Kaj je homeopatija?

Kaj je homeopatija? - Slika 1

Homeopatija je več kot 200 let stara in preizkušena metoda zdravljenja. Ideja o tem, drugačnem načinu zdravljenja, se je porodila zdravniku dr. Samuelu Hahnemannu med poskusnim uživanjem skorje kininovca. Zaužitje lubja tega tropskega drevesa, ki se je sicer uporabljalo za zdravljenje malarije, je pri Hahnemannu sprožilo pojav simptomov, značilnih za malarijo! Njegovo logično sklepanje je bilo, da snov, ki pri zdravem človeku povzroči določene težave, lahko tudi ozdravi bolnika s podobnimi bolezenskimi znaki in simptomi. Navedena povezava se je potrdila v mnogih kasnejših raziskavah tudi pri drugih zdravilih. Na osnovi sistematično zastavljenih poizkusov in opažanj je bil postavljen prvi homeopatski zakon, po katerem je homeopatija dobila tudi ime: Podobno zdravimo s podobnim.

Homeopatska zdravila
Praviloma so na voljo v obliki kroglic ali kapljic. Pridobivajo se iz homeopatskih surovin s postopkom razredčevanja in potenciranja v skladu s homeopatskim postopkom izdelave: to pomeni zaporedno redčenje in stresanje ali ustrezno zaporedno trituranje (trenje homeopatske surovine, navadno z laktozo) ali kombinacijo obeh postopkov.

S potenciranjem dosežemo, da:

  1. Zdravilne učinkovine, ki so v nerazredčeni obliki strupene, postanejo neškodljive in nimajo več toksičnih učinkov.
  2. Želeno energijsko zdravilno moč oz. zdravilno informacijo aktiviramo, dinamiziramo in okrepimo.
  3. Snovi, ki v nehomeopatski obliki nima jo zdravilnega učinka (na primer kuhinjska sol), postanejo učinkovita zdravilna sredstva.

Postopek priprave homeopatskih zdravil
Primer izdelave homeopatskega zdravila Chamomilla C6:
Eni kapljici matične tinkture kamilice se doda 99 kapljic etanola in po predpisanem postopku močno pretrese. Tako nastane potenca C1 od katere se vzame ena kapljica, ki se ji ponovno doda 99 kapljic etanola in močno pretrese. Dobljeno potenco v homeopatiji označujemo s C2. Tako postopoma nastaja zdravilo z vedno višjo potenco. Z raztopino C6 se navlažijo kroglice iz sladkorja (saharoza), ki se posušijo na zraku. S tem so kroglice Chamomilla C6 pripravljene za uporabo.

Kamilica

Homeopatske potence
Poznamo različne potence homeopatskih zdravil, ki se razlikujejo glede na razmerje in stopnjo razredčenja pripravka:

  • C potence (redčenje v razmerju 1:100);
  • D potence (redčenje v razmerju 1:10);
  • LM ali Q potence (redčenje v razmerju 1:50.000).

Opis zdravila Materia Medica
Opis učinkovanja določenega zdravila je seznam znakov ali simptomov določenih bolezenskih stanj oziroma težav. Opis zdravila se v homeopatski terminologiji imenuje slika zdravila. Predstavlja celovito informacijo o delovanju homeopatskega zdravila. Na tej osnovi si lahko predstavljamo kakšen človek je bolnik, kako se odziva v določenih situacijah, kateri organi so pogosteje prizadeti in kakšne težave so zanj značilne.

Opis zdravila razumemo kot seznam možnih učinkov - simptomov, saj se v praksi oziroma pri obolelih običajno ne razvijejo vsi simptomi, opisani v strokovni literaturi.

Lidija Blažič, mag. farm., Indira Zanco, mag. farm.
Vir: Lidija Blažič, mag. farm., Indira Zanco, mag. farm., Družinski homeopatski vodnik; 2011