23. 5. 2022

Enosmerna karta do poletja brez prebavnih težav.

Enosmerna karta do poletja brez prebavnih težav

Poletje je čas, ko skočimo iz ustaljenih rutin v sproščeno preživete trenutke ob dobri hrani in kozarcu hladne pijače. Mnogi od nas ta čas izkoristimo tudi za potovanja, ki zagotovijo vznemirljivo odkrivanje novih kultur, med drugim tudi preko poskušanja novih jedi.

V poletnih dogodivščinah pa je nemalokrat črevesje naš najzahtevnejši sopotnik, ki marsikateri trenutek uživanja spremeni v neprijetno izkušnjo. A brez skrbi! To lahko preprečimo s preprostimi triki, ki si jih lahko prebereš spodaj.

A najprej nekaj besed o težavah, ki nam tako pogosto prekrižajo plane ...

Poletni prebavni izzivi

Črevesna mikrobiota je kompleksen biološki sistem, v katerem živijo številne koristne bakterije. Ena njihovih glavnih nalog je presnova hrane. Druga pomembna naloga pa je obramba pred škodljivimi mikroorganizmi, ki bi se radi naselili v našem črevesju, potem ko jih zaužijemo s hrano ali pijačo.

Ko število slabih bakterij nesorazmerno naraste v primerjavi s koristnimi, se zdravo ravnovesje črevesne mikrobiote poruši, kar lahko privede do prebavnih motenj ali obolenj, kot so driska, ali druge črevesne težave napenjanje, napihovanje, nelagodje v črevesju in zaprtost. Ta se lahko pojavijo tudi zaradi stresa, jemanja določenih zdravil ali hormonskih sprememb, v večini primerov pa jih povzroči naša prehrana.

Napihnjenost in napenjanje

Nastajanje prekomerne količine plinov je lahko posledica sprememb v sestavi črevesne mikrobiote, ki jo spremlja občutek napetosti in nelagodja v spodnjem delu trebuha.

Potovalna driska

Driska je zaradi slabše higiene, uživanja okužene hrane ali pijače, potovalnega stresa pa tudi nepremišljenega jemanja zdravil v preventivne namene (npr. antibiotikov) pogost neprijeten izziv na potovanjih.

Zaprtost

Zaprtost je težko določljiv simptom in običajno pomeni slabše odvajanje blata od našega običajnega ritma ali pojav občutka nepopolnoma izpraznjenega črevesja.

Kako se prebavnim izzivom izogniti?

Najboljša je preventiva. Poskrbite, da vas neprijetni občutki v želodcu in črevesju ne ujamejo nepripravljene.

Vsaka hrana ni za vsak želodec

Pikniki in potovanja so super priložnost za uživanje v domačih ter tujih okusih, a pogosto že vnaprej vemo, da se naš želodec z določeno jedjo ne strinja. Prav tako so določene sestavine že znane po tem, da hitro povzročijo črevesno nelagodje. Predvsem so to jedi in izdelki, sladkarije in tudi umetna sladila, ki spodbujajo rast škodljivih črevesnih bakterij. Zato bodimo pozorni na hrano, ki jo zaužijemo, in dobro premislimo, če smo pripravljeni na preteče neprijetne posledice.

Preprosto se jim izognimo tako, da:

  • si redno umivamo roke, še posebno pred obroki,
  • se izogibamo surovemu ali premalo pečenemu / kuhanemu mesu, ribam in drugi morski hrani, ulični prehrani in sladoledu,
  • vse sadje in zelenjavo olupimo ali operimo v neoporečni vodi,
  • pijmo le ustekleničeno, prekuhano ali gazirano vodo.

SI2107075840 Informacija pripravljena julij 2021

Besedilo je pripravilo podjetje Lek d. d.