8. 4. 2022

Zaprtost – nadloga, ki jo težko spregledamo.

Zaprtost – nadloga, ki jo težko spregledamo.

Razlogi za zaprtost se skrivajo v nepravilnostih črevesnega mišičja, živčnih povezav, v anatomiji črevesja ali težavah s prebavo, povezanih z encimi, žolčnimi kislinami, hrano in nekaterimi bakterijami.1

Kaj je normalno in kaj ni

Zaskrbljenost v primeru, če blata ne odvajamo dnevno, je odveč, saj se kot normalno smatra odvajanje dva do trikrat na dan ali trikrat na teden. Blato je praviloma gladko in mehko, v obliki banane ali klobase in se mora z lahkoto izločiti. Če odvajamo redkeje kot 3-krat na teden, potem že lahko govorimo o zaprtosti. O zaprtju govorimo tudi, če se moramo pri odvajanju močno naprezati ali pa je blato po bristolski lestvici trdo, v obliki ločenih ali sprijetih grudic.1,2 Bristolska lestvica blata je orodje, ki je bilo razvito leta 1997 kot pomoč za diagnostiko črevesnih bolezni. Blato razvršča glede na videz v sedem skupin in je za prepoznavanje bolezni v pomoč tako zdravnikom kot pacientom.2

Zakaj je blato trdo?

Voda se v telo absorbira iz debelega črevesa. Normalno blato vsebuje približno 75 % vode.3 Kadar je gibanje črevesa počasno, se blato dlje časa zadržuje v njem in tako s časom izgublja vodo. Dlje kot ostaja v črevesju, več vode se absorbira iz črevesja v kri in bolj se izsušuje.4 Ta proces je še intenzivnejši, če smo dehidrirani.

Kateri dejavniki še vplivajo na zaprtost?

Pogosteje so zaprte ženske in starejši, sploh če je pridružena še otežena mobilnost. V paliativni negi je zaprtih med 25 in 50% pacientov,5 pri bolnikih s poškodbami hrbtenjače je pogostost te težave 95-odstotna, zelo velika, 45-odstotna, pa je tudi pri multipli sklerozi. 6 Poleg ovirane mobilnosti na zaprtost vplivajo tudi psihosomatski dejavniki; eden izmed njih je tudi namerno zadrževanje blata, kar oslabi refleks izločanja. Na zaprtost vplivata tudi nosečnost in jemanje nekaterih zdravil 1, ki upočasnijo gibanje črevesja ali pa delujejo po drugih mehanizmih.

Ali obstaja kaj, česar še niste spremenili in bi lahko?

Gibanje črevesja boste pospešili s telesno aktivnostjo, uživanjem hrane z dovolj vlakninami (polnozrnate žitarice in riž, zelenjava in sadje) in z zaužitjem večje količine vode. Kadar smo dehidrirani, organizem več vode izčrpa iz črevesa, s tem pa se poveča možnost, da blato postane trše.

Kadar ne pomagajo naravni prijemi, izberemo odvajala. Kako pa izberem primernega?

Na voljo je veliko odvajal. Med njimi so takšna, ki blato samo zmehčajo (odvajala, ki vežejo vodo v črevesju), vendar pa ne pospešijo gibanja črevesja. Izberemo jih v primerih, kadar je blato trdo ali je odvajanje boleče in mukotrpno ali pa imamo težave zaradi hemoroidov ali razpok na zadnjiku. Z uporabo teh odvajal iztrebljanje ni tako hitro in je treba na učinek počakati dan ali dva. Nekatera odvajala povečajo volumen blata in s tem spodbudijo črevesne mišice h gibanju. V to skupino uvrščamo vlaknine (npr. trpotec), vendar pa je pomembno, da pri zaužitju popijemo dovolj tekočine, sicer lahko zapeko še poslabšamo. Osebe z bolečinami v trebuhu včasih vlaknin ne prenašajo, ker po njih nastajajo plini, ki lahko sprožijo še dodatno raztezanje črevesja in krče. Nepotrpežljivi in tisti, ki jim sprememba življenjskega sloga ne prinese rezultatov, pa se zaprtosti najhitreje rešijo z uporabo rektalnih svečk, nekoliko počasneje, a predvidljivo, pa z odvajalnimi tabletami Dulcolax z bisakodilom, ki delujejo čez noč, črevo pa se izprazni zjutraj.

Kako se rešimo zaprtosti na potovanju?

Če se z zaprtostjo pogosto srečujete na potovanjih, si ne dopustite, da vam potovanje pokvarita boleč in trd trebuh ali zoprni občutek teže v zadnjiku. V lekarni lahko kupite zdravilo Dulcolax v obliki tablet ali svečk z bisakodilom, ki pospeši gibanje črevesa in mehča blato. Tablete delujejo čez noč, rektalne svečke pa učinkujejo v nekaj minutah. Pred uporabo zdravila preberite navodilo za uporabo in s tem preverite, ali je za vas to zdravilo primerno. Da bo delovanje optimalno, tablet ne uživajte s hrano, mlekom ali z zdravili proti želodčni kislini.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganji in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom. 

mag. Urša Strlekar, mag.farm.
STADA d.o.o. Dunajska cesta 156, Ljubljana, 1000 Ljubljana