6. 4. 2021

Naspani smo lahko bolj produktivni.

Naspani smo lahko bolj produktivni.

Besedilo je pripravilo podjetje KRKA, d.d., Novo mesto.

Ste se tudi vi kdaj po neprespani noči v službi težko koncentrirali in osredotočali? To ni naključje, saj spanje pomembno vpliva na delovno storilnost in produktivnost.

Delovno dejavni smo več ur, kot pa spimo
Hiter tempo življenja povzroča, da manj pozornosti namenjamo kakovosti in dolžini spanca. Zaradi obilice obveznosti tako na delovnem mestu kot v zasebnem življenju smo v stalnem pogonu, pogosto pa za delo in prostočasna doživetja žrtvujemo spanec. Po podatkih iz raziskave Nacionalnega inštituta za javno zdravje skoraj 60 % Slovencev spi manj kot 7 ur na noč, po podatkih Eurostata pa v službi preživimo vsaj  39,1 ure na teden (upoštevano 5 delovnih dni). To pomeni, da v povprečju na delovnem mestu preživimo več ur, kot v tem obdobju spimo.

Modra svetloba nam ne dela usluge
Pretirana uporaba pametnih telefonov in drugih elektronskih naprav prav tako ne vpliva dobro na našo kakovost spanca. Po podatkih Statističnega urada iz leta 2017 kar 73 % Slovencev uporablja pametne telefone. Če jih uporabljamo pred spanjem, lahko modra svetloba, ki jo oddajajo zasloni, moti naš dnevno-nočni ritem. Strokovnjaki ugotavljajo, da je prav uporaba mobilnega telefona pred spanjem povezana z daljšim uspavanjem in s slabšo kakovostjo spanca. Kljub temu se ljudje zaradi nespečnosti ponoči zatečejo k njegovi uporabi, kar ni priporočljivo. Uporaba elektronskih naprav, ki oddajajo modro svetlobo, je odsvetovana vsaj 1 do 2 uri pred spanjem.

Kako lahko dober spanec vpliva na našo učinkovitost?
Tako dobra kakovost kot optimalna količina spanca ne samo izboljšata naše razpoloženje in nas napolnita z energijo, lahko nam pomagata tudi pri boljši delovni storilnosti in morebiti celo vplivata na našo nadaljnjo kariero. Kako?

Z izboljšanjem spanca do boljše produktivnosti
Če se tudi vi soočate s pomanjkanjem spanca in posledično utrujenostjo na delovnem mestu, je morda čas, da nekaj spremenite. Dobra novica je, da lahko vsak posameznik za izboljšanje kakovosti spanca veliko naredi že sam. Tukaj je nekaj nasvetov.

  • Bodimo samoiniciativni. Začaran krog občasne nespečnosti lahko vodi v razvoj kronične nespečnosti, zato moramo pravočasno prepoznati pomen dobrega spanca. Vsak posameznik si mora sam želeti izboljšati kakovost svojega spanca in že čez dan poskrbeti, da bo ponoči dobro spal.
  • Poskrbimo za dobro higieno spanja. Pomembno je, da se v posteljo odpravimo vsak dan ob isti uri in tako vzpostavimo rutino, pa tudi, da pred spanjem ne uporabljamo elektronskih naprav, ki oddajajo modro svetlobo. Poleg dnevne rutine poskrbimo, da je spalnica naš prostor za sprostitev in je temna, čista in brez navlake. Čez dan poskrbimo za dovolj gibanja in pazimo, kaj jemo in kdaj. Za dober spanec so priporočljivi manjši obroki, razporejeni čez dan, zadnjega pa si privoščimo vsaj 2 uri pred spanjem. Pred spanjem se izogibajmo tudi kofeinu in alkoholu.
  • Poiščimo pomoč. Če smo poskrbeli za zgoraj naštete ukrepe, pa še vedno ne zmoremo izboljšati svojega spanja, je morda čas, da se o svojih težavah posvetujemo z zdravnikom ali s farmacevtom. Pri težavah zaradi občasne nespečnosti je učinkovita izbira Noctiben Mea, ki je v lekarnah na voljo brez recepta.

 Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Zanimivosti

  • Raziskave kažejo, da vsaj 7 ur spanja na noč pomembno poveča odpornost proti okužbam dihal. Dokazano je, da je pri ljudeh, ki spijo manj kot 5 ur na noč, 4,5-krat večja verjetnost za prehlad kot pri tistih, ki spijo 7 ur ali več.
  • Stres je eden izmed glavnih povzročiteljev občasne nespečnosti. Ko smo pod stresom, potrebujemo več časa, da zaspimo, ponoči se pogosteje prebujamo in spanec ni preveč kakovosten.
  • Pri nespečnosti si lahko pomagamo tudi z dihalnimi vajami, s katerimi telo vnovič uravnovesimo in prevzamemo nadzor nad stresnimi odzivi, ki se nabirajo čez dan in zaradi katerih zvečer ne moremo zaspati. 

Besedilo je pripravilo podjetje KRKA, d.d., Novo mesto.