5. 3. 2021

Kako do rednega odvajanja?

Kako do rednega odvajanja?

Težave z zaprtjem so pogost pojav. V Evropi ima težave z zaprtjem v povprečju več kot 17 odstotkov vseh ljudi. Pri starejših, ženskah in uporabnikih določenih zdravil pa je še pogostejše. Zaprtje moramo prepoznati kot resno težavo. Pravočasno moramo poskrbeti za redno prebavo, ki je pomembna za ohranjanje zdravja in dobro počutje. 

Kaj sploh je zaprtje?
Zaprtje se kaže s težavnim in nerednim izločanjem majhnih količin trdega blata. Spremljajo ga lahko bolečine v trebuhu, napihnjenost, bolečine pri iztrebljanju, glavobol in splošno slabo počutje. 

Kako pogosto izločanje blata je »normalno«?
Nemogoče je določiti kolikokrat tedensko je še normalno odvajanje. Nekateri iztrebljajo trikrat dnevno, nekateri pa samo trikrat tedensko. Oboje je lahko normalno, če ob tem ni težav. Če pa sicer redno iztrebljanje spremljajo mučno napenjanje in bolečine, slednje kljub pogostosti velja za zaprtje. 

Kaj so vzroki zaprtja?
Vzrokov za pojav zaprtja je lahko več:

  1. Neustrezna prehrana s premalo prehranske vlaknine in nezadosten vnos vode. Prehranska vlaknina so ogljikovi hidrati, ki jih telo ne prebavi. Nahaja se predvsem v žitnih otrobih, polnozrnatih žitih, zelenjavi, stročnicah in sadju. Prehranska vlaknina veže nase vodo, jo zadržuje v črevesju in tako mehča blato. Ob vnosu vlaknine je nujno zadostno uživanje vode, sicer je lahko učinek vlaknine celo nasproten.
  2. Slabe navade izločanja blata – zadrževanje blata.
  3. Spremembe okolja, potovanje in stres. Kadar ste izpostavljeni stresu oziroma spremembi okolja, se gibanje debelega črevesa (črevesna peristaltika) upočasni, črevesna vsebina se izsuši, posledično se pojavi zaprtje.
  4. Telesna neaktivnost. Redna telesna dejavnost ugodno vpliva na črevesno peristaltiko. Zaprtje je zato pogosto prisotno pri ljudeh, ki zaradi bolezni mirujejo oziroma pretežno ležijo.
  5. Težave z nerednim odvajanjem so pogostejše v starosti zaradi upočasnjene črevesne peristaltike.
  6. Stranski učinki zdravil. Nekatera zdravila, kot so opiati (metadon, morfij, tramadol) ali antiacidi (zdravila za nevtralizacijo želodčne kisline) negativno vplivajo na črevesno peristaltiko.
  7. Bolezni kot so rak črevesja in hemeroidi lahko zožijo svetlino črevesa. Če se zaprtje pojavi nenadoma, v blatu pa opazite kri ali imate nekatere simptome, kot so bruhanje, izguba telesne teže in povišana telesna temperature, se nujno posvetujte z zdravnikom.
  8. Dolgotrajna uporaba klasičnih odvajal, ki se priporočajo za krajšo in občasno uporabo (odvajalne svečke, zdravila za odvajanje, odvajalni čaj z rastlino sena) lahko povzroči t.i. sindrom lenega črevesa oziroma močno upočasnjeno črevesno peristaltiko.

Kako lahko sami preprečite zaprtje?

  1. Poskrbite za zadostno pitje, pretežno vode in sicer okoli 2-3 litre. V času poletne vročine, ob fizično zahtevnem delu ali na potovanjih pa tudi več. Pri zadostnem pitju je urin svetel, slamnato rumene barve.
  2. Povečajte vnos prehranske vlaknine. V prehrano vključite več polnozrnatih žit, žitne otrobe (Enemon otrobi se odlično obnesejo), sadje in zelenjavo.
  3. Pomembno je vzpostaviti zdrave navade iztrebljanja. Signal za odvajanja blata se praviloma pojavi že takoj zjutraj. Če se nanj ne odzovete, ta občutek mine. Blato se v debelem črevesu zadržuje dlje časa in se izsuši (»zapeče«). Zato odvajanja ne smete zadrževati! Najbolje je, da poskrbite za dnevno rutino, na katero se bo telo navadilo. Posledično boste odvajali vsak dan ob približno enakem času.Bodite redno telesno aktivni. Mišična aktivnost spodbuja tudi črevesno peristaltiko. 

Kadar vsi  ukrepi ne zadoščajo, posezite po Laxemonu!
Zaprtje je trdovratna težava in včasih tudi upoštevanje zgornjih nasvetov ne pomaga. Odvisno od življenjskega sloga oziroma narave dela, jih pogosto ni možno upoštevati. Zaprtje je tudi pogost spremljevalec potovanj.

Takrat za pomoč pri mehčanju blata posezite  po prehranskih dopolnilih. Med njimi je vse bolj priljubljena laktuloza, neprebavljiv sladkor, ki nespremenjen pride v črevo in nase veže večje količine vode, tako da blato postane mehkejše. Prebavo spodbudi na naraven način.

Laxemon je slovenski izdelek za odpravljanje zaprtja, ki vsebuje laktulozo.

Telo se na laktulozo ne navadi in  kljub dolgotrajni uporabi ne pride od t.i. sindroma lenega črevesa. Laktuloza  je primerna tudi za otroke, nosečnice, doječe matere in sladkorne bolnike.

Laxemon vsebuje laktulozo v obliki granul za mešanje z vodo, čajem ali katero drugo tekočino. Vsebuje tudi magnezij. Z Laxemonom odpravite zaprtje dejansko čez noč, saj bo po večernem zaužitju Laxemona do odvajanja prišlo zjutraj, kar je tudi najprimernejši čas. Zaradi svoje oblike in pakiranja (granule v vrečkah) je zelo primeren za  uporabo na potovanjih oziroma med dopustom.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Priporočenega dnevnega odmerka se ne sme prekoračiti.

Besedilo je pripravilo podjetje Jata Emona d.o.o..