Verolax Senna 15 mg, filmsko obložene tablete (20 filmsko obloženih tablet)

Zdravilo Verolax Senna je rastlinskega izvora in ga priporočamo pri občasnem zaprtju, ki nastopi zaradi spremembe okolja, hrane ali stresa, ter pri zaprtju zaradi dolgotrajnejšega ležanja v postelji oziroma zmanjšanega gibanja.
Več...
Pakiranje 20 tablet
5,28€

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Sennae folii extractum siccum normatum
(ekstrakt listov sene)

Kaj je zdravilo Verolax Senna in za kaj ga uporabljamo

Zdravilo Verolax Senna je rastlinskega izvora, ki ga priporočamo: 

 • pri občasnem zaprtju, ki nastopi zaradi spremembe okolja, hrane ali stresa, 
 • pri zaprtju zaradi dolgotrajnejšega ležanja v postelji oziroma zmanjšanega gibanja. To zdravilo jemljemo takrat, ko zaprtja ni mogoče odpraviti s spremenjeno prehrano in vlakninskimi odvajali.

Zdravilo Verolax Senna je odvajalo rastlinskega izvora, ki vsebuje antrakinonske glikozide, senozide. Prebavni encimi človeškega organizma senozidov ne presnavljajo, zato se skozi sluznico tankega črevesa ne absorbirajo in večinoma nespremenjeni prehajajo v debelo črevo. Šele v debelem črevesu prisotni mikroorganizmi oziroma njihovi encimi cepijo glikozidne vezi in sprostijo aktivne presnovke. Ti povečajo pogostost in jakost peristaltičnih krčenj debelega črevesa in s tem povečajo njegovo gibljivost. Obenem povečajo izločanje vode in elektrolitov v črevo in zmanjšajo njihovo absorpcijo iz črevesa. Blato s tem postane bolj vlažno in lažje drsljivo, tako da ga brez težav izločimo.
Učinek tablet nastopi po 8 do 12 urah, zato jih jemljemo zvečer pred spanjem.

Zdravilo Verolax Senna je namenjeno odraslim in mladostnikom, starejšim od 12 let.

Če se znaki vaše bolezni poslabšajo ali ne izboljšajo v 7 dneh, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Kaj morate vedeti, preden boste vzeli zdravilo Verolax Senna

Ne jemljite zdravila Verolax Senna: 

 • če ste alergični na ekstrakt sene ali katero koli sestavino tega zdravila (navedeno v poglavju 6),
 • če imate črevesno zaporo, stenozo (zoženje črevesja) ali atonijo (oslabljeno delovanje mišic, ki nadzirajo gibanje črevesja), 
 • če imate akutne ali kronične vnetne procese v črevesju (vnetje slepiča, Crohnova bolezen, ulcerozni kolitis), 
 • če imate bolečine v trebuhu brez znanega vzroka, 
 • če ste zelo dehidrirani, ker lahko jemanje zdravila Verolax Senna neravnovesje elektrolitov še okrepi

Otrokom, mlajšim od 12 let, zdravila Verolax Senna ne smete dajati.

 

Opozorila in previdnostni ukrepi
Pred začetkom jemanja zdravila Verolax Senna se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Če imate težave z zaprtjem in občasne ali trdovratne prebavne težave kot so npr. bolečine v trebuhu, slabost in bruhanje, zdravila Verolax Senna ne smete jemati, razen če vam tako ne svetuje zdravnik.

Daljša uporaba lahko poveča lenobnost črevesja, poruši elektrolitsko ravnovesje v telesu in povzroči spremembe na sluznici debelega črevesa ter poslabša težave z zaprtjem. Zdravilo Verolax Senna je namenjeno lajšanju težav pri kratkotrajni zaprtosti (7–14 dni), ki je ni mogoče odpraviti s spremenjeno prehrano ali preparati z vlakninami.

Če potrebujete odvajala vsak dan, morate obiskati zdravnika, da ugotovi možne vzroke zaprtja.

Zloraba odvajal z drisko in posledično izgubo tekočine in elektrolitov lahko vodi v odvisnost s potrebo po čedalje večjih odmerkih. Zdravilo Verolax Senna ni primerno sredstvo za hujšanje.

Previdnost je potrebna pri bolnikih z okvarjenim delovanjem ledvic.

Pri zaprtju je priporočljivo uživanje hrane z veliko vlakninami, pitje zadostne količine tekočin in gibanje. Uporaba spodbujevalnih odvajal ne more nadomestiti sprememb v prehrani.

Diabetiki morajo upoštevati, da vsebuje ena obložena tableta 0,32 g laktoze.

Otroci in mladostniki
Otrokom, mlajšim od 12 let, zdravila Verolax Senna ne smete dajati.

Druga zdravila in zdravilo Verolax Senna
Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim jemali ali pa boste morda začeli jemati katero koli drugo zdravilo.
Stalno in pretirano jemanje zdravila Verolax Senna lahko povzroči povečano izločanje kalija. Pred začetkom jemanja zdravila Verolax Senna se posvetujte s svojim zdravnikom, če jemljete: 

 • kardiotonične glikozide, antiaritmike, zdravila za vzpostavljanje sinusnega ritma (npr. kinidin), ter zdravila, ki povzročajo podaljšanje intervala QT, saj se njihov učinek ob sočasnem jemanju zdravila Verolax Senna zaradi pomanjkanja kalija lahko poveča; 
 • zdravila za odvajanje vode, adrenokortikosteroide in izdelke s korenino golostebelnega sladkega korena (Liquiritiae radix), saj se ob sočasnem jemanju zdravila Verolax Senna lahko poveča izločanje kalija in s tem motnje, povezane s porušenim elektrolitskim ravnovesjem.

Zdravilo Verolax Senna skupaj s hrano in pijačo
Ni znano, da bi hrana vplivala na delovanje zdravila. Ob jemanju odvajala je dobro piti veliko tekočine.

Nosečnost in dojenje
Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo.
V prvih treh mesecih nosečnosti smete zdravilo Verolax Senna jemati le, če zaprtja ni mogoče odpraviti s spremembo prehrane ali s snovmi, ki v vodi nabrekajo. Med nosečnostjo jemljite zdravilo Verolax Senna le po poprejšnjem dogovoru z zdravnikom. 

Ker majhne količine presnovkov zdravila Verolax Senna prehajajo v materino mleko, jemanja tablet med dojenjem ne priporočamo.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Ni znano, da bi zdravilo vplivalo na sposobnost za upravljanje vozil in strojev.

Zdravilo Verolax Senna vsebuje laktozo
Če vam je zdravnik povedal, da ne prenašate nekaterih sladkorjev, se pred uporabo tega zdravila posvetujte s svojim zdravnikom.

Kako jemati zdravilo Verolax Senna

Pri jemanju tega zdravila natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali navodila zdravnika ali farmacevta. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Običajni odmerek za odrasle in mladostnike, starejše od 12 let, je 1 do 2 tableti po večernem obroku pred spanjem. Tableto pogoltnite celo, z nekaj tekočine.

Najprimernejši je odmerek, ki omogoča izločanje mehkega blata. Najvišjega dnevnega odmerka, 2 tableti na dan, ni priporočljivo prekoračiti. Običajno zadostuje, če vzamete zdravilo 2- do 3–krat na teden.

Zdravilo lahko brez posveta z zdravnikom jemljete le krajši čas, največ 1 do 2 tedna. Če je potrebno dolgotrajnejše zdravljenje, se posvetujte z zdravnikom. Glejte tudi poglavje 2 Opozorila in previdnostni ukrepi.

Če menite, da je učinek zdravila Verolax Senna premočan ali prešibak, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Uporaba pri otrocih
Zdravila Verolax Senna ne smete dajati otrokom, mlajšim od 12 let.

Blank slika
 • Predvidena dostava

  Izdelek bo poslan naslednji delovni dan.

 • Prihranek

  Ob naročilu nad 55 eur je poštnina brezplačna.

 • Načini plačila

  Po povzetju, kreditne kartice, moneta, predračun.

Daylong zaščita pred soncem vam je na voljo 30% ugodneje.

Daylong zaščita pred soncem vam je na voljo 30% ugodneje.

Za vaše zdravje je odlično, da ste na soncu, počutite se dobro, srečni ste in sproščeni. Na soncu boste zasijali, sonce bo koži pomagalo pri proizvodnji za telo zelo pomembnega vitamina D. Toda uživanje na soncu prinaša tudi nekatera tveganja; sonce vas lahko opeče, poškoduje kožo in dolgoročno ...