17. 6. 2022

Razbijanje tabujev intimnega zdravja s kampanjo vabim te na kavo.

Razbijanje tabujev intimnega zdravja s kampanjo vabim te na kavo. - Slika 1

Razbijanje tabujev intimnega zdravja s kampanjo vabim te na kavo

Tabuji intimnega zdravja

Večina žensk vsaj enkrat v življenju doživi težave na področju intimnega zdravja, na žalost pa se o tej tematiki, še posebej mlade, ne želijo pogovarjati. Intimnih problemov se sramujejo, doživljajo občutek krivde in se o njih ne upajo pogovoriti niti z ginekologi ali farmacevti. To pogostokrat pripelje do tega, da svojih intimnih težav ne zdravijo in ne poiščejo strokovne pomoči ter rešitve iščejo na spletu ali družbenih omrežjih, kjer je ogromno nestrokovnih ali napačnih podatkov, ki jih lahko zmedejo oziroma celo škodujejo njihovemu zdravju.

Cilji projekta

Študenti fakultete za farmacijo smo na tekmovanju Inkubator inovativnosti razvili projekt Vabim te na kavo, katerega je podprlo podjetje Bayer. Cilj naše kampanje je dvigniti ozaveščenost o intimnem zdravju, tako na področju preventive kot kurative, izključno na podlagi strokovnih, preverjenih informacij.  Želimo prispevati tudi k večji odprtosti mladih deklet za sproščen pogovor in ravnanje na področju intimnega zdravja. Zato si v sklopu projekta prizadevamo opolnomočiti čim več študentk, da povabijo prijateljico na kavo in z njo spregovorijo o izzivih, s katerimi se soočajo vse mlade ženske, kajti intimno zdravje nikakor ne sme ostati tabu.

Aktivnosti kampanje

Na naših profilih lahko najdete izobraževalne objave in podkaste, povezane z intimnim zdravjem žensk. Do sedaj smo v podkast povabili dve strokovni gostji: ginekologinjo dr. Jasno Kuhelj Recer in psihoterapevtko dr. Tino Bončina, ki sta nam podali strokovne in poučne informacije o tej temi. Za širjenje ozaveščenosti o projektu pripravljamo tudi nagradne igre, na katerih lahko sodelujete in se potegujete za privlačne nagrade.

Hvaležni smo, da je naša prizadevanja podprlo veliko mladih deklet in študentskih združenj. Pot se je komajda začela, vendar se je pobudi pridružilo že na stotine ljudi, ki delijo naše poslanstvo.

Vabimo vas, da si ogledate naše vsebine na spodnjih povezavah:

Pridružite se nam na pogovorih ob kavi in nam pomagajte razbiti tabuje! 

Članek so pripravili študenti farmacije: Nejka, Žan in Maruša v sodelovanju s podjetjem Bayer d.o.o. 

CH-20220530-90