8. 4. 2020

Bazalna telesna temperatura in njen pomen pri določanju plodnih dni.

Bazalna telesna temperatura in njen pomen pri določanju plodnih dni.

Kaj je bazalna telesna temperatura (BTT)?
Bazalna telesna temperatura je telesna temperatura, ki jo doseže telo med počitkom oz. spanjem.

Kdaj izmerimo BTT?
Izmeriti jo je potrebno takoj, ko se zbudimo in se še nismo vstali iz postelje. Izmerimo jo vsako jutro, ob približno isti uri.

Kako jo izmerimo?
S pomočjo natančnih analognih ali digitalnih bazalnih termometrov. Zakaj? Ker so spremembe v vrednostih BTT lahko izredno majhne in komaj opazne, te pa nam navadni termometri ne zmorejo prikazati.

BTT merimo v ustih, vaginalno ali rektalno. Pomembno je, da vztrajamo pri enem izmed izbranih načinov in jih ne menjavamo tekom ciklusa, saj lahko tako dobimo različne oz. netočne meritve.

Kako lahko BTT uporabimo za določanje plodnih/neplodnih dni oz. ovulacije?
Hormonske spremembe pri ženski, ki se odvijajo tekom menstrualnega cikla, se direktno odražajo tudi na vrednostih bazalne telesne temperature.

Folikel, ki je ob ovulaciji sprostil zrelo jajčno celico, prične po nastopu ovulacije, v krvni obtok sproščati visoke koncentracije progesterona. Poleg primarne funkcije progesterona (ohranjanje optimalnih razmer znotraj maternice za potencialno nosečnost), ta tudi dvigne bazalno telesno temperaturo in jo vzdržuje na višjem nivoju vse do njegovega upada pred nastopom menstruacije.

Če BTT beležimo natančno in redno, ter vrednosti zapisujemo v razpredelnico, se nam bo na koncu ciklusa razločno narisal dvofazni graf. V prvi, folikularni fazi, bo vse do ovulacije, bazalna telesna temperatura ostajala na nižjih, enakomernih vrednosti. Dan pred ovulacijo bo pogosto viden manjši upad v BTT, po nastopu ovulacije in vstopu v lutealno fazo, pa bo možno zaznati očiten poskok v BTT. Te povišane vrednosti bodo vztrajale vse do zaključka ciklusa oz. nastopa menstruacije.

Je merjenje BTT samostojna in zadosti učinkovita metoda za načrtovanje nosečnosti?
Ne. Bazalna telesna temperatura je odličen pokazatelj plodnih/neplodnih dni oz. nastopa ovulacije, a za bolj natančno opredelitev, jo moramo vedno uporabljati v kontekstu z drugimi telesnimi znaki, kot so spremembe v vaginalnem izcedku in materničnem vratu. Pozorni pa moramo biti tudi na druge, bolj subjektivne spremembe (ovulacijska krvavitev, bolečine, občutljive prsi, ipd.).

Pomembno je tudi vedeti, da je spremljanje in beleženje BTT nekaj, kar služi na dolgi rok in ne kot nekakšen točen napovednik bližajoče ovulacije. Namreč dvig v vrednosti bazalne telesne temperature nastopi šele po ovulaciji.

Glavni cilj merjenja BTT je, da se ženska podrobno seznani s svojim ciklusom, ugotovi kdaj ovulacija povprečno nastopi, ali nastopi vsak ciklus oz. ali sploh nastopi.

Pripevek je pripravilo podjetje Potenza Medica d.o.o.