18. 6. 2020

Zaščitimo svojega ljubljenčka pred zajedavci.

Zaščitimo svojega ljubljenčka pred zajedavci.

Lepo vreme in prijetne temperature nas vabijo k aktivnostim v naravi z našimi kosmatinci, vendar ne smemo pozabiti na zajedavce, ki so v tem delu leta na vrhuncu svoje aktivnosti. V mislih imamo predvsem klope in bolhe, torej težave, s katerimi se srečujemo vsi lastniki psov in mačk. 

Klope po negativnem vplivu na zdravje ljudi prekašajo samo še komarji in tudi pri psih ni nič drugače. Prenašajo povzročitelje nevarnih bolezni, ki lahko resno ogrozijo zdravje naših ljubljenčkov. Večina klopov na gostitelja preži na izpostavljenih mestih, na primer na vrhu travnih bilk ali grmovja, in ga zazna z receptorji. Zato je zelo pomembno, da psa po vsakem sprehodu pregledamo in odstranimo klope

Še neprisesani klopi na živali so nevarni tudi za ljudi, saj ista vrsta klopov (t. i. gozdni klop) zajeda tako pse in mačke kot ljudi. Klopa najlaže odstranimo s posebno pinceto, tako da ga primemo čim bližje glavi. Uporaba olja se odsvetuje, saj lahko klop refleksno izloči še več sline, kar poveča možnost za okužbo. Če želimo svojega ljubljenčka dobro zaščititi, moramo zaščito uporabljati vse leto, saj so klopi pri nas aktivni že pri 5 °C

Bolhe so majhni insekti, ki so stalno v gibanju. V nasprotju s klopi, ki se po ugrizu ne premikajo več, lahko žival ugriznejo večstokrat v enem dnevu, kar povzroča zelo neprijetno draženje in srbenje. Zelo pogosto se razvije alergija na bolšjo slino, ki je v veterinarski praksi najpogosteje opisana alergijska reakcija pri psih in mačkah. Pri manjših živalih v najhujših primerih s pitjem krvi povzročijo slabokrvnost, prenašajo pa tudi nevarne bakterijske bolezni in najpogostejšo pasjo trakuljo. 

Zaradi načina razmnoževanja so bolhe tudi velik higienski problem, zlasti če si s psi in mačkami delimo bivalne prostore. Kar 95 % bolh namreč predstavljajo razvojne oblike, ki so po vseh prostorih, kjer se žival giblje. Bolhe gredo lahko s psov na mačke in obratno, saj niso vrstno specifični zajedavci. Zdravilo, ki uničuje bolhe in učinkuje tudi na njihove razvojne oblike, moramo nanesti na žival, zelo pomembna pa je tudi ustrezna skrb za bivalni prostor živali.

Fypryst® Combo vsebuje fipronil in S-metopren, ki poleg odraslih bolh uničuje tudi jajčeca, ličinke in bube ter tako prekine njihov razvojni krog. Uporabljamo ga lahko pri psih, mačkah in dihurjih, nanašamo pa ga 1-krat na mesec. Z uporabo Krkinega Fyprysta® Combo svojega ljubljenčka rešimo klopov in bolh, zato lahko brezskrbno uživa tudi v toplejših mesecih.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z veterinarjem ali farmacevtom.

Prispevek je pripravilo podjetje Krka d.d., Slovenija.