29. 6. 2022

Več o Schüsslerjevih soleh.

Več o Schüsslerjevih soleh. - Slika 1

Opisi homeopatskih zdravil so pripravljeni po najboljših močeh in vesti in skrbno preverjeni, vendar avtor ne more prevzeti odgovornosti za posledice morebitne neodgovorne uporabe le teh.

Vsak posameznik naj po lastni odgovornosti presodi svojo odločitev za homeopatsko zdravljenje.

Za samozdravljenje se smemo odločati le v primeru običajnih težav in vsakdanjih bolezni. Ta priporočila pod nobenim pogojem ne nadomeščajo nasveta in pregleda pri zdravniku. Pri težjih ali trajnejših zdravstvenih težavah nujno poiščite zdravniško pomoč.

Ob jemanju Schüsslerjevih soli je potrebno upoštevati previdnostne ukrepe in se ob morebitnih reakcijah obrniti na strokovnjaka. Če vam je zdravnik povedal, da ne prenašate nekaterih sladkorjev, se pred uporabo tega zdravila posvetujte s svojim zdravnikom. Za dodaten nasvet povprašajte svetovalca za Schüsslerjeve soli ali farmacevta z dodatnimi znanji iz homeopatije!

Schüsslerjeve soli so homeopatsko potencirani telesu lastni, endogeni minerali, ki imajo status homeopatskega zdravila, delujejo pa po načelih metode biokemije po Dr. Schüsslerju, katere utemeljitelj je nemški zdravniku in homeopat Dr. Schüsslerju (1821-1898). 

Minerali se v telesu nahajajo ekstracelularno kot gradniki (npr. kosti, zob…) in intracelularno kot regulatorji, ki so pomembno vključeni v celične metabolne procese. Vsaka mineralna (celična) sol ima v telesu specifično vlogo; npr. za obnovo, za čiščenje… Sodoben, hiter način življenja, različne fizične težave, stres  in psihične ter prekomerne športne obremenitve zelo povečajo potrebo po mineralnih soleh. Če iz kakršnega koli razloga pride do znižanja nivojev mineralnih soli znotraj celice in v izvenceličnem prostoru, to vodi v neravnovesje, ki se sprva kaže z manjšimi težavami, dolgoročno pa to lahko vodi v bolezen. 

Schüsslerjeve soli so homeopatsko razredčeni endogeni minerali, ki delujejo tako, da pokrijejo deficit intracelularnih depojev mineralov in s tem doprinesejo k normalizaciji fizioloških funkcij. Ob zaužitju se te soli absorbirajo preko ustne sluznice. Homeopatsko potenciranje Schüsslerjevih soli je pomembno zato, da soli lahko vstopijo v celico in se tam vključijo v metabolne procese. 

Osnovne in dopolnilne Schüsslerjeve soli
Schüsslerjeve soli imajo zapletena strokovna imena, zato so za za lažje pomnenje poimenovane tudi s številkami. V biokemiji po Dr. Schüsslerju poznamo 12 osnovnih Schüsslerjevih soli (št. 1-12), ki so pogoj za delovanje vseh bistvenih funkcij v telesu in 21 dopolnilnih Schüsslerjevih soli (št. 13-33), ki dopolnjujejo oz. optimizirajo delovanje osnovnih soli. V Sloveniji je zaenkrat na voljo 12 osnovnih Schüsslerjevih soli in 4 kompleksi Schüsslerjevih soli, ki vsebujejo specifično mešanico za določeno področje uporabe.

Prepoznavanje potreb po Schüsslerjevih soleh
Potreba po Schüsslerjevih soleh se kaže v obliki fizičnih in/ali psihičnih  težav, z željo po določeni vrsti hrane (npr: potreba čokoladi z oreščki kaže na pomanjkanje soli št. 5 Kalium phosphoricum) in s telesnimi znaki oz. z znaki pomanjkanja na obrazu. Navadno je za izboljšanje težav potrebno jemati več različnih soli hkrati, odvisno od težave posameznika in od procesov, ki jih je potrebno sočasno podpreti.  Zelo pomemben je individualen pristop in strokoven nasvet, ki ga nudijo za to usposobljeni svetovalci za Schüsslerjeve soli oz. farmacevti s tovrstnimi dodatnimi znanji. 

Način jemanja Schüsslerjevih soli
Schüsslerjeve soli lahko jemljemo v obliki tablet; tablete se raztaplja v ustih eno za drugo, hkrati pa lahko v ustih raztopimo do 3 tablete. Lahko se zaužijejo tudi v obliki raztopine;  v kozarec ali stekleničko napolnjen z vodo stresemo odmerjeno število tablet in premešamo, da se tablete raztopijo, ali pa, če laktozo slabše prenašamo, pustimo da se mlečni sladkor posede in uživamo po požirkih le raztopino nad usedlino laktoze (slednjo zavržemo). Schüsslerjeve soli lahko uporabljamo tudi zunanje npr. pri zunanji negi kože ali pri akutnih težavah na koži in sicer kot samostojno pomoč ali pa kot dopolnilo peroralni terapiji. Lahko se na kožo nanaša kašo, ki se jo pripravi tako, da se določenemu številu tablet doda malo vode, priporočljivi so tudi obkladki ali kopeli (v kopel dodamo 10 -20 tablet izbrane soli). 

Varnost Schüsslerjevih soli
Schüsslerjeve soli se lahko varno uporablja v vseh starostnih obdobjih, tudi pri dojenčkih, malčkih, nosečnicah, doječih materah in starostnikih s pridruženimi boleznimi. Nimajo neželenih učinkov, niti kontraindikacij, pa tudi predoziranje ni mogoče. Lahko pa se pojavijo reakcije na zdravljenje (glavobol, slabost, zgaga...), ki so običajno prehodnega značaja. Gre namreč za reakcijo telesa, ki s pomočjo Schüsslerjevih soli ponovno dobi zagon in začne z odpravljanjem obremenitev nastalih v preteklosti in z izločanjem deponiranih škodljivih snovi. 

Odmerjanje in trajanje jemanja Schüsslerjevih soli
Trajanje jemanja Schüsslerjevih soli je odvisno od izpraznjenosti zalog celičnih mineralov in pomembno je, da zaloge napolnimo dolgoročno. Potreba določi odmerek, kar pomeni, da ne obstaja ti. »pravilno« ali »napačno« odmerjanje. Splošno priporočilo, ki  se lahko precej razlikuje od individualno določenega s strani svetovalca za Schüsslerjeve soli, pa navajamo v nadaljevanju. Pri akutnih težavah jemljemo tableto za tableto Schüsslerjeve soli v cca 2-5 minutnih razmakih dokler težava ne izzveni, nadaljujemo pa še 3-4 dni s cca 3-4 tbl na dan, da zapolnimo zaloge. Kronične težave nagovarjamo z odmerkom 6-10 tbl izbrane soli dnevno, preventivno pa jemljemo 3 – 6 tbl dnevno, vsaj 4-6 tednov.  Ljudje ki žive na hitrih obratih in v stalnem stresu, naj Schüsslerjeve soli jemlje na daljši rok (govorimo o mesecih in letih), saj le tako zaloge mineralov ne bodo padle pod kritično vrednostjo.

Ob jemanju Schüsslerjevih soli ni potrebno upoštevati omejitev znanih za jemanje homeopatskih zdravil (kofein, kamilica, menta), soli pa ne uživamo skupaj s hrano (potreben je cca. 15 minutni razmak). 

Schüsslerjeve soli so učinkovita pomoč v obvladovanju in v preventivi akutnih in kroničnih težav in zelo priljubljena podpora zdravju v Evropi in drugod po svetu. Uporabljajo se samostojno ali pa dopolnjujejo učinek drugih terapevtskih pristopv; npr prehranskih dopolnil pa tudi klasičnih zdravil. Z metodo biokemije po Dr. Schüsslerju ne diagnosticiramo bolezni, ampak prepoznavamo pomanjkanje intracelularnih mineralov, kar na dolgi rok lahko vodi v težave. Zato jemanje Schüsslerjevih soli predstavlja varno, dolgoročno investicijo v vaše zdravje v prihodnosti.

Opisi homeopatskih zdravil so pripravljeni po najboljših močeh in vesti in skrbno preverjeni, vendar avtor ne more prevzeti odgovornosti za posledice morebitne neodgovorne uporabe le teh.

Vsak posameznik naj po lastni odgovornosti presodi svojo odločitev za homeopatsko zdravljenje.

Za samozdravljenje se smemo odločati le v primeru običajnih težav in vsakdanjih bolezni. Ta priporočila pod nobenim pogojem ne nadomeščajo nasveta in pregleda pri zdravniku. Pri težjih ali trajnejših zdravstvenih težavah nujno poiščite zdravniško pomoč.

Ob jemanju Schüsslerjevih soli je potrebno upoštevati previdnostne ukrepe in se ob morebitnih reakcijah obrniti na strokovnjaka. Če vam je zdravnik povedal, da ne prenašate nekaterih sladkorjev, se pred uporabo tega zdravila posvetujte s svojim zdravnikom. Za dodaten nasvet povprašajte svetovalca za Schüsslerjeve soli ali farmacevta z dodatnimi znanji iz homeopatije!

Pregled delovanja Schüsslerjevih soli št. 1 - 12

Št. 1 Calcium fluoratum D12

Izguba elatičnosti tkiv, strije, hemeroidi, krčne žile, poškodbe kit in vezi, razpokana in uvela, neelastična koža, karies.

Št. 2 Calcium phosphoricum D6

Gradnja beljakovin, zob, kosti, rast pri otrocih, alergije, osteoporoza in celjenje kosti,  mišični krči, napetost in glavobol.

Št. 3 Ferrum phosphoricum D12

Vnetje (1. stopnja), prehladi, zvišana telesna temperatura (do 38,8 °), bolečina, poškodbe, prva pomoč, šibek imunski sistem.

Št. 4 Kalium chloratum D6

Vnetje (2. stopnja), vpliv na žleze, hormonske motnje,  zvišana telesna teža, kašelj, kuperoza, viskoznost krvi, detoks po cepljenju. 

Št. 5 Kalium phosphoricum D6

Pomanjkanje energije,  izčrpanost, depresija, slab spomin, visoka temperatura, parodontoza, slab zadah.

Št. 6 Kalium sulfuricum D6

Vnetje (3. faza), kronične kožne bolezni, pigmentacija, podpora pri astmi in sladkorni bolezni (pri daljšem jemanju  kombinirajte s št. 10!).

Št. 7 Magnesium phosphoricum D6

Nevralgične bolečine, kolike, menstrualne bolečine, migrena, sproščanje mišične napetosti, nespečnost ("hot 7").

Št. 8 Natrium chloratum D6

Alergije, izsušenost sluznic, težave s hrustancem, nahod, izcedek iz nosu, detoks pri pikih.

Nr. 9 Natrium phosphoricum D6

Zakisanost, gastritis, zgaga, revma, lipidno neravnovesje, ogrci, mozolji, akne.

Št. 10 Natrium sulfuricum D6

Težave z jetri in žolčem, detoks, hujšanje, občutek pretepenosti, otekle noge, alergija na sonce.

Št. 11 Silicea D12

Jačanje vezivnega tkiva, struktura kože, las, nohtov, prevodnost živčevja, občutljivost na svetlobo, zvok, tiki), potenje ( pri daljšem jemanju kombinirati s številko 9!).

Št. 12 Calcium sulfuricum D6

Pospeši drenažo,  celulit, kronični gnojni procesi,  šok (pri daljšem jemanju kombinirati s št. 9 + 10!). 

Prispevek je pripravilo podjetje Pharmana d.o.o.

Viri:

  1. Handbuch der Biochemie nach Dr. Schüssler/4th Edition/Haug/2006, Thomas Feichtinger, Elisabeth Mandl, Susana Niedan-Feichtinger.
  2. Biochemie nach Dr. Schüssler/3rd Edition/Deutscher Apothekerverlag/2011, Müller-Frahling, Kasperzik.
  3. Das große Praxisbuch der Schüßlertherapie, E. Tichy - K. Tichy,  Johannes Sonntag Verlagsbuchhandlung GmbH, Stuttgart 2001, Haug Verlag, 3.predelana izdaja.
  4. Praxis der Biochemie nach Dr. Schüßler das Repertorium, 4. predelana in razširjena izdaja, Thomas Feichtinger und Susana Niedan-Feichtinger, Haug Verlag.
  5. Biochemie nach Dr. Schüßler bei Hauterkrankungen und Allergien, Thomas Feichtinger, Susana Niedan-Feichtinger und Julia Schulze-Kroenig.
  6. Lehrbuch der Biochemie, Dr. Kurt Hickethier, Charlotte Depke Verlag, 10. izdaja 1994.

Handbuch der Dr. Schüsslerschen Biochemie, Die Dr. Schüsslersche Biochemie, eine wissenschaftliche Ionen-Reiz_Konstitution- und Nährsalzlehre, Herman Deters, Dr. Madaus & Co. Verlag, 1926 Radeburg.

  1. V utripu življenja: Minerali dr. Schüsslerja, M. Müller-Frahling, Inštitut za podporo zdravju 2019
  2. Izobraževalno gradivo Inštituta za podporo zdravju
  3. Spletna stran Inštituta za podporo zdravju, https://www.podporazdravju.si/, uporabljeno 03/2022