Boli grlo? Kako v množici izdelkov izbrati pravega?

Boli grlo? Kako v množici izdelkov izbrati pravega?  - Slika 1

Besedilo je pripravilo podjetje Krka d.d.

Boleče grlo se po navadi začne z blagim praskanjem in draženjem v grlu ali z oteženim požiranjem. Marsikoga ob tem zaskrbi: »Kaj pa če gre za covid?« Bolečina v grlu je res eden od simptomov covida-19, vendar je tudi simptom drugih okužb, ki zlasti v hladnejšem delu leta prizadenejo naše dihalne poti. Toda, kaj narediti in po katerem izdelku poseči, da bomo kmalu spet na dobrem glasu? Kateri izdelek najhitreje in najbolje pomaga?

Naša ustna votlina je odprt sistem in vanjo ob zaužitju hrane, pijače in z dihanjem vstopajo virusi in mikroorganizmi. Ko se biološko ravnovesje v ustni votlini zaradi vdora respiratornega virusa (npr. koronavirusov, virusa gripe in drugih) porušil, pride do njihovega čezmernega razmnoževanja in v ustnožrelnem prostoru se lahko pojavita bolečina in vnetje. Za vzdrževanje zdrave ustne sluznice moramo zmanjšati skupno število patogenih virusov in onemogočiti njihovo razmnoževanje. S tem se tudi zmanjša možnost za širjenje okužbe.

Boleče in vneto grlo je eden od možnih simptomov covida-19, pa tudi zelo pogost simptom gripe in običajnega prehlada.

Kaj lahko storimo ob bolečem grlu?

Kadar je vzrok za boleče grlo virus, je zdravljenje simptomatsko in usmerjeno v čim hitrejše in čim učinkovitejše lajšanje simptomov vnetja. Ob bolečem grlu si lahko pomagamo z oralnimi antiseptiki v obliki pastil ali pršila, ki uničujejo mikroorganizme in preprečujejo širjenje okužbe. Boleče grlo pogosto spremlja bolečina, zato je izdelek za samozdravljenje še učinkovitejši, če je antiseptičnemu delovanju pridružen tudi protibolečinski učinek.

Različni načini delovanja učinkovin

Lajšanje bolečine in zdravljenje vnetja: nesteroidna protivnetna zdravila

Lokalna nesteroidna protivnetna zdravila (NSAR) za grlo lajšajo bolečino, obenem pa zmanjšujejo vnetje. Preprečujejo nastajanje snovi, ki so vključene v vnetne procese, kar zmanjšuje bolečino in znake vnetja (rdečino, oteklino, vroč občutek).

Benzidaminijev klorid, ki spada v skupino nesteroidnih protivnetnih zdravil, deluje protibolečinsko in protivnetno, ima pa tudi zmeren lokalni anestetični učinek.

Lajšanje bolečine: lokalni anestetiki 

Za lajšanje bolečine v grlu in pri požiranju se uporabljajo tudi lokalni anestetiki, ki zmanjšujejo občutek za bolečino, ker preprečujejo prenos signala za bolečino do možganov. Predel sluznice je zato omrtvičen, kar je za nekatere uporabnike neprijetna izkušnja. V tem primeru so boljša izbira zdravila, ki bolečino zmanjšajo brez omrtvičenja.

Odpravljanje vzroka okužbe: antiseptiki

Antiseptiki so spojine, ki uničujejo mikroorganizme. Učinkoviti so lahko proti virusom, bakterijam in/ali glivicam, kar je odvisno od načina njihovega delovanja. Na voljo so v pastilah, ustnih vodicah in pršilih, kot samostojne učinkovine ali v kombinaciji z lokalnimi anestetiki ali nesteroidnimi protivnetnimi zdravili.

Cetilpiridinijev klorid
uničuje mikroorganizme in s tem preprečuje širjenje okužbe. Vedeti moramo, da se okužba lahko razširi in bolečina traja dalj časa, če ne odpravimo vzroka.

 

Pri okužbi je pomembno, da boleče grlo zdravimo celovito. Zato je priporočljivo izbrati zdravilo s kombinacijo učinkovin – primeren izbor je edinstvena kombinacija benzidaminijevega klorida in cetilpiridinijevega klorida ki zagotavlja trojno moč:

  • olajša bolečino,
  • zmanjša vnetje in
  • odpravlja vzrok okužbe.

Kako se izogniti virusom, ki povzročajo boleče grlo?

Boleče grlo lahko deloma preprečimo. Virusne in bakterijske okužbe so nalezljive, zato je najboljša zaščita dobra higiena. Poskrbeti moramo za redno umivanje in razkuževanje rok. Ne dotikamo se oči in ust, saj lahko tako okužimo sluznico.

Možnost obolenja lahko zmanjšamo z ustrezno prehrano in redno telesno dejavnostjo, ki krepita imunski sistem. Privoščimo si jedi, bogate z vitamini in antioksidanti, ter popijemo veliko čaja in vode. Poleg ustrezne prehrane so zelo pomembni tudi redna telesna dejavnost, dovolj počitka in spanca, sproščenost ter urejen bioritem, izogibanje alkoholu in kajenju.