovi. Če je ravnovesje med vnosom in izločanjem plinov moteno, nastanejo majhni mehurčki pene. Zrak ne more uhajati in pojavi se napenjanje.

Količina in sestava črevesnih plinov sta močno odvisni od prehranskih navad in sestave prehrane. Napenjanje lahko izzove večji delež maščob (zlasti živalskih) v hrani, pa tudi večji delež beljakovin. Tudi določena živila rastlinskega izvora, npr. zelje, čebula in stročnice, prispevajo k čezmernemu kopičenju plinov.

Kaj morate vedeti, preden boste vzeli zdravilo SAB Simplex

Ne jemljite zdravila SAB Simplex: 

 • če ste alergični na simetikon ali katerokoli sestavino tega zdravila (navedeno v poglavju 6).

Opozorila in previdnostni ukrepi
Pred začetkom jemanja zdravila SAB Simplex se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Druga zdravila in zdravilo SAB Simplex
Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim jemali ali pa boste morda začeli jemati katerokoli drugo zdravilo.

Ni znano, da bi zdravilo SAB Simplex medsebojno delovalo z drugimi zdravili.

Zdravilo SAB Simplex skupaj s hrano in pijačo
Žvečljive tablete SAB Simplex se jemljejo med obrokom ali po njem.

Nosečnost in dojenje
Zdravilo SAB Simplex se lahko uporablja med nosečnostjo in dojenjem.

Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Zdravilo SAB Simplex ne vpliva na sposobnost vožnje in upravljanja strojev.

Zdravilo SAB Simplex vsebuje laktozo monohidrat in sorbitol
Če vam je zdravnik povedal, da ne prenašate nekaterih sladkorjev, se pred jemanjem tega zdravila posvetujte z zdravnikom.

Kako jemati zdravilo SAB Simplex

Pri jemanju tega zdravila natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali navodila zdravnika ali farmacevta. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Naslednja navodila za uporabo veljajo, če vam zdravnik zdravila SAB Simplex ni predpisal drugače.

Prebavne težave zaradi plinov

 • Odrasli in mladostniki: Med obrokom ali po njem prežvečite 1 do 2 žvečljivi tableti SAB Simplex (kar ustreza 84,7 do 169,4 mg simetikona). Če je treba, lahko 1 do 2 žvečljivi tableti vzamete še pred spanjem.
 • Otroci, stari od 6 do 14 let: Otroci naj 3- do 4-krat na dan vzamejo 1 žvečljivo tableto SAB Simplex (kar ustreza 84,7 mg simetikona).
 • Otroci, mlajši od 6 let: Za mlajše otroke in dojenčke je zdravilo na voljo v drugi farmacevtski obliki, v obliki peroralnih kapljic, suspenzije.

Žvečljive tablete morate dobro prežvečiti.
Žvečljive tablete SAB Simplex jemljete med obroki ali po obrokih in, če je treba, tudi pred spanjem.

Priprava na preiskavo:
Na dan pred preiskavo vzemite 2 do 5 žvečljivih tablet (kar ustreza 169,4 do 423,5 mg simetikona), zjutraj, na dan preiskave pa 1 do 2 žvečljivi tableti (kar ustreza 84,7 do 169,4 mg simetikona).

Trajanje zdravljenja
Če je treba, lahko zdravilo SAB Simplex jemljete daljši čas. Če se znaki bolezni ne izboljšajo v 7 dneh, se posvetujte z zdravnikom.

Blank slika
 • Predvidena dostava

  Izdelek bo predvidoma poslan še danes.

 • Prihranek

  Ob naročilu nad 55 eur je poštnina brezplačna.

 • Načini plačila

  Po povzetju, kreditne kartice, moneta, predračun.

Zaščita pred soncem Avene Sun vam je na voljo 20% ugodneje.

Zaščita pred soncem Avene Sun vam je na voljo 20% ugodneje.

Vsi Avene izdelki za zaščito kože pred soncem vsebujejo zaščitne UV-filtre. Zaščitni UV-filtri se lahko porazdelijo v dve osnovni skupini: kemični filtri in mineralni filtri. Zdravniki in znanstveniki kontinuirano raziskujejo, kateri od njih so bolj varni za ljudi in okolje: pravzaprav ima vsak od ...