Atopijski dermatitis: Uzroci, simptomi i liječenje

atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis je uobičajeno stanje kože kod djece i dojenčadi, što je prema nekim istraživanjima problem kod 10 do 15% sve djece. Njegovi uzroci još uvijek nisu u potpunosti objašnjeni a njegovi najčešći znakovi su crvenilo i mjehurići na koži te svrbež.


Unatoč činjenici da atopijski dermatitis u načelu nije opasna bolest, može potrajati nekoliko mjeseci ali se može javljati i tijekom cijelog životnog vijeka. Njegovi simptomi se obično pojavljuju u prvim mjesecima života a rijetko nakon puberteta.

Uzroci atopijskog dermatitisa

Atopijski dermatitis (atopijski ekcem, neurodermitis) je bolest za koju još uvijek nisu u potpunosti objašnjeni uzroci nastanka, ali znamo da za njegovu pojavu postoji i genetska predispozicija. Pacijenti s atopijskim dermatitisom vrlo često imaju člana obitelji koji isto tako boluje od neke vrste atopije (peludna groznica, atopijski dermatitis, astma).

Inače uzroci pojave ove bolesti su oštećena prirodna barijera kože (koža postaje osjetljivija na vanjske utjecaje) ili infekcije bakterijom Staphylococcus aureus. Pretjerana higijena kože i prehrana također su česti čimbenici.


Često je kod pacijenata s atopijskim dermatitisom prisutno sve navedeno. Zanimljivo je da se atopijski dermatitis može pojaviti potpuno bez jasnog uzroka, a prema istraživanjima, također bi trebao biti povezan s emocionalnim stresom.

Tijek bolesti i simptomi

Najtipičniji za atopijski dermatitis su kožni osipi (ekcemi) i teški svrbež te, općenito, vrlo suha koža. Kod djece do druge godine života osip se obično javlja na obrazima, vlasištu, zglobovima i vanjskom dijelu nogu i ruku. Kod starije djece, uzrasta do 12 godina, osip se pojavljuje na pregibima udova, licu i vratu. Kod odraslih osoba osip se najčešće pojavljuje na zglobovima, pregibima na vratu, na obrazima (također oko oka) a moguće je da se izolirani osipi pojave i samo na rukama.


Kod najmlađih, bolest može biti vrlo teška i izvana se manifestirati  intenzivnim crvenilom i vlažnim promjenama na koži. U odrasloj dobi, bolest prelazi u kroničnu upalu kože sa suhim osipom i ljuštenjem.


Problem je s atopijskim dermatitisom što ima "lančani" tijek bolesti. Svrbež, kao glavni simptom atopijskog dermatitisa, izaziva češanje i na taj način širenje osipa i površinskih oštećenja kože. Oštećeno i upaljeno područje kože podložnije je infekciji Staphylococcus aureusom što dodatno otežava liječenje.


Simptomi atopijskog dermatitisa se pogoršavaju zimi jer im pogoduje smanjena vlažnost zraka i povećano zagađenje okoliša.

Liječenje atopijskog dermatitisa

Kod liječenja atopijskog dermatitisa najprije je potrebno voditi računa o eliminaciji čimbenika koji mogu potaknuti bolest.
Potrebno je prestati koristiti kozmetičke i druge proizvode koji bi mogli nadražiti kožu a zamijeniti ih onima koji su namijenjeni osobama s opisanim problemima kože. Vrlo je važno da pacijent s prilagođenim pripravcima redovito i temeljito provodi higijenu i njegu kože. Neke tvrtke nude linije preparata za njegu kože koje se koriste isključivo za liječenje atopijskog dermatitisa - na primjer, linija Eucerin AtopiControl.


U slučaju atopijskog dermatitisa, laboratorijske analize pokazuju neravnotežu masnih kiselina a posljedično tome smanjenu prirodnu sposobnost vlaženja  i zaštite (obrane, imunitet ) kože o čemu je već bilo riječi. Zaštitu kože treba svakako osigurati kako bi se umanjili ili uklonili znakovi bolesti. Osobnu higijenu bi također trebalo prilagoditi bolesti korištenjem pripravaka koji imaju izrazita svojstva vezanja masnoće i vlage.

Dnevna njega i higijena kod atopijskog dermatitisa

Kada se kupate i tuširate, voda ne smije biti vruća te prelaziti 32 °C, a trajanje pranja treba ograničiti na manje od 10 minuta. Prilikom pranja, pacijent treba koristiti preparate koji ne iritiraju, po mogućnosti ne upotrebljavati sapune koji obično nadražuju kožu. Nakon pranja, kožu treba osušiti tapkanjem, nikako trljanjem. Općenito, bolesnici s atopijskim dermatitisom ne smiju se često izlagati vodi jer to smanjuje vlažnost i masnoću, otpornost kože.


Nakon pranja svakako, ali i tijekom dana, preporučuje se upotreba hidratantne kreme za ublažavanje problema atopijskog dermatitisa. Ove kreme vlaže, smanjuju oštećenja kože, ograničavaju ekceme, obnavljaju i štite kožu, a redovitim korištenjem mogu ograničiti posljedice upotrebe kortikosteroidnih krema.

Odgovarajući pripravci

Postoji niz učinkovitih tvari za suzbijanje atopijskog dermatitisa koje se također nalaze u sve više kozmetičkih proizvoda.
Urea u koncentraciji od 3% do 10% u emulziji voda/ulje može biti vrlo učinkovita, ali se zbog mogućnosti iritacije takvi pripravci preporučuju tek nakon dobi od 5 godina,
proizvodi s cinkom imaju dobru učinkovitost jer cink pomaže u metabolizmu masnih kiselina, također je korisno dodavati esencijalne masne kiseline u prehranu jer se one pomoću linolne kiseline (sadrže je ulje noćurka, boražine i konoplje) ugrađuju u stanične membrane.


Liječenje akutnih oblika dermatitisa liječi se lokalno kortikosteroidima a u novije vrijeme dostupni su i protuupalni lijekovi bez kortikosteroida.
Važnost prehrane i svakodnevnih navika.

Prema rezultatima istraživanja, na razvoj atopijskog dermatitisa utječe i prehrana, osobito mliječni proteini i jaja, te neke druge namirnice s nešto većom vjerojatnošću mogu izazvati alergijske reakcije (neki orašasti plodovi, jagode, mahunarke, ...).


Potrebno je obratiti pozornost na alergene tvari kao što su to vuna, grinje, prašina i druge, a koje dolaze u kontakt s kožom ili se mogu udisati jer također mogu izazvati preosjetljivost. Na bolest utječu i stvari koje puno puta promaknu u liječenju, kao što je utjecaj upotrebe agresivnog praška za pranje i izlaganje sunčevim zrakama.
Kvalitetni kozmetički preparati protiv dermatitisa mogu smanjiti potrebu za lijekovima.


Kao što je već spomenuto, kod atopijskog dermatitisa pacijent može u velikoj mjeri izbjeći upotrebu kortikosteroida uz pravilnu higijenu i pažljivu njegu kože. Kvalitetna kozmetika koja sadrži različite sastojke s dokazanim pozitivnim učincima na bolest, može biti od velike pomoći.

Na primjer, poznajemo:

  • proizvode sa sadržajem srebrnog praha koji djeluje protuupalno i antimikrobno te stabilizira kožu,
  • proizvode koji sadrže ekstrakte posebnih vrsta zobi,
  • proizvode s prirodnim biljnim uljima (npr. maslinovo ulje),
  • ostale proizvode s biljnim ekstraktima koji imaju umirujuća i protuupalna svojstva (npr. kamilica i neven).

Početak liječenja i kraj problema

Prilikom liječenja atopijskog dermatitisa puno možemo učiniti sami. Unatoč činjenici da bolest može biti vrlo uznemirujuća i da utječe ne samo na tijelo već i na psihološko stanje pacijenta, moguće je učiniti mnogo s malo truda, pravilnom njegom i higijenom.


Atopijski dermatitis je vrlo teško dijagnosticirati i za to je izuzetno važno da pacijent pregledava i prati promjene na svom tijelu. Svrbež, osip i suha koža mogu biti dobar znak za poduzimanje mjera obrane protiv razvoja atopijskog dermatitisa.

Lekarnar.com