30. 3. 2020

Kako lajšati tegobe suhega očesa?

Kako lajšati tegobe suhega očesa?

Suho oko je multifaktorska bolezen solz in očesne površine. Do sindroma suhega očesa pride iz dveh razlogov: zaradi nezadostnega izločanja solz ali pa povečanega izparevanja solz1. Najpogostejši simptomi so neugodje v očesu, motnje vida

in nestabilni solzni film, kar lahko vodi celo do poškodbe očesa1. Poleg začetnega srbenja in nelagodja se lahko pojavi še pekoč občutek, zamegljen vid, rdečica in celo bolečina. Simptome lahko spremlja povečana osmolarnost solznega filma in vnetja očesne površine1. Simptomi se lahko poslabšajo v prostorih z nizko vlažnostjo, s klimatskimi napravami in zunaj na vetru ali mrazu, pri zadrževanju v zakajenih prostorih. K poslabšanju prispevajo tudi stalne obremenitve očesa, ki nastanejo zaradi pogostega dela z računalnikom, daljšega branja ali dolgotrajne vožnje2,3

Kdo je najbolj ogrožen
Sindrom suhega očesa je pogostejši pri ljudeh, ki nosijo kontaktne leče3. Verjetnost, da se bo pri njih pojavil sindrom suhega očesa je kar dvanajstkrat večja, kot pri neuporabnikih leč. Sindrom razvije do petdeset odstotkov uporabnikov kontaktnih leč3. Pogostejši je tudi pri ljudeh, ki jemljejo določena zdravila, in sicer diuretike, beta-blokatorje, triciklične antidepresive, selektivne zaviralce ponovnega prevzema seratonina, antihistaminike in anksiolitike4. Tudi določene bolezni predstavljajo večje tveganje za pojav suhega očesa. Ena takih je glavkomom, pa tudi druge, kot je virusno vnetje roženice, revmatoidni artirtis in nekatere druge avtoimune bolezni3. Suho oko se lahko pojavi tudi po operativnih posegih, kot sta laserska odstranitev dioptrije, operacija sive mrene in refrakcijski poseg5. Med bolj ogrožene sodijo tudi ženske v menopavzi, še zlasti tiste, ki jemljejo postmenopavzalno estrogensko terapijo2. Med dejavnike tveganja sodi tudi hrana osiromašena z vitaminom A in prehrana z nizko vsebnostjo omega-3 maščobnih kislin3

Zdravljenje simptomov suhega očesa1,2
V primeru neustreznega solznega filma lahko pride ne le do neugodja, ampak tudi do površinske okvare na očesu v področju očesne reže. Da bi to preprečili, se ljudem s sindromom suhega očesa svetuje uporaba umetnih solz. To so vodne raztopine, ki vsebujejo polimere, ki podaljšajo zadrževanje tekočine na površini očesa.  Umetne solze naj bi znižale osmolarnost solz in odstranjevale vnetne dejavnike. Svetuje se uporaba solz brez konzervansa (npr. benzalkonijev klorid), ki  lahko povzročijo celično poškodbo epitelija in točkovni keratitis, kar vpliva na „vlažnost“ očesne površine. 

Uporaba kapljic s konzervansom je lahko pomemben vzrok znakov in simptomov suhega očesa pri bolnikih z glavkomom. Stanje se ponavadi izboljša, ko bolnik prične uporabljati kapljice brez konzervansa.

Zakaj ravno Bepanthol kapljice za oči6
Vsebujejo dve naravni snovi, hialuronsko kislino in dekspantenol, ki razdraženemu očesu nudita takojšnje olajšanje.

Formulacije s hialuronsko kislino imajo sposobnost vezave vode in na ta način omogočijo hidracijo očesa. Hialuronska kislina zaradi svojih fizikalnih lastnosti ustvari enakomeren, stabilen in dolgotrajno obstojen zaščitni sloj na površini roženice, ki ne poslabša vida.

Poleg hialuronske kisline kapljice Bepanthol vsebujejo 2 % dekspantenola, ki z visoko kapaciteto vezave vode, navlaži in neguje oko. Skupaj z natrijevim hialurantom zadržuje vlago v očesu.

Bepanthol® kapljice za oči ne vsebujejo konzervansov, zato jih uporabniki tudi med dolgotrajno uporabo dobro prenašajo.

Bepanthol kapljice za oči so na voljo v enoodmernem vsebnikih, ki so  zelo priročni in primerni za na pot in v patentirani inovativni večodmerni plastenki OSD (ophtalmic squeeze dispenser), ki je enostavna za uporabo.

 Od lanskega leta pa imamo še dve novosti kapljic Bepanthol:

Armi Medvešček, mag. farm.

Viri:

  1. Schollmayer Petra, Kraut Aleksandra. Smernice za odkrivanje in zdravljenje suhega očesa. Zdrav Vestn 2010; 79: I-27–33
  2. The Definition and Classification of Dry Eye Disease: Report of the Definition and Classification Subcommittee of the International Dry Eye WorkShop (2007). Ocul Surf 2007; 5: 75–92.
  3. Messmer The Pathophysiology, Diagnosis, and Treatment of Dry Eye Disease. Dtsch Arztebl Int 2015; 112: 71–82.
  4. Khaireddin R. Trockenes Auge bei Kontaktlinsenträgern. Ophthalmologe 2013; 110:511–514.
  5. Cetinkaya S, et al. The course of dry eye after phacoemulsification surgery. BMC Ophthalmology 2015; 15:68
  6. Navodilo za uporabo Bepanthol kapljice za oči

L.SI.MKT.04.2020.3481.