30. 12. 2022

Glivična okužba nohtov (onihomikoza).

Glivična okužba nohtov (onihomikoza).

Glivična okužba nohtov (onihomikoza) je zelo pogosta bolezen

Glivična okužba nohtov je ena izmed najbolj pogostih bolezni nohtov pri odraslih. Zanjo je značilno, da počasi a vztrajno napreduje. Spontane ozdravitve so zelo redke in nanje ne moremo računati. Večina bolnikov pride po pomoč k zdravniku relativno pozno, torej z napredovalo boleznijo, ko je zdravljenje bolj zapleteno, izid pa negotov. Z zdravljenjem je treba pričeti zgodaj, ko je površina okuženega nohta še majhna. Tako imamo veliko boljše možnosti za ozdravitev.

Prispevek je informativno izobraževalne narave in ni nadomestilo za posvet z zdravnikom ali dermatologom. Pred uporabo zdravila Onytec natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Ali imam glivično okužbo nohtov?

Glivična okužba nohtov je najpogostejše obolenje nohtov, vendar ji ni mogoče pripisati prav vseh sprememb na nohtu. Podobno so lahko videti tudi nohti, ki se zadebelijo v obdobju staranja in zaradi slabše prekrvitve, nohti, ki zaradi poškodbe odstopijo od podlage, ali nohti, oboleli zaradi luskavice.

Okužba se največkrat začne na enem od palcev na nogah. Okuženi noht je na končnem delu rumen ali belkasto obarvan, zadebeljen in odstopa od podlage. Sprva so znaki komaj opazni. Napredovanje je počasno, traja mesece ali leta. Sčasoma postaja noht krhek in krušljiv. Obolela površina se počasi povečuje, okužijo pa se tudi drugi nohti.

Možna je tudi okužba nohtov na rokah, a je ta redkejša.

Slika 1: Primeri glivične okužbe palca na nogah v različnih fazah bolezni.

Če niste prepričani, ali so spremenjeni nohti posledica glivične okužbe ali ne, se posvetujte z zdravnikom ali dermatologom.

Verjetnost za pojav glivične okužbe nohtov je večja, če:

  • ste starejši, ker se rast nohtov s staranjem upočasni, pridružene bolezni, kot so sladkorna bolezen, slaba arterijska prekrvitev nog in oslabljena imunost, ki so pogostejše pri starejših osebah, pa pripomorejo k okužbi;
  • se aktivno ukvarjate s športom, kjer poškodba nohtov ni redka, poškodovan noht pa je bolj dovzeten za okužbo. Potenje stopal v športnih copatih je prav tako ugodno za razvoj glivic. Možnost okužbe je večja, tudi če bosi hodite v garderobah, skupinskih kopalnicah in bazenih;
  • imate luskavico, pri kateri pogosto obolijo tudi nohti. Zaradi luskavice se zadebelijo in odstopijo od podlage, zato jih glivice zlahka okužijo;
  • imate sladkorno bolezen, slabo prekrvitev stopal ali druga stanja, ki vplivajo na imunost. Zmanjšana lokalna imunost poveča možnost za okužbo z glivicami;
  • se vam stopala zelo potijo, ker glivice v vlažnem okolju bolje uspevajo;
  • ste podedovali nagnjenost k okužbi. Kaže, da so nekatere osebe genetsko bolj dovzetne za glivično okužbo kot druge.

Če imate sladkorno bolezen, bolezni imunskega sistema, periferno žilno bolezen, poškodbo, boleče ali hudo poškodovane nohte, bolezni kože, kot je npr. luskavica ali druge kronične bolezni kože, edeme, težave z dihanjem (sindrom rumenih nohtov), se pred začetkom zdravljenja z zdravilnim lakom Onytec posvetujte z zdravnikom.

Ali je glivično okužbo nohtov treba zdraviti?

Da, glivična okužba nohtov ni le kozmetična težava. Na začetku ne povzroča veliko težav, le neestetski videz nohta. Z napredovanjem okužbe pa se lahko pojavljajo bolečina med hojo ter športnimi aktivnostmi in težave pri nošenju obutve. Glivična okužba nohtov je nalezljiva. Nezdravljena okužba se širi na druge nohte, kožo in lahko tudi na druge osebe.

Kaj je zdravilni lak Onytec in kdaj je zdravljenje z njim primerno?

Onytec je zdravilo v obliki laka za nohte, ki je namenjeno za lokalno zdravljenje glivičnih okužb nohtov. Vsebuje protiglivično učinkovino ciklopiroks, ki s površine prodira v noht ter glivice uničuje in jim preprečuje razmnoževanje. Učinkovit je proti širokemu spektru dermatofitov, kvasovk, plesni in drugih gliv. Zdravilni lak Onytec je formulacija vodotopnega laka, ki omogoča prehajanje učinkovine v noht.

Zdravilo Onytec se uporablja za zdravljenje blagih do zmernih glivičnih okužb nohtov pri odraslih, tj. ko okužba prizadene do 75 % površine nohta in nohtni matriks/nohtna lunica (svetlejši del nohta v obliki polmeseca) ni prizadeta, ter skupno vključuje do največ 5 nohtov.

Slika 2: Primeri glivično okuženih nohtov, ki so primerni za lokalno zdravljenje z zdravilnim lakom za nohte Onytec. Prizadeta je majhna površina nohta (ne večja od 75 %), pri čemer nohtna lunica ni obolela.

Če imate hudo glivično okužbo nohtov, se pred začetkom zdravljenja z zdravilnim lakom Onytec posvetujte z zdravnikom, ker bo morda potrebno dodatno sistemsko zdravljenje (zdravljenje s tabletami).

Kako uporabljati zdravilni lak za nohte Onytec?

  • Zdravilni lak za nohte Onytec je treba nanesti na umite in posušene nohte. Na nohtih, ki jih zdravite, ne uporabljajte drugih lakov za nohte ali drugih kozmetičnih izdelkov za nego nohtov.
  • Zdravilni lak za nohte Onytec nanesite enkrat na dan.
  • Lak nanesite v tankem sloju, po celotni površini nohta, na 5 mm širok pas obnohtne kože in če je možno pod prosti rob nohta.
  • Zdravilni lak za nohte Onytec naj se suši približno 30 sekund.
  • Zdravljenih nohtov ne smete umivati vsaj 6 ur, zato je priporočljiv nanos pred spanjem. Če zdravilni lak za nohte Onytec nenamerno odstranite z umivanjem, ga znova nanesite.
  • Po 6 urah lahko upoštevate normalne higienske navade. Zdravilnega laka za nohte Onytec ni potrebno odstranjevati s topili ali abrazivi (npr. pilico za nohte).
  • Priporočljivo je, da (na primer s striženjem nohtov) redno odstranjujete nepritrjene dele okuženega nohta.
  • Po uporabi stekleničko zaprite in jo shranjujte v škatli za zagotovitev zaščite pred svetlobo. Ne shranjujte v hladilniku ali zamrzujte. Ta izdelek je vnetljiv. Hranite ga ločeno od virov toplote in odprtega ognja.

Slika 3: Čeprav piljenje nohta pri zdravljenju z zdravilnim lakom Onytec ni potrebno, je koristno, da mehansko odstranite čim več okuženega nohta, npr. s striženjem in piljenjem.

Kako dolgo je treba uporabljati zdravilni lak za nohte Onytec?

Z zdravljenjem je treba nadaljevati, dokler težava ne izgine, to pomeni, dokler nohti niso spet čisti oziroma dokler se njihov videz v veliki meri ne izboljša in dokler ponovno ne zrastejo zdravi nohti. Zdravljenje nohtov na rokah traja približno 6 mesecev, zdravljenje nohtov na nogah pa od 9 do 12 mesecev.

Če ste prenehali zdravljenje z zdravilom Onytec, preden so zdravi nohti ponovno zrasli, glivice morda niso odpravljene. V tem primeru se lahko stanje vaših nohtov zopet poslabša.

Zakaj je zdravljenje glivične okužbe nohtov dolgotrajno?

Nohti rastejo zelo počasi, zlasti nohti na nogah, ki zrastejo le 1–2 mm na mesec. Da pri mlajši osebi noht palca stopala preraste vso dolžino, potrebuje najmanj eno leto. S staranjem se rast še upočasni. Zato moramo biti pripravljeni na večmesečno zdravljenje.

Kako varno je zdravljenje z zdravilnim lakom Onytec?

Po nanosu zdravilnega laka Onytec preide v telo zelo majhna količina ciklopiroksa, kar pomeni, da zdravilo deluje pretežno na noht in v nohtu. Podatki kažejo, da je tveganje za vpliv na normalno delovanje organizma zanemarljivo. V kliničnih študijah so bolniki zdravilo dobro prenašali. Neželeni učinki, o katerih so poročali so bili zelo redki (pojavijo se lahko pri največ 1 od 10.000 bolnikov): rdečina na mestu nanosa, luščenje nohta, pekoč občutek in srbenje ali neznane pogostnosti (pogostnosti iz razpoložljivih podatkov ni mogoče oceniti): izpuščaj, ekcem, alergijski dermatitis, tudi izven mesta nanosa, (prehodna) sprememba barve nohta (to reakcijo je možno pripisati tudi glivični okužbi nohta).

Primer uspešnega zdravljenja z zdravilnim lakom Onytec

Povzeto po Iorizzo M. in sod., 2016.

Slika 4: Noht palca stopala, okužen z glivico Trichophyton mentagrophytes pred zdravljenjem: prizadeta je manj kot polovica nohta, ki je na končnem delu rumenkasto obarvan, krušljiv in odstopa od podlage.

Slika 5: Povsem zdrav noht po 48 tednih zdravljenja z zdravilnim lakom Onytec, ki ga je bolnik nanašal redno, enkrat na dan zvečer.

Kaj lahko storite sami?

Ti ukrepi pomagajo pri preprečevanju prve okužbe, prav tako pa tudi pri preprečevanju ponovitve po uspešno ozdravljeni okužbi.

Ne hodite bosi v javnih prostorih, obujte zaščitno obutev (npr. natikače). Glivice, ki povzročajo okužbe nohtov se pogosto nahajajo v javnih prostorih, kot so garderobe, telovadnice, bazeni, savne.

Skrbite za higieno stopal in nohtov. Prostore med prsti in nohte po umivanju dobro osušite. Vsak dan preverite, ali so nohti in koža med prsti zdravi. Nohti naj bodo kratko pristriženi. Pribor za nego nohtov naj bo čist. Za nego okuženih in zdravih nohtov ne uporabljajte istega pribora. Pribora za nego nohtov ne delite z drugimi člani družine.

Nosite bombažne nogavice. Vsak dan obujte svež par. Perite jih pri 60 °C, tako uničite morebitne glivice.

Nosite udobno in zračno obutev. Občasno jo razkužite z alkoholnimi pršili ali uporabite protiglivične praške za obutev. Čevlji naj ne pritiskajo na nohte, ker jih s tem poškodujejo.

Takoj zdravite morebitno glivično okužbo kože (tinea pedis). Če je koža med prsti na nogah pordela, razpokana ali če se lušči, jo začnite mazati s protiglivičnimi kremami, geli ali uporabite protiglivične praške. Tako boste preprečili prenos glivic s kože na nohte.

Če imate sladkorno bolezen, si nohte strizite zelo previdno. Morda prepustite skrb za to izkušenemu pedikerju ali zdravstvenemu delavcu.

Prispevek je informativno izobraževalne narave in ni nadomestilo za posvet z zdravnikom ali dermatologom.

Pred uporabo zdravila Onytec natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Tekst je pripravilo podjetje Bonifar d.o.o.

Pri pripravi prispevka je sodelovala: doc. dr. Liljana Mervic, dr. med., specialistka dermatovenerologije, Dermatološka ambulanta Klinike Doktor 24, Ljubljana.

Koda materiala: PR/BSI/CIC/2022/034

Viri/Literatura:

1. Povzetek glavnih značilnosti zdravila (www.cbz.si, dostopan 6. 10. 2020)
2. Ameen M., Lear J.T., Madan V., Mohd Mustapa M.F., Richardson M. British Association of Dermatologists’ guidelines for the management of onychomycosis 2014
3. Bodman A. M., Krishnamurthy K. Onychomycosis. StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2018.
4. Hammer T.R., Mucha H., Hoefer D. Infection risk by dermatophytes during storage and after domestic laundry and their temperature dependent inactivation. Mycopathologia 2011; 171: 43–49.
5. Iorizzo M., Hartmane I., Derveniece A., Mikazans I. Ciclopirox 8% HPCH Nail Lacquer in the Treatment of Mild-to-Moderate Onychomycosis: A Randomized, Double-Blind Amorolfine Controlled Study Using a Blinded Evaluator. Skin Appendage Disord. 2016 Feb; 1(3): 134−40.
6. Mayo T.T., Cantrell W., Elewski B.E. Can we prevent onychomycosis? J Infect Dis Ther 2014; 2: 4.
7. Piraccini M.B., Alessandrini A. Onychomycosis: A Review. J Fungi (Basel). 2015 Jun; 1(1): 30–43.
8. Tosti A., Elewski E.B. Onychomycosis: Practical Approaches to Minimize Relapse and Recurrence. Skin Appendage Disord 2016;2:83–87.