10. 11. 2020

Odvzem semena doma in dostava na kliniko – kaj vpliva na kakovost semena.

V času COVID19 epidemije je pri nas večina klinik za zdravljenje neplodnosti sprejela več ukrepov za zmanjševanje števila pacientov v njihovih prostorih. Eden od ukrepov je, da se vsem parom, ki v ustreznem času lahko vzorec semena prinesejo od doma, to tudi svetuje oz. se oddaja vzorca semena na kliniki odsvetuje ali izvede le v primeru, da je par oddaljen več kot uro vožnje od klinike. Za pridobitev vzorca semena moški prejmejo sterilni lonček, v katerega skušajo zbrati večino ejakulata.

Pred COVID19 pandemijo so na klinikah tak pristop večinoma odsvetovali. Zakaj?

Četudi za uspešno doseganje zanositve, spontane ali tiste z biomedicinsko pomočjo, spermatogeneza (proces tvorbe in zorenja semenčic v modih) igra najbolj pomembno vlogo, lahko na kakovost semena oz. semenčic za tem, ko zapustijo telo moškega, škodljivo vplivajo številni dejavniki.

Semenčice so zelo občutljive na dejavnike okolja, v katerem se nahajajo:

  • Semenska tekočina: Normalna količina sperme, ki se izloči z enim izlivom, je pri človeku 2 ml ali več, ima pH2 do 8.0, koncentracijo semenčic 20 milijonov na mililiter ali več in skupno število semenčic 40 milijonov ali več. Po prostornini predstavljajo semenčice le 2–5 % izliva, ostalo so pomožne snovi, ki dajejo semenčicam energijo in jim pomagajo preživeti v kislem okolju nožnice, znižajo viskoznostza lažje plavanje ter zavrejo imunski odziv (1). Prav tako vsebuje antioksidante za nevtralizacijo reaktivnih kisikovih spojin. V primeru, da semenska tekočina ni optimalna, to vpliva na kakovost semena.
  • Nožnica: Normalen pH nožnice je rahlo kisel in se giblje večino ciklusa med 3.8 in 4.5. Kislo okolje je pomembno zaradi zaščite pred patogenimi mikroorganizmi, saj večina bakterij najbolje uspeva okoli pH 7.5. Pod vplivom hormonov se pH v nožnici zviša le v času ovulacije (2). To je izjemnega pomena, saj je transport semena skozi reproduktivni trakt ženske optimalen pri pH med 7.0 in 8.4 in se močno zmanjša pod pH 7.0. Nožnično kislo okolje v času izven ovulacije je za semenčice škodljivo.  
  • Lubrikanti: Nekateri pari za spolni odnos potrebujejo lubrikante za vlaženje. Pri tem velja, da so ustrezni lubrikanti tisti, ki imajo čimbolj podobne lastnosti zdravi semenski tekočini, tj. pH nad 7.0 in ti. ozmolarnost (koncentracija osmozno aktivnih delcev, izražena v osmolih na 1 liter raztopine) okoli 320 mOsm/kg. Funkcija semenčic je pri tej osmolarnosti optimalna. Nad to se zmanjšuje gibanje semenčic, ki je nad vrednostjo 400 mOsm/kg zmanjšano že na polovico (3). Zgolj navedba, da lubrikant ne vsebuje spermicidov, to je snovi, ki pobijejo semenčice oz. da je zasnovan na vodni osnovi, ni dovolj. Imeti mora ustrezno fizikalno-kemijsko sestavo (4).
  • Temperatura (T) in kisik iz zraka: Najustreznejša T za semenčice je blizu telesne, vendar nekoliko nižja; tj. 35-36 ⁰C. Če je T višja ali nižja od te, to negativno vpliva na semenčice. Prav tako prisotnost kisika iz zraka. Zato je tako pomembno, da se seme v čim krajšem času po odvzemu dostavi na kliniko in sicer na način, da je vzorec blizu telesa zaradi ustrezne telesne T.
  • Obdelava vzorca semena v laboratoriju: V postopku oploditve z biomedicinsko pomočjo je potrebno vzorec semena pripraviti. Seme je izpostavljeno različnim T, medijem oz. raztopinam, mehaničnim manipulacijam, kar vse lahko negativno vpliva na kakovost semena. 

Zato naj par razmisli o vseh teh dejavnikih in o tem, ali bo vztrajal pri oddaji na kliniki ali je pripravljen seme odvzeti doma in na kakšen način:

  1. Če živi v bližini, da seme lahko dostavi v roku 1 ure, vključno s čakanjem na kliniki, potem se lahko posluži oddaji od doma.
  2. Če živi v bližini in ima manjšo količino semena, naj si pomaga s posebej za to namenjenim kondomom, ki ne poškoduje semenčic, s katerim bo zajel celokupno količino semena.
  3. Če ima izjemno slabo kakovost, naj seme raje odda na kliniki, da zmanjša morebitni vpliv negativnih dejavnikov.  

Vsi tisti, ki še niso bili napoteni na zdravljenje neplodnosti, pa bi vseeno radi ocenili kakovost semena, lahko to storijo tudi doma s testi kakovosti semena, ki jih kupijo v lekarnah. To je pomembno tudi v času popolnega zaprtja klinik za postopke oploditve z biomedicinsko pomočjo v času sprejemanja skrajnih ukrepov za zajezitev širjenja COVID19 okužb, ko analize kakovosti semena sploh ne izvajajo. Pri tem je pomembna izbira testa. Par naj izbira preverjene teste, ki dejansko izmerijo tudi količino gibljivih semenčic, saj je le to znak oploditvene sposobnosti po naravni poti. Nekateri testi imajo na voljo tudi posebni kondom, ki ne škoduje semenčicam, da moški lahko zbere seme med spolnim odnosom s partnerko, ne le manualno v lonček, pri čemer bi bil lahko problem tudi zajem celokupne količine semena.

Informativno gradivo:

Prispevek je pripravilo podjetje POTENZA MEDICA d.o.o., Slovenija.

Reference:

  1. Drobnič, S. Sterilizacija in vazektomija, Utrip, 2005; 13 (3): 24.
  2. Nakano F.Y. et al Insights into the role of cervical mucus and vaginal pH in unexplained infertility. MedicalExpress 2015; 2 (2): 1-8.
  3. Mowat A. et al The effects of vaginal lubricants on sperm function: an in vitro analysis; J Assist Reprod Genet. 2014 Mar; 31(3): 333–339.
  4. Vargas J. et al Sperm toxicity of “nonspermicidal” lubricant and ultrasound gels used in reproductive medicine, Fertil Steril, 2011; 95: 835-836.