9. 12. 2019

Suha koža - Kaj je to, kaj jo povzroča in kaj lahko storite glede tega?

Suha koža - Kaj je to, kaj jo povzroča in kaj lahko storite glede tega?

Koža je eden od naših najpomembnejših organov, saj nas ščiti pred okoljem, nam daje zunanji videz in je čutilo tipa. Če koža postane suha, lahko daje občutek hrapavosti in neprijetne napetosti ali pa celo postane razpokana in srbeča ter ni več sposobna pravilno delovati.

Pomanjkanje vlage v koži se lahko izraža na različne načine, od značilne hrapavosti, suhosti in majhnih razpok do rdečine, vnetja, nenehne napetosti in srbečice. Ti simptomi so odvisni od resnosti in lokacije suhosti. 

Simptomi suhe kože
Sprva, ko koža začne izgubljati vlago, daje občutek:

  • napetosti
  • hrapavosti 

Simptomi zelo suhe kože
Če suhosti ne odpravimo in koža še naprej izgublja vlago, postane:

  • zelo napeta
  • luskava
  • razpokana
  • srbeča 

Simptomi hrapave in razpokane kože
Določeni deli telesa, zlasti roke, stopala, komolci in kolena, so nagnjeni k:

  • izjemno neprijetni napetosti
  • izjemni hrapavosti
  • razpokanosti
  • močni srbečici 

Suho kožo povzročajo tako eksogeni (zunanji) kot endogeni (notranji) dejavniki. Človeka lahko prizadene več kot le eden od teh dejavnikov, resnost suhe kože pa se povečuje s številom prisotnih vzrokov. Če razumemo, kateri dejavniki vplivajo na suho kožo, lahko bolje preprečimo pojav suhe kože in jo odpravimo.

Izhlapevanje vlage in pomembnih snovi, ki ujamejo in vežejo vlago v koži, povzroči pomanjkanje teh higroskopskih (ki vežejo vodo) snovi, ki so naravno prisotne v koži (naravni vlažilni faktorji, NMF).

Prvi korak v procesu izgube vlage je izguba površinskih lipidov, ki tvorijo naravno bariero na koži, da preprečijo izhlapevanje vode.

Če je lipidna bariera poškodovana, vlaga izhlapeva in pomembne snovi, ki vežejo vodo, se zlahka izperejo. Ker pride do pomanjkanja naravnih vlažilnih faktorjev, koža ne more zadržati toliko vode in postane suha. Če se stanje ne popravi, pride do oslabitve vlažilnih mrež v globljih plasteh kože, zato se zmanjša naravni pretok vlage v zgornje plasti, posledica pa je zelo suha koža.

Dejavniki, ki lahko prispevajo k pojavu suhe kože
Zdrava koža je dobro navlažena in ima nepoškodovano bariero. Glavni dejavniki, ki vplivajo na suho kožo, so opisani zgoraj, vendar lahko na resnost suhosti vplivajo tudi nekateri drugi dejavniki.

Pomanjkanje učinkovite nege
Pomanjkanje učinkovite nege lahko poveča resnost suhosti. Če suhe kože ne negujemo ustrezno, se koža dodatno izsuši, kar negativno vpliva na vlažilno mrežo v globljih plasteh kože. Tako lahko vlažilni izdelek, ki upošteva tudi to dejstvo, pomaga izboljšati simptome. Večina vlažilnih izdelkov le obnovi funkcijo površinske bariere kože in se zanaša na vlažilno mrežo v globljih plasteh, da bo zgornje plasti oskrbela z vlago. 

Kakšne so rešitve za suho kožo?

Čiščenje suhe kože
Čiščenje suhe kože telesa
Pri čiščenju suhe ali zelo suhe kože je pomembno, da je čistilni izdelek učinkovit, a dovolj nežen, da ne odstrani koži lastnih lipidov. Obogaten naj bo tudi z naravnimi vlažilnimi faktorji, kot je urea, da zadrži vlago v koži. Eucerin pH5 olje za prhanje je zelo blag izdelek z dodanimi vlažilnimi faktorji in lipidi  ki suho do zelo suho kožo telesa nežno očisti, ne da bi jo pri tem izsušil. Primeren je tudi pri diabetesu in psoriazi.

Vlaženje suhe kože
Idealen vlažilni izdelek za suho kožo vsebuje aktivne sestavine, kot so:

  • Urea in laktat ki kožo oskrbita z manjkajočimi vlažilnimi faktorji, ki pomagajo vezati vlago v zgornjih plasteh kože. Ker sta naravno prisotna v koži, sta urea in laktat nestrupena in nealergena, zato ju koža dobro prenaša – celo pri ljudeh z izjemno suho kožo. Minimalna priporočena koncentracija uree je 5 %. Zelo suha koža načeloma potrebuje višjo koncentracijo uree in druge vlažilne faktorje. Linija Eucerin Urea vsebuje losjone, kreme in mazila s 5 % in 10 % uree, izdelki pa so posebej zasnovani za obraz, roke, noge in telo.
  • Glukoglicerol je molekula, ki stimulira koži lastno vlažilno mrežo in tako pomaga podpirati funkcijo akvaporinov v globljih plasteh povrhnjice. To izboljša naravni pretok vlage navzgor v zunanje plasti in zagotavlja dolgotrajno vlaženje. Akvaporini so mikroskopski vodni kanali, ki se večinoma nahajajo v globljih plasteh povrhnjice. Zgornjo plast kože, stratum corneum oskrbujejo z vlago in so nujni za ohranjanje navlaženosti kože.
  • Ceramid-3 pomaga obnoviti lipidno bariero in tako zmanjša izgubo vlage. Eucerin Complete Repair vlažilni losjon 5% urea in Eucerin Complete Repair losjon za bogato nego 10% Urea vsebujeta glukoglicerol, ureo and Ceramid-3. 

Izogibanje dejavnikom, ki vplivajo na stanje kože
Poleg ustreznega umivanja in vlaženja kože je pomembno tudi, da se izogibate dejavnikom, ki vplivajo na pojav suhe kože. To bo pomagalo zmanjšati učinek suhe kože in potrebo po zdravljenju:

  • Izogibajte se suhemu zraku, tako da manj časa preživite zunaj v vročem in mrzlem vremenu in da v obdobju ogrevanja v prostorih uporabljate vlažilnike zraka.
  • Skrajšajte čas, ki ga preživite v vroči vodi, tako da si namesto dolge kopeli privoščite hitro prho.
  • Uporaba rokavic pri pomivanju posode bo pomagala preprečiti stik z vročo vodo in močnimi detergenti.
  • Nosite oblačila iz naravnih materialov, kot sta bombaž in svila, ki ne dražijo kože. Volna je naraven material, vendar lahko razdraži kožo, zato preprečite neposreden stik s kožo.
  • Skušajte uporabljati pralni prašek, ki ne vsebuje barvil in dišav, saj ti dodatki lahko ostanejo na oblačilih tudi po pranju in dražijo suho kožo.
  • Uporabljajte negovalne izdelke brez alkohola, dišav in barvil, da preprečite draženje.
  • Poskrbite, da boste spili zadostno količino tekočine.

Prispevek je pripravilo podjetje Beiersdorf d.o.o.