Tifol, filmsko obložene tablete (30 tablet)

Zdravilo Tifol je namenjeno za preprečevanje pomanjkanja folne kisline pri ženskah, ki načrtujejo zanositev, in nosečnicah z namenom preprečevanja napak pri zapiranju nevralne cevi novorojenčka.
Več...
Pakiranje 30 tablet
7,97€
Vsi izdelki proizvajalca
Lastnosti
Oblika: tablete
Mesto uporabe: kri
Vsebnost: folna kislina, vitamini
Zdravje: nosečnost

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

folna kislina

Zdravilo Tifol in za kaj ga uporabljamo

Zdravilo Tifol vsebuje folno kislino, ki spada med vitamine skupine B. Naše telo folne kisline ne more izdelati samo, zato jo mora dobiti s hrano.
Folna kislina je nujno potrebna za izdelavo in presnovo neobhodnih snovi v telesu, kot so npr. nukleinske kisline in aminokisline.

Pomembna je tudi za tvorbo in obnovo krvnih telesc ter njihovo pravilno delovanje; pomanjkanje lahko povzroči vrsto slabokrvnosti (megaloblastno anemijo).

V nosečnosti se potreba po folni kislini poveča zaradi nastanka in razvoja zarodka ter hitre rasti ploda. Z običajno prehrano povečanih potreb ne zadovoljite, zato morate folno kislino dodajati.
Pomanjkanje folne kisline v zgodnji nosečnosti lahko povzroči napake pri zapiranju nevralne cevi. Iz nevralne cevi se v prvih tednih po oploditvi razvije otrokovo živčevje. Nevralna cev se zapira med 24. in 27. dnem nosečnosti, zato je smiselno preventivno jemanje folne kisline pred zanositvijo, najkasneje pa od zanositve do konca 3. meseca nosečnosti.

Dokazano je, da folna kislina zmanjša tveganje za nastanek razvojnih nepravilnosti možganov in hrbtenjače zarodka. Pomembno je, da dobite dovolj folne kisline na začetku nosečnosti.

Zdravilo Tifol je namenjeno: 

 • za preprečevanje pomanjkanja folne kisline pri ženskah, ki načrtujejo zanositev, in nosečnicah, z namenom preprečevanja napak pri zapiranju nevralne cevi novorojenčka.

Kako jemati zdravilo Tifol

Pri jemanju tega zdravila natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali navodila zdravnika ali farmacevta. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

 • Priporočeni odmerek za ženske, ki načrtujete zanositev, je 1 tableta na dan po obroku. Tablete začnite jemati 3 mesece pred načrtovano zanositvijo in jih jemljite vsaj do konca 3. meseca nosečnosti. 
 • Priporočeni odmerek za ženske, ki ste jemale tablete za preprečevanje zanositve in načrtujete zanositev, je 1 do 2 tableti na dan po obroku. Tablete začnite jemati 3 mesece pred načrtovano zanositvijo in jih jemljite vsaj do konca 3. meseca nosečnosti. 
 • Priporočeni odmerek za nosečnice je 1 tableta na dan po obroku. Tablete začnite jemati čim prej po zanositvi in jih jemljite vsaj do konca 3. meseca nosečnosti.

Zaradi slabe absorpcije folne kisline nosečnice s hrano ne dobite dovolj folne kisline. Zato priporočamo, da zdravilo Tifol jemljete vso nosečnost, razen če že jemljete multivitaminske dodatke, ki v dnevnem odmerku vsebujejo 0,4 mg folne kisline.

Zdravilo Tifol vzemite s kozarcem vode.

 

Kaj morate vedeti, preden boste vzeli zdravilo Tifol

Ne jemljite zdravila Tifol: 

 • če ste alergični na folno kislino ali katero koli sestavino tega zdravila (navedeno v poglavju 6), 
 • če imate slabokrvnost, ki je posledica pomanjkanja vitamina B12 (megaloblastna anemija npr. pri vegetarijancih in starejših ljudeh).

Opozorila in previdnostni ukrepi

Pred začetkom jemanja zdravila Tifol se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

 • Če se pojavi preobčutljivostna reakcija, morate prenehati jemati zdravilo. 
 • Če imate nepojasnjeno slabokrvnost, se pred zdravljenjem z zdravilom Tifol posvetujte s svojim zdravnikom. Pri nekaterih vrstah slabokrvnosti folne kisline ne smete jemati. Zdravljenje nepojasnjene megaloblastne anemije s folno kislino brez dodajanja vitamina B12 postopoma normalizira krvno sliko, ne izboljša pa motenj živčevja.
 • Zdravilo Tifol je primerno tudi za bolnice s sladkorno boleznijo, ker ne vsebuje sladkorja.

Otroci in mladostniki
Zdravilo ni namenjeno otrokom.

Druga zdravila in zdravilo Tifol
Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim jemali ali pa boste morda začeli jemati katero koli drugo zdravilo.
Obvestite svojega zdravnika, če jemljete ali ste pred kratkim jemali katerokoli izmed spodaj navedenih zdravil: 

 • Zdravila za zdravljenje epilepsije (npr. fenitoin, primidon), saj lahko sočasno jemanje folne kisline zmanjša učinek teh zdravil in bo morda potrebna prilagoditev njihovega odmerka.
 • Tablete za preprečevanje zanositve, zdravila proti tuberkulozi, zdravila za zdravljenje bakterijskih okužb iz skupine sulfonamidov, zdravila za zdravljenje malarije ali toksoplazmoze (npr. pirimetamin), zdravila za zdravljenje rakavih obolenj (metotreksat, aminopterin) ter zaviralci imunskega odziva, ki se uporabljajo za zdravljenje revmatičnih obolenj ali črevesnih vnetij (sulfasalazin), zmanjšujejo koncentracijo folne kisline v krvi. 
 • Fluorouracil (zdravilo proti raku), saj lahko sočasno jemanje fluorouracila z visokimi odmerki folne kisline poveča verjetnost, da se bodo pojavili resni stranski učinki.

Zdravilo Tifol skupaj s hrano, pijačo in alkoholom
Med jemanjem zdravila vam ni treba spreminjati prehrane, ki ste je vajeni. Ob uporabi zdravila Tifol ne priporočamo uživanja alkohola, saj zmanjšuje koncentracijo folne kisline v krvi.

Nosečnost in dojenje
Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo.
Zdravilo Tifol je namenjeno nosečnicam. Folna kislina ne povzroča okvar ploda. Med dojenjem folna kislina prehaja v mleko in zadošča dojenčkovim dnevnim potrebam po tem vitaminu.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Zdravilo Tifol nima ali ima zanemarljiv vpliv na sposobnost vožnje in upravljanja strojev.

Zdravilo Tifol vsebuje laktozo in kinolinsko rumeno (E104)
Če vam je zdravnik povedal, da ne prenašate nekaterih sladkorjev, se pred uporabo tega zdravila posvetujte s svojim zdravnikom.
Azo barvilo (E104) lahko povzroči alergijske reakcije. Lahko ima neželen vpliv na aktivnost in pozornost pri otrocih.

 

Blank slika
 • Predvidena dostava

  Izdelek bo predvidoma poslan še danes.

 • Prihranek

  Ob naročilu nad 55 eur je poštnina brezplačna.

 • Načini plačila

  Po povzetju, kreditne kartice, moneta, predračun.

Eucerin vam je na voljo 20% ugodneje.

Eucerin vam je na voljo 20% ugodneje.

Eucerin je blagovna znamka za nego kože, ki jo priporočajo dermatologi in ki temelji na znanosti o koži. S sodelovanjem z dermatologi in z uporabo naprednega tehnološkega strokovnega znanja znamka Eucerin zagotavlja zanesljive in visoko učinkovite inovativne izdelke. Ker skrbno izbira aktivne ...