24. 10. 2022

Ali ličila poslabšajo simptome suhega očesa?

Ali ličila poslabšajo simptome suhega očesa?

Ali med ličenjem ali po njem kdaj čutite nelagodje, zamegljen vid ali občutek peska v očeh? Ali vaše oči kmalu po nanosu ličil postanejo rdeče?

V teh primerih obstaja velika verjetnost, da imate sindrom suhega očesa, ki povzroča te neprijetne simptome.

Sindrom suhega očesa je kronično pomanjkanje ali motnja solznega filma na površini očesa. Zato se lahko poslabša kakovost ali količina solz in povzroči simptome kot so občutek suhih oči, rdečica, draženje, solzenje in zamegljen vid. Površina očesa je prekrita s plastjo solznega filma, ki je sestavljen iz vode, sluzi in maščobe. Vse te komponente solznega filma morajo biti v ravnovesju, da se počutite udobno.

Čeprav obstaja nešteto možnih vzrokov za suho oko, lahko ličenje oči poslabša simptome suhega očesa. Ličila za oči in celo puder pridejo v stik s solznim filmom, ki prekriva zrklo, kar povzroči lomljenje solznega filma, draženje in prehitro izhlapevanje solz s površine očesa. Posledično se v povprečju približno 20 minut po nanosu kozmetike pojavijo suhe, razdražene, rdeče in razdražene oči.

Se izogibate ličenju?

Če je vaša prva misel, da je najbolje, da se sploh ne ličite, imate prav. To je najboljše za očesno sluznico. Toda to za mnoge ni možnost in na srečo obstajajo načini za zmanjšanje težav s suhimi očmi, ki jih povzročajo ličila, če upoštevate nekaj strokovnih nasvetov.

Metoda ličenja
Osnovno pravilo pri ličenju je, da ličimo kožo in trepalnice, izogibati pa se je potrebno očesni sluznici. Posebno pozornost je potrebno posvetiti vodni liniji. Vodna linija je mesto na notranjem delu spodnje veke, kjer se odpirajo žleze lojnice. Odvodni kanali žlez lojnic morajo biti odprti in prehodni, da lahko sodelujejo pri tvorbi maščobne komponente solznega filma. Poleg tega ličila, nanesena na vodno linijo, zelo zlahka zaidejo v solzni film, kjer povzročijo draženje. Črtala za oči torej nikoli ne nanašajte na vodno linijo. Maskaro poskusite nanašati tako, da se izognete samemu korenu trepalnic.

Higiena
Redno čiščenje čopičev za ličila je treba opraviti enkrat na teden. Topla voda in otroški šampon bosta dovolj, da zmanjšata rast bakterij in odstranita odvečne produkte s čopičev. Prav tako čopičev in ličil ne delite z drugimi osebami. Izogibajte se nanašanju ličil v salonih, kjer bodo za vaše ličenje uporabljeni že uporabljeni čopiči.

Odstranjevanje ličil
Prepričani smo, da ste to slišali že neštetokrat, a najpomembnejši nasvet za zdrave oči, ko gre za ličenje je, da nikoli ne greste spat z ličili. Pred spanjem vedno odstranite vsa ličila z oči. Spanje z ličili zamaši žleze lojnice, povzroči draženje, pordelost očesa ali celo okužbo očesa. Pri odstranjevanju ličil z oči je pomembno, da uporabljate ustrezne izdelke.
Priporoča se, da uporabite nežna čistilne izdelke kot je Avène Blagi gel za odstranjevanje ličil. Ta izdelek nežno in brez drgnjenja odstranjuje ličila s predela okoli oči. Je izotoničen s solzami in zato primeren za osebe, ki nosijo kontaktne leče ter ne zamegljuje vida. Za odstranjevanje vodoodpornih ličil pa priporočamo Avène Intenzivni odstranjevalec ličil s predela okoli oči. Izdelek vsebuje formulo z dvojnim delovanjem (kombinacija pomirjujoče Avène termalne izvirske vode in čistilnega olja). Izdelek uporabite tako, da blazinico namočite z odstranjevalcem ličil , položite na oči, pustite 10-15 sekund, da raztopi ličila, in nežno potegnite blazinico stran. Brez pritiska in brez drgnjenja očesa ponovite tolikokrat, kot je potrebno, da odstranite vsa ličila.

Izdelki za ličenje
Izogibati se je potrebno maskaram za daljše trepalnice ali takšnim, ki se pogosteje luščijo, padajo v oko in povzročajo draženje. Maskaro je treba zamenjati tudi, ko se začnejo delati grudice in ko se posuši. Priporoča se, da se maskara zamenja na 2-3 mesece. Obstajajo tudi maskare, ki so posebej zasnovane za občutljive oči, kot je na primer Avène Couvrance maskara.
Vsa ličila, ki zlahka padejo s kože, pridejo tudi do oči. Zato bodite previdni pri izbiri senčil in pudra. Senčila, ki ostanejo na očesu, so v obliki gela ali kreme. Največja težava pri sestavi senčil so bleščice, ki imajo izjemno ostre robove in povzročajo močno draženje oči. Problematične so tudi tiste, ki so označene kot hipoalergene, zato jih prihranite za posebne priložnosti.

Nega kože okoli oči
Koža okoli oči je pogosto zelo občutljiva zato potrebuje posebno nego. Za kožo okoli oči uporabite le izdelke, ki so posebej namenjeni temu področju. Priporočamo vam, da izberete takšne, ki so dermatološko preizkušene in so na voljo v lekarnah. Za tiste, ki imate še posebej občutljivo kožo priporočamo Avène Pomirjujočo kremo za predel okoli oči. Ta krema neguje razdraženo kožo, zmanjšuje podočnjake in temne kolobarje pod očmi ter je primerna za vsakodnevno nego.
Če imate okrog oči gubice, za prve gubice priporočamo Avène A-Oxitive OČI – Nega za glajenje področja okoli oči, za globje gube pa priporočamo uporabo Avène PhysioLift kreme za predel okoli oči.

Najbolj pomemben korak pri obvladovanju simptomov suhega očesa je uporaba umetnih solz
Pri obvladovanju simptomov suhega očesa priporočamo uporabo umetnih solz. Umetne solze nanesite vsaj 30 minut pred nanosom ličil in ne med ali po nanosu ličil.

Zelo pomembno je katere umetne solze izberete. Oftalmologi in optometristi priporočajo uporabo kapljic Blink. Na tržišču je več različnih kapljic Blink. V nadaljevanju bomo navedli vrste teh kapljic in ob katerih priložnostih jih uporabiti.

Blink contacs kapljice so namenjene osebam z lažjo obliko suhega očesa in uporabnikom kontaktnih leč. Te nežne in izjemno učinkovite kapljice za oči, posebej oblikovane za uporabnike kontaktnih leč, pomirjajo in osvežijo suhe in utrujene oči. Primerne so za vse vrste kontaktnih leč. Uporabljajo se lahko brez odstranjevanja leč iz oči. Oftalmologi in optometristi priporočajo, da kapljico kapnete na samo lečo, preden lečo vstavite v oko.

Blink intensive kapljice zagotavljajo dolgotrajno olajšanje razdraženih oči. Namenjeni so ljudem s sindromom suhega očesa. Ker so izrazito hipotonični, delujejo neposredno na sam mehanizem nastanka suhega očesa, ki ga opredeljuje povečana osmolarnost solznega filma. Vsebujejo natrijev hialuronat, ki v kombinaciji s polietilen glikolom ohranja vlažnost oči in tako dolgotrajno lajša občutek razdraženosti in suhosti oči.

Blink intensive plus:Te kapljice za oči so v obliki tekočega gela in so namenjene dolgotrajnemu lajšanju trajnega občutka suhosti in razdraženosti oči. Blink Intensive Plus kapljice za oči z gelsko formulo se uporabljajo za lajšanje hudih simptomov in dolgotrajnega občutka suhih oči. V svoji sestavi vsebujejo visok delež natrijevega hialuronata in dodatno sredstvo za lajšanje simptomov suhega očesa. Primerne so za dnevno in nočno uporabo.

Iz vsega povedanega lahko sklepate, da se lahko ličite brez ogrožanja zdravja oči, tudi če imate simptome suhega očesa. Dobre higienske navade, kakovostna kozmetika in umetne solze vam bodo pomagali, da boste še naprej nosili ličila, ne da bi povečali simptome suhih oči.

Prispevek pripravil: Tomaž Lepener, mag. farm.