25. 10. 2022

Trebušna viroza: Znaki pri otroku, odraslemu, trajanje, kaj jesti?

trebušna viroza pri otroku

Še pred uro je bilo vse v najlepšem redu, zdaj pa je stranišče edino varno zatočišče (tudi pri trebušni virozi pri otroku). Tako je videti, ko se okužimo z virusi, ki prizadenejo naša prebavila in kar laično označimo kot trebušna gripa. Gre za sila neprijetne simptome trebušne viroze, ki se pojavijo hkrati: slabost, driska, bruhanje.

Čeprav ob ustreznem ukrepanju, predvsem ob ustreznem nadomeščanju tekočin in elektrolitov, bolniki niso smrtno ogroženi, so črevesne virusne driske v razvitem svetu eden pomembnejših vzrokov izostankov iz vrtca in šole, bolniške odsotnosti v službi in sprejemov v bolnišnico, saj se okužba posebej hitro razširi v skupinah - v vrtcu, šoli, na avtobusih, v pisarnah in podobno. 

Trebušna viroza pri otrocih in odraslih

Slovarček pojmov:

  • Rotavirusne okužbe so najpogostejše pri otrocih (trebušna viroza pri otroku), v starostnem obdobju od 6 do 24 mesecev (čeprav se lahko okužba pojavi tudi pred in po tem obdobju). Pogosto se pojavlja v obliki izbruhov ter epidemij. Povzročajo jo kroglasti virusi brez ovojnice - rotavirusi. 
  • Noroviroza je zelo nalezljiva črevesna bolezen, ki jo povzročajo norovirusi, zlasti pri odraslih. Norovirusi je skupina sorodnih, enovijačnih RNA virusov brez ovojnice.

 4 simptomi trebušne viroze

  1. Velika kužnost. Epidemije trebušne gripe so pogostejše v hladnejšem delu leta, ko so ljudje več v zaprtih prostorih. Okužimo se lahko z zaužitjem kontaminirane hrane in pijače, z dotikanjem kontaminiranih površin, predmetov (zlasti igrač, pribora) ter s telesnim stikom z okuženimi. V manjši meri se lahko trebušna viroza širi celo z vdihavanjem okuženega zraka, aerosola, ki nastane ob bruhanju ali iztrebljanju obolelega.
  2. Čas od okužbe do pojava bolezni traja od 1 do 3 dni (inkubacijska doba). Začetek trebušne viroze je pogosto nenaden, lahko pa se razvije tudi postopoma.
  3. Glavni znak trebušne viroze je vodena driska, običajno brez primesi krvi ali sluzi. Bruhanje pa se običajno pojavi najprej. Oboleli ima lahko tudi povišano telesno temperaturo, glavobol in bolečine po celem telesu. Otroci imajo lahko na začetku bolezni splošne, prehladu podobne simptome in znake, npr. slabo počutje in zvišano telesno temperaturo.
  4. Prvi in najpomembnejši ukrep pri akutni driski je nadomeščanje izgubljene tekočine in elektrolitov. Večinoma zadostuje pitje glukozno-mineralnih raztopin. Če pa bolnik zaradi hudega bruhanja ne more zaužiti in obdržati v telesu tekočine, je potreben sprejem v bolnišnico in nadomeščanje tekočine in elektrolitov z infuzijo v žilo.

Trebušna viroza trajanje: Po tem, ko glavni simptomi izginejo, se zdravljenje šele začne

Vpliv okužbe je opazen v sestavi in delovanju črevesne mikrobiote. V neredkih primerih, ko virusi močneje poškodujejo črevesje, se sluznica lahko popolnoma obnovi tudi šele čez več tednov ali mesecev. V času trajanje trebušne viroze je lahko delovanje črevesja moteno: zmanjšano je prehajanje hranil iz črevesja v kri. Otroci lahko v tem obdobju slabše pridobivajo težo in odvajajo velike količine slabo prebavljenega blata.

Driska sama po sebi običajno ni nevarna, lahko pa so nevarne njene posledice - dehidracija. Ves čas bolezni skrbimo za to, da smo primerno hidrirani in s pitjem sproti nadomeščamo izgubljeno tekočino in elektrolite. Nato pa je ključnega pomena, da v črevesju ponovno vzpostavimo primerno ravnovesje in obnovimo črevesno sluznico.

Preventiva navzven – zaščitimo druge

Pogosto se pozablja, da lahko preventivno ravnanje prepreči hitro širjenje virusov znotraj skupnosti, kot sta družina in organizirana varstva. Kaj lahko naredimo, da se izognemo okužbi, ki razsaja okoli nas?

Dobro očistimo prostore. Prostor, kjer se nahaja oboleli, je potrebno mokro čistiti in po potrebi razkuževati ter večkrat dnevno prezračevati. Redno si tudi umivamo roke in se manj dotikamo po obrazu.

Zmanjšamo stike. Otroci z aktivno okužbo ne smejo obiskovati vrtca, vsaj še 48 ur po zadnjem mehkem blatu oz. bruhanju.

Preventiva navznoter - kaj jesti pri trebušni virozi

Znanstveniki so ugotovili, da sestava normalne črevesne mikrobiote vpliva na posameznikovo dovzetnost za različne črevesne okužbe kot tudi druga črevesna obolenja. Skrb za mikrobno ravnovesje v črevesju je zato nujna pred, med in po morebitni bolezni.

Delovanje črevesne mikrobiote ključno vpliva na naš imunski sistem. Ob uravnoteženi črevesni mikrobioti je naš imunski odziv v črevesju dober oz. primeren. Takrat lahko škodljive viruse onesposobi že v samem začetku ter tako celo prepreči obolenje, ali pa vpliva na hitrejše okrevanje po okužbi.

Uspešna preventiva pa je tudi cepljenje dojenčkov s cepivi proti rotavirusu. Zaradi cepljenja so rotavirusi pri zelo majhnih otrocih že izgubili vodilno vlogo prebavnih okužb.

S probiotiki podpremo ali uredimo prizadeto črevesno mikrobioto 

Primerno je poskrbeti, da se mikrobiota po okužbi opomore in obnovi. To v času slabosti in bruhanja naredimo najlažje s kapsulami, ki vsebujejo probiotične mikroorganizme (najpogosteje laktobacile, bifidobakterije) ali pa s prehrano, ki vsebuje probiotike. 

Preventivno jemanje probiotikov vsaj nekaj dni za uravnavanje črevesne mikrobiote je smiselno:

  • ko se pojavi akutna driska v okolju, kjer smo zaposleni ali pri otrocih v varstvu;
  • če je zaradi akutne driske po okužbi že zbolel družinski član;
  • če smo namenjeni na počitnice v kraje z drugačnimi higienskimi razmerami oz. smo že tam;
  • če se pogosto neredno in zlasti nezdravo prehranjujemo
  • če smo na antibiotični terapiji ali po njej. 

Učinkovitost probiotikov med trebušno virozo 

V kliničnih raziskavah so primerjali tudi trajanje in težavnost simptomov pri driski, ki so jo povzročili rotavirusi, pri bolnikih, ki so jih zdravili s probiotiki, in tistih, ki niso dobivali probiotikov. Rezultati teh raziskav so jasno pokazali, da jemanje probiotikov lahko olajša potek driske in skrajša njeno trajanje približno za polovico. Prav tako se je pomembno zmanjšala potreba po zdravljenju v bolnišnici in prejemanju glukozno-elektrolitskih rehidracijskih raztopin.

Jemanje probiotikov sploh v kombinaciji s prebiotiki:

  • olajša in skrajša potek driske, ki jo povzročijo rotavirusi,
  • zmanjša kužnost virusa in njegovo razmnoževanje
  • poveča količino protiteles v črevesju. 

Kako izbrati pravi probiotik? 

Izbor pravega probiotika za lajšanje simptomov trebušne viroze in nadaljnje vzpostavljanje zdravega ravnovesja v črevesju je pomembna naloga. Smiselno je, da izberete probiotik, ki vključuje več vrst bakterij, ki skrbijo za zdravo črevesno mikrobioto. 

Linex – probiotično zdravilo št. 1* v Sloveniji z dolgo zgodovino

Trebušna viroza se lahko ob rehidraciji (ki je prvi in najpomembenjši ukrep) lajša tudi z zdravilom Linex Forte, ki vsebuje kombinacijo dveh vrst bakterij (laktobacili LA-5 in bifidobakterije BB-12). Tako lahko obnovimo od virusa prizadeto črevesno mikrobioto,  saj vsebovane bakterije lahko poselijo celotno črevesje: laktobacile v večji meri najdemo v tankem črevesu, bifidobakterije pa se bolje počutijo v debelem črevesu.

Linex Forte 

Pri otrocih lahko za krajši in manj neprijeten potek viroze uporabimo prašek za peroralno suspenzijo z bifidobakterijami - Linex Linbi. Namenjeno je za uporabo pri dojenčkih in otrocih, starih do 12 let. Z zdravilom omogočimo podporno zdravljenje pri driskah, napenjanju in drugih prebavnih motnjah, ki nastanejo zaradi virusnih in bakterijskih okužb prebavil (npr. okužb z rotavirusi), pa tudi ob zdravljenju z antibiotiki.

Linex Linbi 

Jesen je odličen letni čas za vrsto zabavnih dejavnosti. Naj vam jih trebušne gripe in prebavne težave ne pokvarijo! 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom. 

Besedilo je pripravilo podjetje Lek d. d.

239179 Informacija pripravljena: september 2022. Oglasno sporočilo.

* e-pharma prodajni podatki za Sept 2022 (kategorija probiotiki)

Linex Forte vsebuje probiotične bakterije.

LA-5 in BB-12 sta zaščiteni blagovni znamki podjetja Chr. Hansen A/S. 

Viri:

  1. Vandenplas et al. Pediatr Gastroenterol Hepatol Nutr. 2019 May;22(3):207-216.
  2. Guarino et al. JPGN 2014;59: 132–152.
  3.  NIJZ: Rotaviroza (okužbe z rotavirusi) (dostopno na https://www.nijz.si/sl/rotaviroza-okuzbe-z-rotavirusi)
  4. NIJZ: Noroviroza (dostopno na https://www.nijz.si/sl/noroviroza-okuzbe-z-norovirusi)
  5. NIJZ: VKLJUČITEV OTROKA V VRTEC/ŠOLO PO PREBOLELI NALEZLJIVI BOLEZNI ALI OKUŽBI SMERNICE (dostopno na https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/vkljucitev_otrok_v_vrtec_-_smernice.pdf)
  6. Karst et al. J Pathol 2015; 235: 206–216.
  7. Zhang YJ et al. Int Journ of Mol Sci. 2015; 16(4): 7493–7519.
  8. NIJZ. Driska in bruhanje kot posledica okužbe črevesja. 3. 2. 2015. http://www.nijz.si/sl/driska-in-bruhanje-kot-posledica-okuzbe-crevesja (zadnji dostop 30. 11. 2020).
  9. Medscape: Diarrhea. 31. 10. 2018. https://emedicine.medscape.com/article/928598-overview#a6 ( zadnji dostop 11. 11. 2020).
  10. Pisk N. Samozdravljenje. Priročnik za bolnike. Ljubljana, SFD. 2011; 128–129.
  11. Lo Vecchio, et al.. (2019). Acute Infectious Diarrhea. In: Guandalini, S., Indrio, F. (eds) Probiotics and Child Gastrointestinal Health. Advances in Experimental Medicine and Biology(), vol 1125. Springer, Cham. https://doi.org/10.1007/5584_2018_320
  12. Chen et al. Scientific Reports, 2017; 7:46130.
  13. Chouraqui et al. JPGN 38:288–292, 2004.
  14. Yang et al.  Sci Rep 2015; 5, 15004.
  15. Guandalini S. J Clin Gastroenterol 2011;45:S149–S153
  16. Gonzalez-Ochoa et al. Arch Microbiol (2017) 199:953–961
  17. Guarino et al.. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 1997;25:516–519.
  18. Saavedraet al. Lancet. 1994;344:1046–1049.

Prispevek je pripravilo podjetje Lek d.d., Verovškova ulica 57, 1526 Ljubljana