Prontosan, gel X - 50 g

Prontosan gel X je sterilen, visokoviskozni gel, ki zaradi svoje gostote ostane in deluje na mestu nanosa. Vsebuje betain, poliheksanid, glicerol, vodo in hidroksietilcelulozo.
Več...
Pakiranje 50 g
24,20€
Vsi izdelki proizvajalca
Lastnosti
Oblika: gel
Mesto uporabe: koža, preležanine
Oznaka: opekline, okužba, rane
Zdravje: vlaženje, celjenje

Medicinski pripomoček

Prontosan gel X je sterilen, visokoviskozni gel, ki zaradi svoje gostote ostane in deluje na mestu nanosa. Vsebuje betain, poliheksanid, glicerol, vodo in hidroksietilcelulozo. Zaradi svojih lastnosti in sestave skrajša čas celjenja rane.

Namen uporabe:

 • čiščenje, vlaženje in dekontaminacijo ran ter opeklin
 • odstranjevanje bakterijskega biofilma z dna rane
 • preprečevanje okužb pri obsežnih ranah in opeklinah
 • za absorpcijo neprijetnih vonjav iz ran

Področja uporabe Prontosan gel X:

 • Ulcus cruris
 • radiodermatitis
 • akutne in kronične rane
 • opekline I. do IV. stopnje
 • kronične kožne razjede (ulkusi, nevropatske razjede, preležanine)
 • travmatske in pooperativne rane, ki se ne celijo

Prontosan gel X:

 • je kompatibilen z vsemi oblogami za rane
 • uporabljamo ga lahko do 8 tednov po odprtju

Navodila za čiščenje in vlaženje akutnih in kroničnih kožnih ran ter opeklin 

1. Uvod: Kronične kožne rane so običajno prekrite s krastami, odmrlim tkivom in/ali biofilmom. Te obloge je izredno težko odstraniti in lahko podaljšajo čas naravnega celjenja rane. Iz tega razloga je zelo pomembno, da rano primerno očistite.  

Prontosan Wound Gel X lahko pustimo na rani več dni in zagotavlja kontinuirano čiščenje in vlaženje med menjavo obvez.

Ta lastnost je pomembna tudi v primeru akutnih ran, saj so le-te običajno kontaminirane s tujki, mikroorganizmi in celičnimi ostanki. Taka vrsta kontaminacije lahko moti normalen proces celjenja rane, ga podaljša, zviša pa se tudi možnost za pojav infekcije rane.

2. Opis izdelka in indikacije:

Za čiščenje in vlaženje

a) akutnih ran: travmatske rane (npr. laceracije, abrazije ali vbodnine - v primeru šivanja lahko ProntosanWound Gel Xnanesete šele po kirurškem posegu) in pooperativne rane

b) kroničnih ran (vključno s kompleksnimi, trdovratnimi ranami, globokimi ranami in  težko dostopnimi ranami)

c) termičnih ran (opekline 1. do 4. stopnje, ozebline)

      Za mehčanje zatrdelih obvez pri previjanju ran.

Uporaba sredstva Prontosan Wound Gel Xje neboleča; bolniki ga na splošno dobro prenašajo. Neprijeten vonj rane se hitro omili.

3.Splošna uporaba: Pred nanosom gela rano vedno izperite in očistite npr. z raztopino za izpiranje ran Prontosan, da odstranite celične ostanke in lahko odstranljive obloge, še preden nadaljujete nego z gelom Prontosan Wound Gel X.

Površina rane naj bo vedno pokrita z obilno plastjo gela. Prontosan Wound Gel Xnanesite na rano ter zapolnite morebitne votline ali žepe rane.

Prontosan Wound Gel X lahko pustite na rani do naslednje menjave obveze. Na ta način ohranjamo površino rane vlažno. Z naslednjim previjanjem rane, obloge nežno odstranite. Gel morate nanašati tako pogosto, da obloge in mrtvo tkivo zlahka odstranite ter s tem dosežete optimalno čiščenje rane. To je dober predpogoj za naravno celjenje rane.

4.Čiščenje rane: Zaradi zmanjšanja tveganja prenosa mikroorganizmov v rano je priporočljivo čiščenje širokega območja okoli rane npr. z raztopino za rane Prontosan.

5.Tkivna toleranca in biokompatibilnost: Nedražeče, bolniki ga dobro prenašajo, neboleče, ne zavira granulacije in epitelizacije; dermatološko preizkušeno. Dolgoletne klinične izkušnje so potrdile zelo dobro tkivno toleranco na poliheksanid in betain tudi pri bolnikih s kroničnimi ranami.

6.Neželeni učinki: V zelo redkih primerih lahko po nanosu gela Prontosan Wound Gel Xnastopi rahlo pekoč občutek, ki po nekaj minutah mine. Prontosan  lahko povzroča alergijske reakcije kot sta srbečica (urtikarija) in izpuščaj (eksantem). V redkih primerih (manj kot 1 od 10.000 bolnikov) so pri uporabi izdelkov Prontosan poročali o anafilaktičnem šoku.      

7.Kontraindikacije: Izdelka Prontosan Wound Gel X ne smete uporabljati pri bolnikih s predhodnimi alergijami ali sumom alergije na katerokoli od sestavin. Gela ne uporabljajte v CŽS ali na meningah, v srednjem ali notranjem ušesu ali na očeh.

Ne uporabljajte na hialinem hrustancu in pri aseptičnih operacijah sklepov. Če gel za rane kljub temu pride v kontakt z aseptičnim hrustancem, ga takoj izperite z Ringerjevo raztopino brez laktata ali fiziološko raztopino. Ne uporabljajte v kombinaciji z anionskimi surfaktanti, saj le-ti lahko reagirajo s poliheksanidom. Pred uporabo izdelka Prontosan Wound Gel X izperite iz kože ostanke mila ali losjonov za umivanje.

8.Omejitve uporabe: Nosečnost in dojenje: Ni podatkov o mutagenih ali embrio toksičnih učinkih sestavin. Ker se poliheksanid ne absorbira sistemsko, je tudi prehajanje učinkovine v materino mleko malo verjetno. Vendar, ker ni na voljo dovolj podatkov o uporabi gela v času nosečnosti in dojenja ter pri novorojenčkih in dojenčkih, ga smete v teh primerih uporabljati samo po nasvetu zdravnika.

9.Splošni varnostni ukrepi: Samo za zunanjo uporabo na ranah. Ne uporabljajte za infundiranje ali injiciranje! Ni za uživanje. Gel uporabite samo iz neoporečne in nepoškodovane tube. Medicinski pripomoček - Shranjujte nedosegljivo otrokom!

10.Povzetek / strokovni podatki:
Sestava: prečiščena voda,  glicerol, hidroksietilceluloza, surfaktant, 0,1 % poliaminopropil bigvanid (poliheksanid).

Izgled in vonj: bister hidrogel brez barve in vonja.

Originalno zaprto. Rok uporabnosti po prvem odprtju: 2 tedna.   

Hranjenje in rok uporabnosti:
Sistem konzervansov v izdelku Prontosan Wound Gel X vzdržuje protimikrobni učinek, ki med nanosom gela zmanjšuje tveganje širjenja mikroorganizmov.

Zaradi dodatka konzervansov lahko Prontosan Wound Gel X uporabljate še 2 tedna po odprtju, če tubo po vsaki uporabi nemudoma zaprete ter njen vrh varujete pred kontaminacijo ali neposrednim stikom. Tube, ki so prišle v stik z rano, morate takoj po uporabi zavreči.

 • Predvidena dostava

  Izdelek bo predvidoma poslan še danes.

 • Prihranek

  Ob naročilu nad 55 eur je poštnina brezplačna.

 • Načini plačila

  Po povzetju, kreditne kartice, moneta, predračun.

Vsi izdelki Avene so vam na voljo 20% ugodneje.

Vsi izdelki Avene so vam na voljo 20% ugodneje.

Naravno osnovo kozmetike Avene predstavlja termalna voda, ki prične svoje popotovanje v obliki dežnih kapljic, ki padejo na pogorje Cevennes na jugu Francije. Na svoji poti se voda najprej 40 let filtrira skozi prst in skale neokrnjenega gorovja preden pride na površje v izviru v kraju Sain-Odile. ...