8. 6. 2023

Kako ublažiti simptome PMS?

Kako ublažiti simptome PMS?

Se tudi vi vsak mesec soočate s trebušnimi krči, glavoboli, razdražljivostjo in nihanjem razpoloženja? Kar 3 od 4 žensk ima namreč težave s predmenstrualnim sindromom (PMS). V preteklosti je veljalo, da je slabo počutje pred menstruacijo nekaj normalnega, in se je treba s tem enostavno sprijazniti. Vendar generacija sodobnih žensk ni več enakega mnenja, zato posegajo po izdelkih, ki uspešno blažijo simptome PMS.
V članku bomo pojasnili, kje se skriva vzrok za predmenstrualne in menstrualne težave, kako si lahko pomagamo sami ter kakšno vlogo imata pri PMS zdravilo rastlinskega izvora Cyclodynon in navadna konopljika.

Razlogi za pojav PMS

PMS je kronična, z menstruacijskim ciklom povezana motnja, ki nastopi v lutealni fazi (pred ovulacijo). Značilni simptomi sindroma so: fiziološki (glavobol, bolečina v križu, bolečina v dojkah, otekanje okončin, prebavne motnje, slabost, napenjanje, povišana telesna teža, spremenjena potreba po spolnosti, nespečnost, utrujenost, akne), čustveni (tesnobnost, depresivnost, napetost, žalost, osamljenost, občutljivost, jok, nihanje razpoloženja) in vedenjski (nemir, zmedenost, razdražljivost, izguba samokontrole).

Vzroki za pojav PMS vključujejo neravnovesje v delovanju spolnih hormonov (estrogena in progesterona), živčnih prenašalcev (seratonin) in sistema prostaglandinov (tkivni hormoni) ¹.
Najbolj značilne bolečine so glavobol, krči v trebuhu in boleče dojke. Velja omeniti tudi bolečine med samo menstruacijo ̶ dismenoreja. Primarna dismenoreja se pojavi eno do dve leti po prvi menstruaciji, ko se vzpostavijo menstruacijski ciklusi. Vzrok za njen nastanek je povečana sinteza endometrijskih prostaglandinov preko ciklooksigenazne poti med lutealno fazo menstrualnega ciklusa. Zvišana količina mediatorjev vnetja, prostaglandinov in levkotrienov (tioetri maščobne kisline) je vzrok za krče maternice ter druge simptome (glavobol, bolečine v križu), ki lahko spremljajo dismenorejo ².

Med najbolj prepoznavne psihološke simptome PMS sodijo razdražljivost, nihanje razpoloženja in jeza. Glavni razlog za njihov nastanek, so kemične spremembe v možganih. Spremembe v izločanju serotonina (nezadostna količina), ki igra ključno vlogo pri razpoloženjskih stanjih, lahko povzroča tudi depresijo, utrujenost, lakoto in težave s spanjem.
Ob teh dobro poznanih težavah PMS se nam hitro postavi vprašanje ̶ kako si lahko pomagamo sami. Danes imamo na voljo res veliko izdelkov, ki učinkovito pripomorejo pri lajšanju opisanih neprijetnosti. Eden od takšnih izdelkov je Cyclodynon. Njegova poglavitna prednost je v tem, da lahko izboljša tako telesne kot psihične simptome PMS in poskrbi za hormonsko ravnovesje. Prav tako je odlična lastnost zdravila Cyclodynon, da z uporabo lahko pričnemo kadarkoli v menstruacijskem ciklu, tudi med samo menstruacijo in ne samo ob pojavu simptomov PMS. Če pa res želimo doseči najboljši učinek, moramo zdravilo Cyclodynon neprekinjeno jemati vsaj 3 mesece.

Kaj imata skupnega navadna konopljika in Cyclodynon?

Zdravilo Cyclodynon je rastlinskega izvora in vsebuje izvleček iz plodov navadne konopljike (Vitex agnus castus L.). Za katero je značilno, da ima več dokazanih mehanizmov delovanja. Njene glavne identificirane učinkovine so diterpenoidi (delujejo protimikrobno in protivnetno), eterično olje, flavonoidi (antioskidanti) in iridoidni glikozidi (protibolečinski in protivnetni učinek).
Kateri pa so glavni načini delovanja navadne konopljike? Ugotovili so, da zniža raven serumskega prolaktina (hormon adenohipofize). Drugi mehanizem delovanja je povezan z estrogenskimi učinki. Spojine iz navadne konopljike se namreč vežejo na estrogenske receptorje β, kar ima ugodne učinke pri PMS. Tretji možni način njene aktivnosti v našem telesu je na ravni opiatnega sistema (del možganov odgovornega za zavedanje in čustva). Izvleček navadne konopljike vsebuje spojine, ki se vežejo na opiatne receptorje µ kot agonisti (sprožijo biološki odziv v celici). Tako nadomestijo β-endorfin (peptidni hormon) in posledično povečajo koncentracijo estrogena ᶟ.

Prispevek je pripravila: Suzana Križ

Literatura:

  1. Celostna obravnava bolečine s poudarkom na fitoterapiji, Miha Škorjanec, 2018. https://www.famnit.upr.si/files/zakljucna_dela_repo/671
  2. Zdravila brez recepta in prehranska dopolnila za ženske težave-menstrualne težave, Farmacevtski vestnik št.72, 2021. https://www.sfd.si/wp-content/uploads/2021/10/fv-5-2021_tomasic.pdf
  3. Uporaba navadne konopljike pri boleznih ženskega reproduktivnega sistema, Farmacevtski vestnik št.5, 2018. https://www.sfd.si/wp-content/uploads/2021/06/fv_5_2018_net.pdf