23. 3. 2022

Schüsslerjeve soli.

Schüsslerjeve soli.

Kaj so Schüsslerjeve soli

Schüsslerjeve soli so homeopatsko potencirani telesu lastni, endogeni minerali, ki imajo status zdravila. Vsaka Schüsslerjeva sol obstaja le v eni, nizki homeopatski potenci (D6 ali D12). Homeopatsko potenciranje je pomembno zato, da mineralne soli, ki se ob zaužitju absorbirajo preko ustne sluznice, lahko vstopijo v celico, kjer  so pomembno funkcijsko sredstvo udeleženo pri metabolnih procesih.

Vsaka mineralna (celična) sol ima v telesu specifično vlogo; npr. za obnovo, za čiščenje…Če iz kakršnega koli razloga pride do znižanja nivojev celičnih mineralnih soli to vodi v neravnovesje, ki se sprva kaže z manjšimi težavami, dolgoročno pa to lahko vodi v bolezen.

Schüsslerjeve soli delujejo tako, da pokrijejo deficit intracelularnih depojev mineralov. Pomanjkanje intracelularnih mineralov se odraža na obrazu, zato lahko potrebo po določeni soli prepoznamo s ti. obrazno diagnostiko.

V biokemiji po Dr. Schüsslerju poznamo 12 osnovnih soli (Schüsslerjeve soli št. 1-12), ki so pogoj za delovanje vseh bistvenih funkcij v telesu in 20 dopolnilnih soli (Schüsslerjeve soli št. 13-33), ki dopolnjujejo oz. optimizirajo delovanje osnovnih soli. Kompleksi Schüsslerjevih soli pa v svoji sestavi sinergistično združujejo osnovne in dopolnilne soli in tako nagovarjajo posamezna terapevtska področja.

Schüsslerjeve soli so učinkovita pomoč v obvladovanju in v preventivi akutnih in kroničnih težav. Uporabljajo se samostojno ali pa dopolnjujejo druge terapevtske pristope npr. klasično zdravljenje z alopatskimi zdravili. 

Način jemanja Schüsslerjevih soli

Določeno število tablet izbrane oz. izbranih soli se našteje v vsebnik (stekleno ali plastično posodico) in premeša. Frekvenca odmerjanja tablet naj se ravna skladno s potrebo in naj se prilagodi dnevnim obveznostim posameznika; odmerjeno število tablet naj se npr. razporedi na  2-3 odmerke dnevno; tablete se raztaplja v ustih eno za drugo. Pri raztapljanju tablete v ustih se mineralne molekule ločijo od nosilca (laktoze) in se absorbirajo skozi ustno sluznico. 

Tablete se lahko zaužije tudi v obliki raztopine;  v kozarec ali stekleničko napolnjen z vodo stresemo odmerjeno število tablet in pustimo, da razpadejo. Če nočemo zaužiti laktoze raztopine ne mešamo in pustimo, da se laktoza vsede na dno, minerali pa preidejo v raztopino. Tekočino (nad usedlino) uživamo po požirkih. Vsak požirek zadržimo v ustih cca 7s, saj na ta način omogočimo absorpcijo soli preko ustne sluznice. Usedlino, ki je nastala če raztopine ne mešamo, zavržemo. 

Schüsslerjeve soli lahko uporabljamo tudi zunanje npr. pri zunanji negi kože ali pri akutnih težavah in sicer kot samostojno pomoč ali pa kot dopolnilo peroralni terapiji. Za hitro, učinkovito in intenzivno zdravljenje ran ali bolečin v akutnih primerih je najprimerneje narediti kašo, priporočljive so tudi obkladki ali kopel. Tablete izbrane soli zmešamo z (res) malo vode (pozor: vode je hitro preveč), tako da nastane gosta, elastična pasta oz. kaša. Le to nanesemo na kožo in pokrijemo s folijo za živila, da se ne izsuši prehitro. Po 10 do 15 minutah kašo odstranimo z mlačno vodo. Včasih je potrebno postopek nanosa kaše ponoviti večkrat zapored.

Prednosti varne uporabe Schüsslerjevih soli

Schüsslerjeve soli se lahko varno uporablja v vseh starostnih obdobjih, tudi pri dojenčkih, malčkih, nosečnicah, doječih materah in starostnikih s pridruženimi boleznimi. Nimajo neželenih učinkov, niti kontraindikacij.  Predoziranje ni mogoče.. 

Odmerjanje Schüsslerjevih soli

Osnovno vodilo pri odmerjanju Schüsslerjevih soli je, da potreba določi odmerek, kar pomeni, da ne obstaja ti. »pravilno« ali »napačno« odmerjanje. Pomoč pri individualnem odmerjanju skladnem s potrebami posameznika nudijo za to uposobljeni strokovnjaki; svetovalci za Schüsslerjeve soli. Splošna priporočila za odmerjanje posameznih Schüsslerjevih soli ali kompleksov  Schüsslerjevih soli v akutnih primerih oz. v kronični terapiji in preventivi pa so navedena v spodnji preglednici. 

Osnovne (monokomponentne) Schüsslerjeve soli

Akutna faza:

Starost

Frekvenca jemanja

Število tablet na dan

Vse starosti

1 tbl / 2-5 min

 

Individualno; toliko kolikor je potrebno za ublažitev težave

Kronična terapija:

Starost

Frekvenca jemanja

Število tablet na dan

Dojenčki, malčki

1 tbl raztopljeno z nekaj kapljicami prekuhane vode

3 tablete/dan

Otroci do 12 let

odmerjeno število tablet razdelimo  v 2 ali 3 odmerke na dan

6 tablet/dan

Odrasli in otroci starejši od 12 let

odmerjeno število tablet razdelimo  v 2 odmerka na dan

10 tablet/dan

Število tablet je odmerjeno za posamezno sol. Če se jemlje več soli hkrati je potrebno vzeti priporočeno število tablet vsake soli. 

Preventiva:

Starost

Frekvenca jemanja

Število tablet na dan

Otroci do 12 let

dnevno

3 tablete / dan

Odrasli in otroci starejši od 12 let

dnevno

6 tablet / dan

 Število tablet je odmerjeno za posamezno sol. Če se jemlje več soli hkrati je potrebno vzeti priporočeno število tablet vsake soli. 

Kompleksi Schüsslerjevih soli

Akutna faza:

Starost

Frekvenca jemanja

Število tablet na dan

Vse starosti

1 tbl / 2-5 min

 

Individualno; toliko kolikor je potrebno za ublažitev težave

Kronična terapija / Preventiva:

Starost

Frekvenca jemanja

Število tablet na dan

Otroci do 12 let

odmerjeno število tablet razdelimo v 2-3 odmerke

10-15 tablet/dan

Odrasli in otroci starejši od 12 let

odmerjeno število tablet razdelimov 2-3 odmerke

25-30 tablet/dan

Trajanje jemanja Schüsslerjevih soli

Trajanje jemanja oz. zdravljenja s Schüsslerjevimi solmi je odvisno od izpraznjenosti zalog celičnih mineralov in pomembno je, da zaloge napolnimo dolgoročno. Z jemanjem Schüsslerjevih soli je zato potrebno vztrajati še nekaj časa potem, ko obrazni znaki pomanjkanja oz. težave izginejo.

Pregled delovanja in področja uporabe osnovnih Schüsslerjevih soli št. 1 - 12

Opisi homeopatskih zdravil so pripravljeni po najboljših močeh in vesti in skrbno preverjeni, vendar avtor ne more prevzeti odgovornosti za posledice morebitne neodgovorne uporabe le teh.

Vsak posameznik naj po lastni odgovornosti presodi svojo odločitev za homeopatsko zdravljenje.

Za samozdravljenje se smemo odločati le v primeru običajnih težav in vsakdanjih bolezni. Ta priporočila pod nobenim pogojem ne nadomeščajo nasveta in pregleda pri zdravniku. Pri težjih ali trajnejših zdravstvenih težavah nujno poiščite zdravniško pomoč.

Ob jemanju Schüsslerjevih soli je potrebno upoštevati previdnostne ukrepe in se ob morebitnih reakcijah obrniti na strokovnjaka. Če vam je zdravnik povedal, da ne prenašate nekaterih sladkorjev, se pred uporabo tega zdravila posvetujte s svojim zdravnikom. Za dodaten nasvet povprašajte svetovalca za Schüsslerjeve soli ali farmacevta z dodatnimi znanji iz homeopatije!

  • Št. 1 Calcium fluoratum D12 - Zaščita in elastičnost
    Je sestavni del zaščitnih ovojnic v telesu,  odgovoren za elastičnost in čvrstost vseh tkiv; vezi, kit, žil in mišic. Mehča zatrdline in preprečuje nastanek brazgotin in trde kože ter pomaga krepiti krvne žile, kosti in zobno sklenino.
    Uporaba: strije (tudi v nosečnosti), brazgotine, razpokana in uvela koža (ustnice), otiščanci, trda koža (stopala, dlani), hemoroidi, krčne žile, karies, hipermobilnost sklepov, poškodba vezi.
  • Št. 2 Calcium phosphoricum D6 - Struktura in krepitev
    Pomemben je za rast in izgradnjo kosti in zob in je gradnik krvi, beljakovin in hormonov. Nadzira delovanje samovoljne (skeletne) muskulatutre.
    Uporaba: izboljšanje kvalitete zob, še posebej v času rasti, osteoporoza, slabokrvnost, mišični krči, mravljinčenje, mišična napetost in tenzijski glavobol.
  • Št. 3 Ferrum phosphoricum D12 - Prva pomoč, 1. faza okužbe
    Je sredstvo "prve pomoči" v primeru akutnih poškodb in svežih ran, zlasti pri bolečinah, povezanih s poškodbami. Ugodno vpliva na začetne vnetne procese (1. faza vnetja) in na bolezni v začetni, akutni fazi.  Preventivno krepi odpornost telesa. V celico prinaša kisik in je najpomembnejši antioksidant v biokemiji po dr. Schüsslerju.
    Uporaba: prva pomoč pri poškodbah, bolečinah, vnetju, zvišana telesna temperatura (do 38,8 °C), začetna faza akutne bolezni (npr.: prehlada, okužbe dihal, bronhitisa, otitisa), krepitev imunskega sistema.
  • Št. 4 Kalium chloratum D6 - Razstrupljanje, 2. faza okužbe
    To je mineral žlez, ki pomaga pri preprečevanju nastanka sluzi; kašlju in je koristen v primeru otekanja bezgavk. Je zdravilo za drugo stopnjo bolezni (2. faza vnetja), ko se okužba začne širiti v telesu in obstaja nevarnost, da preide v  kronično vnetje oz. bolezen. Veže kemične strupe, regulira viskoznost krvi in je pomemben detoks po cepljenju in narkozi.
    Uporaba: kašelj, hripavost, vnetje sinusov, grla, bronhitis, angina (skupaj s št. 3), oteklost bezgavk, detoks.
  • Št. 5 Kalium phosphoricum D6 - Energija in moč ob psihofizični izčrpanosti
    Je zdravilo za vsa stanja fizične in/ali psihične izčrpanosti in šibkosti in za stanja razkroja, ki jih spremlja smrad.  V biokemiji po dr. Schüsslerju je znan kot antiseptik.
    Uporaba: izčrpanost, izgorelost, brezvoljnost, stres, športni napori, ustni zadah, parodentoza, preležanine, visoka telesna temperatura (nad 38,8°C).
  • Št. 6 Kalium sulfuricum D6 - Globinsko čiščenje, 3. faza okužbe
    Je mineral trebušne slinavke, nepogrešljiv za transport kisika v celico. Udeležen je pri procesu pigmentacije. Znan je kot sol celičnega detoksa in 3. faze okužbe, ko bolezen postane kronična.
    Uporaba: trdovratne kožne težave; hiperpigmentacija (vključno s starostnimi pegami n pigmentacijo v nosečnosti), vitiligo, ekcem, nevrodermitis, srbečica, vnetja z rumeno rjavkasto obarvanimi izcedki. Pozor, ob daljšem jemanju  kombinirajte s številko 10!
  • Št. 7 Magnesium phosphoricum D6 - Energija in sprostitev
    Nadzoruje vegetativni živčni sistem in vpliva na delovanje srca, živcev, krvnega obtoka, žleznega sistema, limfe in prebavnih organov. Posredno vpliva tudi na bazalno hitrost presnove. Pomaga pri vseh nenadnih, streljajočih, vrtajočih, krčevitih bolečinah in je pomembno sredstvo vnosa energije v celico.
    Uporaba: vse vrste spazmodičnih krčev (kolike, menstrualne bolečine, nevralgije), migrena, težave s spancem in nespečnost, mišična napetost. Posebej dobro deluje kot vroč napitek  »Hot 7«; 7 do 10 tablet te soli se raztopi v cca 1,5 dcl prekuhane vroče vode in popije v majhnih požirkih. Deluje hitro in blagodejno in je zato primeren za vse vrste nenadnih, ostrih, kljuvajočih bolečin. Po potrebi se ta napitek pripravi večkrat zapored.
  • Št. 8 Natrium chloratum D6 -  Uravnavanje toplotnega in tekočinskega ravnotežja v telesu
    Uravnava ravnovesje toplote in tekočin v telesu in je odgovoren za strukturo vseh sluznic vključno z želodčno sluznico. Je sredstvo izbora pri alergijah in funkcionalno sredstvo za hrustančno tkivo in sinovialno tekočino ter za vse dele telesa, ki so slabo prekrvavljena. Ima tudi razstrupljevalni učinek pri obremenitvah s kovinami (npr. z amalgamom) in z biološkimi strupi (npr. piki žuželk).
    Uporaba: nahod, alergija, gastritis, vnetje mehurja in ledvic, izguba vonja in okusa, zgaga, suhe, srbeče ali solzeče se oči, piki žuželk, dehidracija, poškodbe vezi in hrustanca.
  • Nr. 9 Natrium phosphoricum D6 - Razkisanje
    Ta sol je odgovorna za kislinsko-bazično ravnovesje, ki se med drugim kaže v obliki zmanjšane imunske odpornosti. Ureja presežek sečne kisline, zato je to zdravilo izbora za revmatske bolezni. Ta sol je pomembna tudi za presnovo maščob in ogljikovih hidratov.
    Uporaba: civilizacijske bolezni povezane z zakisanostjo (revmatske bolezni, gastritis, debelost, protin), mastna koža, ogrci, mozolji, akne.
  • Št. 10 Natrium sulfuricum D6 - Razstrupljanje in presnova
    Omogoča razstrupljanje in izločanje tkivne tekočine s škodljivimi snovmi preko jeter. Podpira delovanje jeter in žolčnika in je pomemben za zdravo hujšanje.
    Uporaba: napenjanje, smrdeči vetrovi, driska, kolitis, srbeča, pekoča koža, psoriaza, herpes, zatekle roke in noge, alergija na sonce.
  • Št. 11 Silicea D12 - Lepota
    Jača strukturo vezivnega tkiva in je pomembna za strukturo kože, las in nohtov. Je sredstvo izbora pri gubanju kože (prezgodnje staranje). Pomembna je tudi za prevodnost živčevja in sprošča kislino ujeto v vezivno tkivo.
    Uporaba: gubanje kože, lomljivi, razcepljeni nohti in razcepljene konice las, občutljivost na svetlobo in zvok, nehoteni gibi, tiki, revma, protin, pretirano znojenje. Pozor! Ob daljšem jemanju se priporoča kombinacija s soljo številka 9!
  • Št. 12 Calcium sulfuricum D6 - Odstranjevalec blokad
    Odstranjuje blokade neprehodnih, zadebeljenih, otrdelih tkiv, spodbuja prepustnost vezivnega tkiva ter pospeši drenažo in znižuje kislost. Pomemben je pri kroničnih gnojnih procesih in v podpori šoka.
    Uporaba:  pospeši izločanje gnoja pri vseh vrstah gnojnih vnetij, turov, abscesov in furunklov, deluje izkašljevalno, pomemben je v terapiji šoka, celulita in pri počasnem celjenju ran. Pozor! Pri daljšem jemanju se priporoča kombinacija s solmi št. 9 in 10.

Pregled delovanja in področja uporabe kompleksov Schüsslerjevih soli

Kompleksi Schüsslerjevih soli se skladno z navedbami, ki jih za posamezne sestavine opisuje klasična literatura biokemije po Dr. Schüsslerju* uporabljajo za lajšanje različnih stanj, ki jih pokrivajo slike vsebovanih učinkovin. V kompleksih Schüsslerjevih soli je običajno združenih 6-7 osnovnih in dopolnilnih soli, ki se v svojem delovanju medsebojno dopolnjujejo.

Odmerjanje kompleksov Schüsslerjevih soli

Uporaba:

  • Akutno stanje:
    • Vse starosti: 1 tbl / 2-5 min; zaužije se toliko tablet, kolikor jih je potrebnih za ublažitev težave.
  • Dolgoročno jemanje in preventiva:
    • Otroci do 12 let: 10-15 tablet/dan; za lažje jemanje se odmerjeno število tablet razdeli v npr. 2 ali 3 odmerke dnevno.
    • Odrasli in otroci starejši od 12 let: 25-30 tablet/dan za lažje jemanje se odmerjeno število tablet razdeli v npr. 2 ali 3 odmerke dnevno.

Priporočeno število zaužitih tablet kompleksa Schüsslerjevih soli je višje v primerjavi s priporočenim številom zaužitih tablet posamezne osnovne Schüsslerjeve soli, saj je vsebnost posameznih soli združenih v kompleksu nižja.

Zellallergie
Področja uporabe zdravila Zellallergie so odraz sinergizma delovanja vsebovanih učinkovin, kot opisano v literaturi biokemije po Dr. Schüsslerju* in obsegajo pomoč pri alergijskih reakcijah.

  • lajšanje simptomov senenega nahoda in akutne alergije (kot so: izcedek iz nosu, kihanje, draženje očesne veznice, koprivnica, srbenje)
  • lajšanje simptomov kronične alergije z zmanjšanjem dovzetnosti za alergije.

Sestava:

  • Št. 2 Calcium phosphoricum D6 20 mg
  • Št. 3 Ferrum phosphoricum D12 35 mg
  • Št. 4 Kalium chloratum D6 35 mg
  • Št. 8 Natrium chloratum D6 70 mg
  • Št. 10 Natrium sulfuricum D6 40 mg
  • Št. 21 Zincum chloratum D12 20 mg
  • Št. 24 Arsenum iodatum D12 30 mg

Zellcalmin
Področja uporabe zdravila Zellcalmin so odraz sinergizma delovanja vsebovanih učinkovin, kot opisano v literaturi biokemije po Dr. Schüsslerju* in obsegajo blage motnje spanca in stanja nemira kot npr.:

  • težave s spanjem in nespečnost (ljudje pod stresom, ki se težko izklopijo, starejši ljudje, vznemirjeni otroci )
  • stres in nemir (nemirni, hiperaktivni otroci, glavobol kot posledica stresa in napetosti),
  • motnje biološkega ritma (delo v izmenah, nočni delavci, popotniki in ljudje, ki veliko potujejo, jet lag)

Sestava:

  • Št. 2 Calcium phosphoricum D6 55 mg
  • Št. 7 Magnesium phosphoricum D6 55 mg
  • Št. 12 Calcium sulfuricum D6 50 mg
  • Št. 19 Cuprum arsenicosum D12 30 mg
  • Št. 21 Zincum chloratum D12 30 mg
  • Št. 25 Natrium tetrachloroauratum D12 30 mg

Zellimmuferin
Področja uporabe zdravila Zellimmuferin so odraz sinergizma delovanja vsebovanih učinkovin, kot opisano v literaturi biokemije po Dr. Schüsslerju* in obsegajo podporo imunskim sposobnostim telesa kot npr.:

  • gripa in gripi podobne okužbe (zgodnja faza otroških bolezni in okužb odraslih, ter pri vročinskih stanjih, ko telesna temperatura ni višja od 38,8 °C)
  • prehladna obolenja preventiva okužb vseh vrst (otroci in ljudje nagnjeni k hitri obolevnosti)
  • dvig imunske odpornosti telesa (ljudje z oslabljenim imunskim sistemom, po operacijah, hude bolezni, okrevanje, otroci)

Sestava:

  • Št. 3 Ferrum phosphoricum D12 70 mg
  • Št. 4 Kalium chloratum D6 40 mg
  • Št. 8 Natrium chloratum D6 40 mg
  • Št. 9 Natrium phosphoricum D6 50 mg
  • Št. 21 Zincum chloratum D12 25 mg
  • Št. 26 Selenium D12 25 mg

Zellvita
Področja uporabe zdravila Zellvita so odraz sinergizma delovanja vsebovanih učinkovin, kot opisano v literaturi biokemije po Dr. Schüsslerju* in obsegajo spodbujanje oskrbe z energijo pri blagih oblikah šibkosti in izčrpanosti npr.:

  • v času visokih zahtev glede zmogljivosti (kariera, naporna služba, preobremenjeni starši, športniki obremenjeni s treningi in tekmami)
  • šolarji, dijaki in študenti v času intenzivnega študija, pisanja testov, opravljanja mature in izpitov, potreba po večji koncentraciji, tudi pri starejših ljudeh vključenih v izobraževalni proces
  • tudi za preventivo

Sestava:

  • Št. 3 Ferrum phosphoricum D12 40 mg
  • Št. 4 Kalium chloratum D6 40 mg
  • Št. 5 Kalium phosphoricum D6 70 mg
  • Št. 7 Magnesium phosphoricum D6 40 mg
  • Št. 8 Natrium chloratum D6 40 mg
  • Št. 17 Manganum sulfuricum D12 20 mg

Prispevek je pripravilo podjetje Pharmana d.o.o.

Viri in literatura:

1. Handbuch der Biochemie nach Dr. Schüssler/4. izdaja/Haug/2006, Thomas Feichtinger, Elisabeth Mandl,
Susana Niedan-Feichtinger.
2. Biochemie nach Dr. Schüssler/3. izdaja/Deutscher Apothekerverlag/2011, Müller-Frahling, Kasperzik.
3. Das große Praxisbuch der Schüßlertherapie, E. Tichy - K. Tichy,  Johannes Sonntag Verlagsbuchhandlung
GmbH, Stuttgart 2001, Haug Verlag, 3.predelana izdaja.
4. Praxis der Biochemie nach Dr. Schüßler das Repertorium, 4. predelana in razširjena izdaja, Thomas
Feichtinger und Susana Niedan-Feichtinger, Haug Verlag.
5. Biochemie nach Dr. Schüßler bei Hauterkrankungen und Allergien, Thomas Feichtinger, Susana Niedan-
Feichtinger und Julia Schulze-Kroenig.
6. Lehrbuch der Biochemie, Dr. Kurt Hickethier, Charlotte Depke Verlag, 10. izdaja 1994.
7. Handbuch der Dr. Schüsslerschen Biochemie, Die Dr. Schüsslersche Biochemie, eine wissenschaftliche Ionen-
Reiz_Konstitution- und Nährsalzlehre, Herman Deters, Dr. Madaus & Co. Verlag, 1926 Radeburg.
8. V utripu življenja: Minerali dr. Schüsslerja, M. Müller-Frahling, Inštitut za podporo zdravju 2019