2. 2. 2021

Dermatologinja Urša Fratnik Florijančič - »S hkratno uporabo seruma, kreme in nege za področje okoli oči bomo zaokrožili nego in maksimirali njen učinek«

Dermatologinja Urša Fratnik Florijančič - »S hkratno uporabo seruma, kreme in nege za področje okoli oči bomo zaokrožili nego in maksimirali njen učinek« - Slika 1

Prispevek je pripravilo podjetje L'OREAL ADRIA d.o.o., Podružnica v Sloveniji, Letališka cesta 29 C, 1000 Ljubljana.

Vodilna dermokozmetična blagovna znamka za nego občutljive kože La Roche-Posay je predstavila dva nova izdelka iz linije Hyalu B5 za nego proti gubam in polnost kože – vlažilno kremo in nego za področje okoli oči, ki sta namenjeni vsem tipom kože in vsem starostnim skupinam. Skrivnost novih izdelkov Hyalu B5 je v edinstveni vlažilni in obnavljajoči formuli z dvema oblikama čiste hialuronske kisline in vitaminom B5, ki koži povrne polnost in pomaga obnoviti kožno pregrado, tudi na področju okoli oči, ter zmanjša občutke nelagodja.

Hialuronska kislina je vedno bolj priljubljena sestavina kozmetičnih izdelkov. Zakaj je tako posebna in zakaj so izdelki s hialuronsko kislino tako iskani?
Hialuronska kislina ima mnogo koristnih učinkov. Med drugim zmanjša kožne gube in ohranja kožo zdravo. Glavni znak mlade kože je velika količina vlage v njej, ki kožo ohranja polno in ji daje gladek ter zdrav videz. Hialuronska kislina je glavna molekula, ki prispeva k navlaženosti kože, saj ima edinstveno sposobnost zadrževanja vode. S staranjem se proizvajanje hialuronske kisline v koži zmanjša, koža izgublja vlago, posledično pa se zmanjšata tudi čvrstost in elastičnost kože.

Hialuronska kislina ima tudi pomembno vlogo pri zaščiti kože pred oksidativnim stresom in UV sevanjem. Hialuronska kislina sodi med molekule ekstracelularnega matriksa (ECM) in je njegova glavna komponenta. V prejšnjih desetletjih so bile celične komponente kože dobro raziskane, v zadnjem času pa ugotavljajo, kako pomembno vlogo imajo molekule ECM, ki tvorijo ogrodje, v katerem so celice, in ki vplivajo na funkcijo celic. Hialuronska kislina vpliva tudi na rast žil, proste radikale in regulacijo imunskega sistema. Prisotna je v različnih tkivih človeškega telesa, od skupne mase pa je je približno 50 % prav v koži. Funkcije hialuronske kisline so hidratacija, sposobnost zapolnjevanja prostora in tvorba medija, skozi katerega lahko celice migrirajo. Hialuronska kislina je prisotna predvsem v ECM v zgornjih predelih epidermisa, medtem ko je v njegovih spodnjih predelih prisotna predvsem znotraj celic. Da bi koža lahko ohranila svojo normalno barierno funkcijo, so potrebna lamelarna telesca, prisotna v zgornjih plasteh epidermisa. Količina lamelarnih telesc pa je odvisna od količine hialuronske kisline, ki je pod njimi v globljih plasteh epidermisa in ki dobiva vlago iz globljih plasti kože, oziroma dermisa. Vlaga kože prihaja torej od znotraj, zgornje plasti pa jo morajo zadržati. Več kot je hialuronske kisline v vseh plasteh dermisa, boljša je barierna funkcija kože in več vode lahko hialuronska kislina zadrži tudi v spodnjih plasteh dermisa. Vlažnost kože je torej bistveno odvisna od vode, vezane na hialuronsko kislino v dermisu in spodnjem delu epidermisa, ter od barierne funkcije zgornjih plasti epidermisa, ki jo morajo biti sposobne zadržati. Najbolj dramatična sprememba v stari koži je izrazit upad količine hialuronske kisline v epidermisu medtem, ko je še vedno prisotna v dermisu. Razlog za takšno spremembo v homeostazi ostaja neznan. Epidermis izgubi ključno molekulo, ki veže in zadržuje molekule vode v koži, kar ima za posledico izgubo vlažnosti kože.

Prezgodnje staranje je posledica ponavljajočih se in daljših izpostavljanj UV sevanju. Približno 80 % staranja kože obraza je posledica izpostavljanja UV žarkom.

Kakšne so prednosti uporabe kozmetičnih izdelkov z vitaminom B5? Zakaj je ta sestavina pomembna pri negi kože?
Vitamin B5, imenovan tudi pantotenska kislina, na kožo deluje pomirjevalno, jo vlaži in celi. V kozmetičnih izdelkih ga pogosto najdemo v alkoholni obliki – pantenolu. Vitamin B5 ima raznovrstne učinke na naše telo. Če ga nanesemo topikalno na kožo, deluje kot močan vlažilec kože, ki kožo naredi mehkejšo in hkrati pomirjujoče vpliva nanjo ter stimulira naravne celitvene procese. Dobro se veže z drugimi molekulami, kot so hialuronska kislina, glicerin in ceramidi. Kot humektant je sposoben privlačiti in zadržati vlago v koži. Ima sposobnost zapolnjevanja vrzeli med odmrlimi celicami, kar poveča mehkost kože, jo vlaži in preprečuje njeno suhost.

Kdaj je pravi čas za začetek uporabe anti-age izdelkov?
Prezgodnje staranje je posledica ponavljajočih se in daljših izpostavljanj UV sevanju. Približno 80 % staranja kože obraza je posledica izpostavljanja UV žarkom. Če med anti-age izdelke torej poleg negovalnih krem uvrščamo tudi kreme za sončenje, ki ščitijo pred vplivom UV žarkov, potem že od prvih let življenja. Vsekakor pa je pravi čas takrat, ko se pokažejo znaki suhe in upadle kože. Prvi znaki staranja kože se začnejo kazati že okrog 25. leta.

Ali je res, da se koža okoli oči razlikuje od kože na obrazu? Ali to pomeni, da potrebujemo posebno nego za področje okoli oči?
Koža okoli oči se razlikuje od druge kože našega obraza, je najtanjša in najbolj občutljiva. Debelina epidermisa je v tem predelu le 0,04 mm, medtem ko je drugje približno 1 mm. Prav tako je tanjši tudi dermis, ki je debel le 0,5 mm, za razliko od drugih predelov, kjer je njegova debelina od 1 do 4 mm. V periokularnem predelu je izredno malo žlez lojnic, kar posledično pomeni večjo verjetnost suhe kože in nagnjenost kože k iritaciji. Koža v predelu spodnje veke ima manj kolagena in elastina ter nima podkožnega maščevja, zaradi česar je ranljivejša. V tem predelu je zato tudi večja verjetnost za pojav znakov staranja, kot so drobne gubice in groba koža. Zato koža okoli oči potrebuje zelo zgodnjo, kontinuirano in temeljito nego.

Kako pomembno je, da izdelek za nego področja okoli oči nima vonja?
Ker je v predelu okoli oči koža najbolj občutljiva, morajo biti izdelki za nego brez dražilnih učinkovin, med katere sodi parfum, pa tudi lanolin in parabeni. Lahko pa vsebuje učinkovine, ki zmanjšujejo vnetje in nelagodje. Niacinamide in ceramidi so še posebej primerni za občutljivo kožo, pa tudi neurosensine.

Na katerem delu obraza lahko najprej opazimo znake staranja kože?
Na katerem delu obraza se bodo znaki staranja najprej pojavili, je odvisno od posameznika. Pogosto je to predel okoli oči.

Ali obstaja razlika med anti-age serumom in anti-age kremo? Komu bi priporočili kateri izdelek?
Glavna razlika med serumom in kremo je v tem, da serum običajno vsebuje višji delež ene ali nekaj aktivnih učinkovin, kar pomeni, da na kožo v tem pogledu deluje veliko močneje in globlje kot krema. Molekule aktivnih substanc v serumu so manjše od tistih v kremah, zato lahko prodrejo globlje v kožo. Serum ni nadomestilo za dnevno ali nočno kremo, temveč dopolnjuje delovanje ostalih izdelkov za nego obraza. Če je koža suha, priporočam bogat in hranljiv serum, če pa je mastna ali mešana, svetujem lahek serum na vodni osnovi. Po serumu vedno nanesemo kremo.

Ali dobimo boljši anti-age učinek, če uporabljamo celotno anti-age rutino – serum, kremo in kremo za področje okoli oči –, kot če uporabljamo samo en anti-age izdelek?
Vsekakor, več je vedno več.

Ali lahko ženske z občutljivo kožo uporabljajo anti-age izdelke? Če je odgovor pritrdilen, na kaj morajo biti pozorne pri izbiri ustrezne anti-age rutine?
Ženske z občutljivo kožo lahko uporabljajo anti-age izdelke. Če začnemo pri čiščenju kože, moramo poudariti, da je to nadvse pomemben del anti-age rutine. Poleg tega, da z njim odstranimo nečistoče, omogočimo tudi lažje prodiranje učinkovin za nego v kožo. Za čiščenje svetujem čistilno mleko ali peno za občutljivo kožo brez parfumov, mil in konzervansov. Uporabijo naj majhno količino izdelka, ki ga nežno vmasirajo v kožo obraza, zatem pa sperejo in brez drgnjenja posušijo kožo s čisto mehko brisačo. Nato naj nanesejo majhno količino termalne vode ter serum in/ali kremo brez konzervansov, parfumov, parabenov in alkohola. Izdelek pa lahko vsebuje karnozin, vitamin E ali neurosensine, ki pomiri kožo in zmanjša iritacijo.