4. 10. 2022

Zakaj otroci kašljajo?

Zakaj otroci kašljajo?

Povejmo najprej par splošnih besed o kašlju.
Kašelj je fiziološko obrambno dejanje dihalnega sistema, katerega končni cilj je osvoboditi dihalne poti prevelike količine izločkov ali tujka. Vzroki za kašelj so lahko mehanski, kemične, infekcijski, alergijski in psihogeni.

10 najpogostejših vzrokov za kašelj so:

  1. astma
  2. kronični rinosinusitis, ki nastane zaradi alergijskega rinitisa ali deformacije nosnega septuma;
  3. HAL - hipertrofija limfnega faringealnega obroča;
  4. alergijski rinitis;
  5. gastroezofagealni refluks, ker povzroča edem in hiperemijo postkrikoidnega področja;
  6. nosna polipoza - možna vzroka polipoze sta alergija in cistična fibroza;
  7. virusni bronhitis;
  8. psihogeni kašelj;
  9. subglotisna stenoza - prirojena ali pridobljena;
  10. laringomalacija ali kongenitalni stridor, ki nastane zaradi mehkosti hrustanca in živčno-mišične nezrelosti grla, kar povzroči hipotonijo supraglotičnih struktur.

Diagnostični protokol

Za postavitev natančne diagnoze obstaja diagnostični protokol. Po odvzemu anamneze (pojav kašlja, trajanje kašlja, pojav alergijskih ali respiratornih bolezni v družini, vpliv podnebja, letnega časa, nihanje kašlja podnevi in ponoči, izpostavljenost dimu) in splošnega stanja, sledi specialistični pregled. Pri slednjem z rinoskopskim pregledom iščejo vzroke zamašenosti nosu, to so alergijski rinitis, hipertrofični rinitis, polipoza, deformacija nosnega pretina ali tujek.

Od laboratorijskih preiskav je potrebno opraviti kompletno krvno sliko, citološki bris nosne sluznice, rentgensko ali ultrazvočno slikanje sinusov, rentgensko slikanje pljuč, alergološke teste - kožno testiranje, RIST in RAST.

Pomembno je timsko delo, ki vključuje pediatra – alergologa, otorinolaringologa, radiologa in psihologa.

Zdravljenje je lahko vzročno in simptomatsko

Vzročno zdravljenje
izvajamo, če natančno poznamo vzrok kašlja. Primer takšnega vzroka je na primer vnetje, ki je posledica okužbe in ga zdravimo z antibiotiki. Če gre za alergijo se je potrebno izogibati alergenom, če gre za tujek pa ga je potrebno odstraniti.

Simptomatsko zdravljenje izvajamo, kadar natančen vzrok ni znan, kašelj pa je zelo intenziven. Pri otrocih z virusnim vnetjem zadošča le dekongestija (zmanjšanje lokalne prekrvavljenosti in s tem zmanjšanje otekanja) nosne sluznice.
Pri otrocih se je treba izogibati antitusikom (zdravila, ki delujejo proti kašlju) zaradi njihovega farmakološkega učinka in prikrivanja vzroka bolezni.
Priporočljivo, za lajšanje simptomov, je jemanje zeliščnih sirupov, med katerimi so še posebej primerni sirupi s kombiniranim delovanjem (na primer Bronschostop peroralna raztopina) , saj s kombinacijo dveh naravnih zeliščnih učinkovin timijana in sleza lahko olajšajo izkašljevanje in po potrebi umirijo dražeč kašelj.

Ekstrakt zeli timijana je ekspektorans, ki lajša izkašljevanje sluzi, ekstrakt korenine navadnega sleza pa naredi zaščitno oblogo preko receptorjev za kašelj in s tem pomirja zaradi vnetja razdraženo sluznico.

Bronchostop peroralna raztopina je ena rešitev za suh in produktiven kašelj.

Prispevek je pripravil: Tomaž Lepener, mag. farm.