Zdrava ustna votlina za prepričljiv nasmeh

Zdrava ustna votlina za prepričljiv nasmeh - Slika 1

Usta in zobje imajo pri človeku veliko in pomembno nalogo. Poleg vloge pri prehranjevanju in govoru je izrednega pomena tudi estetski videz, ki pripomore k oblikovanju naše samopodobe. Zdravo zobovje in dlesni so torej pomembna sestavina človekovega zdravja, brezhiben nasmeh pa želja vsakega posameznika.
Pa vendarle se je vsakdo vsaj enkrat v življenju soočil s težavo vnetih in krvavečih dlesni, zaradi odstranitve bolnega ali implantacije nadomestnega zoba poškodovanih dlesni ali ne nazadnje z vzdraženimi ustnimi tkivi zaradi zobnega aparata v najstniških letih, oziroma zobne proteze v tretjem življenjskem obdobju.

Ne bolijo le zobje
Najpogostejši vnetni proces obzobnih tkiv imenujemo gingivitis ali vnetje dlesni, ki je največkrat posledica slabe ustne higiene. Vnete in krvaveče dlesni, ki lahko krvavijo tudi spontano, so poleg neprijetnega zadaha prvi pokazatelj bolezni. Gingivitis je treba zdraviti, sicer lahko napreduje v globlja obzobna tkiva in povzroči nepopravljivo škodo.
Zaradi čezmernega razmnoževanja bakterij namreč nastane vnetje ob zobnem vratu in sčasoma se bolezen razvije v tako imenovani parodontitis. Nastajati začnejo obzobni žepi, ki napredujejo v globino, načnejo alveolarno kost, katere funkcija je podpora zoba, ter posledično povzročijo majanje in ne nazadnje izgubo zoba.

Veliko lahko storimo sami
Življenjska doba sodobnega človeka je precej daljša od življenjske dobe naših zob, zato sta temeljita ustna higiena in zdrava prehrana še toliko bolj pomembni za zdravje zob in obzobnih tkiv. Najpogostejše bolezni ustne votline so povezane predvsem z našimi navadami in razvadami. Bakterije, naseljene na zobnih oblogah, potrebujejo za svojo rast ogljikove hidrate oz. sladkorje, ki jih v usta vnesemo s hrano. Posledično nastanejo v ustni votlini kisline, ki poškodujejo zobna tkiva in povzročijo nastanek kariesa ali vnetje dlesni. Pomembno se je torej izogibati nezdravim sladkarijam, sladkanim in gaziranim pijačam ter predelani hrani, istočasno pa preprečiti parodontalne bolezni s temeljito in ustrezno ustno higieno, katere osnovni namen je redno odstranjevanje zobnih oblog.

Hialuronska kislina je sestavni del dlesni
Hialuronska kislina je telesu lastna snov. Nahaja se v steklovini očesa, v sklepih, popkovini, koži in ne nazadnje v dlesnih. Je pomembna sestavina zdravih dlesni in ima v zobozdravstvu pomembno vlogo:

  •     Deluje protivnetno: zmanjšuje vzdraženost ustnih tkiv zaradi fiksnih ali začasnih zobnih protez ter zobnih aparatov.
  •     Deluje antibakterijsko: ščiti sluznico pred okužbami in preprečuje vdor mikroorganizmov v globlja tkiva.
  •     Deluje regenerativno: pospešuje celjenje ran in obnavljanje tkiv, ki jih je prizadel gingivitis ali parodontitis.
  •     Zmanjšuje krvavitev: pospešuje celjenje ran po kirurških posegih, kot so npr. puljenje zoba ali vstavljanje implantata.

Raziskave kažejo, da dodajanje hialuronske kisline v zobozdravstvu pomembno pripomore k preprečevanju bolezni obzobnih tkiv.

Maja Remic