2. 12. 2022

Kako uspešneje lajšati bolečine?

Kako uspešneje lajšati bolečine?  - Slika 1

Čeprav se z bolečinami, kot so glavobol, migrena ali bolečine v križu, sooča skoraj vsak četrti prebivalec Slovenije, se te nikoli ne pojavijo ob pravem času. Kadarkoli se pojavijo, ovirajo naše življenje – tako poslovno kot tudi zasebno.

Zato podrobneje spoznajte načine, kako lahko neprijetne bolečine sami lajšate hitro in učinkovito.

Je hitro lajšanje bolečin sploh mogoče?

Bolečine, s katerimi se soočamo v vsakdanjem življenju, je v veliki večini primerov možno hitro lajšati – za to pa moramo najprej bolje razumemo bolečino. Bolečina je neprijetna čutna in čustvena zaznava, povezana z dejansko ali potencialno poškodbo tkiva. Nastane zaradi vzdraženja bolečinskih receptorjev, v osnovi pa ima pomembno nalogo: opozarja nas, da se v našem telesu dogaja nekaj, kar lahko škodi našemu zdravju.

Ker gre v osnovi za vzdraženja bolečinskih receptorjev (živcev), lahko na njih vplivamo in tako zmanjšamo občutek bolečine (vendar pozor: ne nujno tudi njenega vzroka).

S čim lahko hitro lajšamo bolečino?

Poznamo več učinkovin, ki jih uporabljamo za lajšanje bolečine.

Med najbolj poznanimi so analgetiki (npr. paracetamol) in nesteroidna protivnetna zdravila (npr. ibuprofen):

  • Paracetamol lajša bolečino in znižuje povišano telesno temperaturo.
  • Ibuprofen lajša bolečino, znižuje povišano telesno temperaturo in deluje protivnetno.

Kakšna je razlika med paracetamolom in ibuprofenom?

Paracetamol in ibuprofen se razlikujeta po mestu in načinu delovanja. Njuna načina delovanja sta vzajemna, zato v kombinaciji zagotavljata močnejši analgetični učinek, v nekateri zdravilih za lajšanje bolečine ju najdemo skupaj.

Kako hitro delujeta ibuprofen in paracetamol?

Paracetamol začne lajšati bolečine in zniževati visoko temperaturo približno 30 minut po zaužitju odmerka. Njegovi učinki običajno trajajo približno 4 do 6 ur.

Bolje se boste začeli počutiti 15 do 30 minut po zaužitju ibuprofena v obliki tablet, kapsul, granul ali tekočine.

Kljub že tako hitremu delovanju pa v zdravilih, kjer sta prisotna skupaj, delujeta že po 15 minutah.

Lekofusin – ko ni časa za bolečino

Zdravilo LEKOFUSIN® začne delovati že po 15 minutah, deluje več kot 8 ur.

Odlikuje ga kombinacija paracetamola in ibuprofena, ki s sinergističnim delovanjem uspešneje lajšata bolečine kot paracetamol ali ibuprofen posamezno.

Zdravilo LEKOFUSIN® priporočamo pri močnejši bolečini, ker z uporabo dveh učinkovin v eni tableti in z manjšim odmerkom dosežemo učinkovitejše lajšanje bolečine kot z ibuprofenom ali paracetamolom posamezno.

LEKOFUSIN® je 93,2 % preizkušancev ocenilo kot »dobro«, »zelo dobro« ali »odlično« pri lajšanju bolečin. Na voljo v lekarni brez recepta.

253926  Informacija pripravljena december 2022. Prispevek je pripravilo podjetje Lek d.d.

Literatura:

  • Kumar, K. in Elavarasi, P.. (2016). Definition of pain and classification of pain disorders. Journal of Advanced Clinical & Research Insights. 3. 87-90.
  • Przybyła, et al. (2021). Paracetamol - An old drug with new mechanisms of action. Clinical and Experimental Pharmacology and Physiology. 48. 3-19.
  • Sarganas, G., et al. (2015). Prevalence, trends, patterns and associations of analgesic use in Germany. BMC pharmacology & toxicology, 16, 28.
  • Bushra, R., et al. (2010). An overview of clinical pharmacology of Ibuprofen. Oman medical journal, 25(3), 155–1661.
  • Povzetek glavnih značilnosti zdravila, Lekofusin 200 mg/500 mg filmsko obložene tablete. Dostopno na: www.cbz.si; zadnji dostop: 13. 6. 2022.
  • Kovačič. A. Priporočila za svetovnje pri samozdravljenju bolečine. Slovensko farmacevtsko društvo. Januar 2022
  • Kronična bolečina v Sloveniji. SSZB - Slovensko združenje za zdravljenje bolečine. 2020. Dostopno na: https://www.szzb.si/files/static/5; zadnji dostop: 13. 6. 2022.
  • Health Direct. Paracetamol. Dostopno na: https://www.healthdirect.gov.au/paracetamol; zadnji dostop: 15. 11. 2022.
  • NHS. Common questions about ibuprofen for adults. Dostopno na: https://www.nhs.uk/medicines/ibuprofen-for-adults/common-questions-about-ibuprofen-for-adults/: zadnji dostop: 15. 11. 2022.