20. 2. 2023

Serumi za obraz

Serumi za obraz

Kaj je serum za obraz?

Serumi za obraz veljajo za nepogrešljive izdelke pri negi kože obraza. Poznamo jih pod različnimi imeni, med katerimi se najpogosteje pojavljajo še izrazi koncentrat, izvleček in booster. Izstopajo ravno zato, ker v svoji formulaciji vsebujejo visoke koncentracije aktivnih sestavin, s katerimi lahko dosežemo močnejše delovanje s hitrimi učinki.

Koži torej nudijo nekaj več in naredijo očitno razliko. Poleg tega je njihova prednost tudi izjemno lahka struktura, ki se hitro vpije in ne pušča mastnega zaostanka. Formulacije so namreč oblikovane na vodni osnovi in ne vsebujejo vazelina, mineralnih olj ali okluzivov (tj. snovi, ki naši koži onemogočijo "dihanje").

Vsak serum vsebuje minimalno število sestavin, skrbno izbranih za njegov namen, za maksimalni učinek. Izberemo ga glede na specifične potrebe naše kože, saj je cilj delovati na točno določeno stanje.

Posežemo lahko po širokem izboru, med katerim najdemo serume, ki izboljšujejo navlaženost kože, zmanjšajo razširjene pore, zmanjšajo hiperpigmentacije, zmanjšujejo drobne linije, pomagajo pri stanju aken, vsebujejo antioksidante ali delujejo celo proti znakom staranja (anti-age). Učinkovit serum kožo tudi nahrani, zaščiti in navlaži.

Kdaj jih nanašamo?

Serume lahko nanašamo dvakrat dnevno, in sicer zjutraj in zvečer. Zavedati se moramo, da serum ni nadomestilo za kremo, temveč služi okrepitvi delovanja izdelkov za redno nego.

Ravno zato je pomembno, da ga nikoli ne uporabljamo samostojno, vendar v kombinaciji s kremo, saj le tako zagotovimo njegovo maksimalno delovanje. Idealna redna nega kože je sestavljena iz več korakov, kjer sledimo določenemu zaporedju.

Najprej kožo očistimo z ustreznim čistilnim izdelkom, jo tonificiramo in nato uporabimo serum. Preden nanesemo naslednji izdelek, vedno počakamo, da se vpije.

V naslednjem koraku nanesemo še kremo za oči in vlažilni izdelek, ki je lahko dnevna krema, če gre za jutranjo nego, in nočna krema, če gre za nego zvečer. Pri jutranji negi rutino zaključimo z nanosom izdelka za zaščito pred soncem.

Kako vem, ali potrebujem serum?

Serum lahko uporablja vsak, ki želi izboljšati videz svoje kože, naj bo to glede vlaženja ali vse tja do odpravljanja gub. Gre za ključni element redne nege.

Ker je pomembno, da se v svoji koži dobro počutimo, je serum odlična rešitev, kako odpraviti neželene nepravilnosti, ki nas motijo, saj zaradi ciljnega delovanja zagotavlja priložnost za ustvarjanje individualne nege vsakega posameznika. Tako lahko zasije tudi naša naravna lepota.

Kateri serum izbrati?

Hialuronska kislina je močan humektant, kar pomeni, da pritegne vodo v kožo, s čimer jo navlaži in skrbi za njeno čvrstost. Je naravno prisotna v našem telesu, vendar s starostjo njena koncentracija začne upadati. Takšen serum izberemo, če imamo suho kožo, želimo povečati navlaženost ali zapolniti gube in drobne linije.

Alfa hidroksi kisline (npr. mlečna in glikolna kislina) povzročijo luščenje odmrlih celic kože, stimulirajo sintezo kolagena in povečajo hidratacijo. Uporabljamo jih lahko, če imamo kožo nagnjeno k nepravilnostim in kot dopolnitev anti-age nege. Pri uporabi kislin moramo nujno posegati tudi po izdelkih za zaščito pred soncem (ZF vsaj 50).

Salicilna kislina ohranja čiste pore, hkrati pa povzroča luščenje. V svojo nego jo lahko vključimo, če imamo kožo nagnjeno k aknam. Tudi tukaj moramo v nego obvezno vključiti izdelek za zaščito pred soncem (ZF vsaj 50).

Vitamin C je antioksidant, ki nevtralizira proste radikale, ki povzročajo oksidativni stres. S tem upočasni pojav znakov staranja, nujno potreben pa je tudi pri tvorbi kolagena. Serum s C vitaminom izberemo, če želimo upočasniti vidno staranje kože. Primeren je za vse tipe kože.

Thiamidol je Eucerinova patentirana sestavina, ki zmanjša pigmentne madeže in hkrati preprečuje njihov ponovni pojav. Deluje tako, da zmanjša tvorbo melanina in ker ga zato v vrhnje plasti kože prihaja manj, hiperpigmentacije postopoma zbledijo. Serumov s to učinkovino se poslužujemo takrat, ko opazimo na koži pigmentne madeže, ki so se pojavili zaradi izpostavljenosti soncu ali zaradi aken. Primerni so tudi za občutljivo kožo.

Prispevek je pripravilo podjetje Beiersdorf d.o.o. 
Strokovni pregled: Lea Seljak, mag. ind. farm. in dipl. kozmet.