9. 12. 2022

Priprava na prve poporodne dni v domačem okolju.

Priprava na prve poporodne dni v domačem okolju.

Kako pripraviti svoj dom na svoje in otrokovo poporodno obdobje

Ob vsem vrvežu okoli priprav na rojstvo otroka boste morda spregledali eno ključno stvar: kaj morate početi, ko pridete domov?! Poporodno obdobje in starševstvo sta prežeta s številnimi novimi in nepričakovanimi trenutki, nič pa se ne more primerjati s prvimi 48 urami po prihodu otroka domov. To obdobje velja za enega najbolj napornih. Že tako so ti dnevi težki, brez da bi morali skrbeti še za svoje odraslo življenje in še kaj. Naredite si veliko uslugo in si vzemite čas, da svoje življenje pripravite na prve dni materinstva. Pri enajstem nočnem jokanju (vašem in otrokovem) se boste zagotovo zahvalili samemu sebi.

Spravite svojo hišo v red!

Prepričani smo, da je čiščenje hiše zadnja stvar, ki si jo želite početi po vseh tistih tednih nosečnosti. A verjemite nam: čiščenje hiše in priprava na sprejem vašega malčka med nosečnostjo je neprimerljivo boljša, kot če to počnete 24 ur po porodu z bolečo nožnico in jokajočim novorojenčkom. Ni treba, da je hiša popolnoma bleščeča. Vseeno si zagotovite vsaj nekaj tednov brez potrebe po pospravljanju, saj bo preteklo kar nekaj časa, preden boste spet imeli toliko energije. Nasvet: na otroški seznam vključite temeljito čiščenje, ki ga opravijo primerne službe. To delo prepustite zunanjim izvajalcem in najemite ekipo strokovnjakov, ki bodo nekaj dni pred porodom očistili vašo hišo od vrha do tal, oprali in zložili perilo ter naredili red v vašem domu. Pomivalno korito, polno umazane posode, je zadnja stvar, ki si jo želite zagledati, ko pridete domov z novim dojenčkom. 

Postavite pravila glede obiskov.

Zelo občutljiva tema! Prijatelji in družina nestrpno pričakujejo prihod otroka, zato se bodo pojavili pred vašimi vrati takoj, ko bodo izvedeli, da so vas izpustili iz bolnišnice. Res pa je, da je trenutna pandemija zagotovo vplivala na te improvizirane obiske, ki pa se kljub temu lahko zgodijo. Prve ure življenja doma kot nova družina so dragocene. Te nikoli ne boste dobili nazaj. Priporočamo vam, da obiskovalce v tem času omejite, kar je vaša pravica. Skupaj s partnerjem potrebujeta nekaj časa, da se z otrokom ujameta in ga spoznata v miru in brez prekinitev. Potrebujete tudi počitek in okrevanje. Odločite se, ali želite obiskovalce že v prvih dneh, in če jih želite, določite primeren čas obiskov. Ali boste prizadeli kakšna čustva ali razjezili nekatere ljudi? Povsem verjetno. Ali je to pomembno? Nikakor! 

Napolnite hladilnik in zamrzovalnik z dobrimi stvarmi.

Pogovorimo se še o hrani doma v prvih nekaj dneh. Ne bo vam do kuhanja. Poleg tega verjetno ne boste želeli naročati hrane trikrat na dan. Zadnje tedne pred porodom bi bilo pametno pripraviti nekaj obrokov za prvih 48 ur po prihodu domov. Obrišite prah z loncev in po spletu poiščite nekaj enostavnih, okusnih in hranljivih receptov, ki jih lahko pripravite vnaprej in shranite v zamrzovalniku. Poudarek naj bo na hranilno bogatih živilih, kot so puste beljakovine, zelenolistna zelenjava in polnozrnata žita. Vaše telo bo v prvih tednih prestajalo številne nevšečnosti, zato morate poskrbeti, da ga boste hranili z zdravo in koristno hrano. Enolončnice, juhe, omake in jedi iz testenin so dobre izbire, ki jih lahko enostavno porazdelite na porcije in lepo zamrznete. Shranite jih v zamrzovalniku v posameznih posodah, ki jih lahko nato segrejete in pojeste. Ne pozabite na prigrizke! Lahko se zgodi, da nimate časa ali energije, da bi se usedli in pojedli pravi obrok. Kljub temu morate biti dobro prehranjeni, zato si v shrambi in hladilniku pripravite enostavne prigrizke, kot so trdo kuhana jajca, oreščki, zelenjava s humusom, sadje in jogurt. To je še posebej pomembno, če dojite. Živila, kot so stročnice in ovseni kosmiči, lahko spodbudijo nastajanje mleka.

Poskrbite za svoje okrevanje in pripravite najnujnejše stvari.

Jasno nam je. Dojenček je zelo ljubek in vsi želijo slišati o njem, ga videti in mu prinesti stvari. Toda vi okrevate. Poskrbeti morate, da bodo v prvih urah (in kasneje) izpolnjene tudi VAŠE potrebe. Ne pustite, da vaše poporodno okrevanje pride prepozno! Načrtujte vnaprej in svojo kopalnico opremite s Frida Mom izdelki brez katerih ne boste mogli živeti. Doma ne bo medicinske sestre, ki bi vam zamenjala vložek. Na seznam vključite naslednje stvari: plastenko za izpiranje presredkaspodnje perilo za enkratno uporabopoporodne vložke s funkcijo hlajenjaobloge za hlajenje presredka  in peno za celjenje. Kupite Frida Mom komplet za porod in okrevanje po porodu, v enem zamahu prečrtajte vse te stvari s svojega seznama in izkoristite ves ta dodatni čas, da sestavite seznam vseh serij, ki si jih želite ogledati, ko boste vso noč prebedeli z novorojenčkom.

Prvih 48 ur doma z dojenčkom bo pravi vrtiljak. Vse bo novo, strašljivo in, če smo pošteni do sebe, zelo verjetno sploh ne boste vedeli, kaj počnete (še posebej velja za tiste mamice, ki so rodile prvič). Najbolje je, da si čim bolj olajšate delo v vseh ostalih pogledih, tako da boste lahko v miru razmišljali o tem, v kaj ste se spustili. Obljubimo, da se bodo koščki na koncu zložili na svoje mesto. Do takrat pa morate še vedno jesti in lepo bi bilo, če bo vaše perilo čisto.

Prispevek je pripravilo podjetje MiniMe d.o.o, Tbilisijska ulica 59, 1000 Ljubljana, EU-Slovenija.