Fitoterapija.

Fitoterapija.

Kaj je fitoterapija in kako je povezana s tradicijo?
Človek je bil vedno del narave in je v njej tudi našel rešitve za svoje zdravstvene težave. Skozi tisočletja se je učil in poizkušal, da bi odkril, katera rastlina mu lahko v določenem primeru pomaga, v katerem delu rastline je tista substanca, ki blagodejno vpliva nanj in na kakšen način jo mora pripraviti, da bo imela najboljši učinek. Veda, ki za lajšanje zdravstvenih težav ali za preventivo pred določenimi boleznimi uporablja dele zdravilnih rastlin oz. njihove izvlečke se imenuje fitoterapija. Prve zapise o zdravljenju s pomočjo zdravilnih zelišč najdemo že pred 5.000 leti, ko so Kitajci že imeli svoj herbarij, kar je, moramo priznati, izjemno bogata tradicija. Tudi v Evropi ima fitoterapija bogato zgodovino. Najboljši fitoterapevtski izdelki danes prihajajo iz tako imenovanih Alpskih dežel (Avstrija, Švica, Italija, Nemčija), saj so v Alpskem svetu odlični pogoji za rast zdravilnih zelišč in kar je najpomembneje, znanje in izkušnje o zeliščnih pripravkih so se prenašali iz generacije v generacijo, da bi dosegli današnji nivo moderne znanosti.

Kako prepoznamo kakovosten fitoterapevtski proizvod?
Rastlina je organizem, ki poleg zdravilnih učinkovin vsebuje tudi pomožne snovi in pa snovi, ki so neuporabne, lahko škodljive ali celo strupene.  Podobno kot vsak drug organizem. Potrebno je podrobno poznati vrste zdravilnih rastlin, njihove dele, predvsem pa zdravilne učinkovine, ki jih lahko pridobimo iz njih. Pomembno je, da uporabljamo izključno visokokakovostne fitoterapevtske izdelke priznanih certificiranih proizvajalcev, ki v svojih izdelkih nikoli ne bi uporabili npr. zmletega prahu cele rastline, marveč le rastlinske izvlečke standardizirane na ustrezno koncentracijo točno določene aktivne učinkovine iz katerih so izločene vse substance, ki bi nam lahko škodovale.

Kaj je sinergijski učinek?
Fitoterapija je veda, ki stremi k celoviti obravnavi zdravstvene težave. Ne želi odpraviti le posledice, marveč tudi vzrok zanjo. To pa pomeni, da je potrebno izbrati ustrezno kombinacijo zdravilnih učinkovin, ki bodo to omogočile in se medsebojno dopolnjevale. Pri tem je pomembno, da se uporabijo le tiste učinkovine in le v tistih koncentracijah, ki imajo znanstveno dokazano učinkovitost in hkrati ne povzročajo neželenih stranskih učinkov. In ravno to nam omogočajo bogate izkušnje in tradicija.

Kaj je pomembno pri pridelavi in predelavi zdravilnih rastlin?
Nemogoče je pričakovati, da bi danes rastline nabirali naključno, tako kot nekoč. Kakovostni fitoterapevti se veliko ukvarjajo že s samim rastiščem. Zdravilne rastline vzgajajo v posebnih, kontroliranih okoljih, brez uporabe pesticidov, umetnih gnojil ali gensko spremenjenih organizmov. Pomembna je sestava tal, pH, mikrolokacija rastišča, ipd. Pogoji žetve so strogo definirani, prav tako nadaljnja predelava. Uporabiti je potrebno ustrezno ekstrakcijsko metodo, pravo topilo in vse to nam zagotavlja, da lahko uporabniku ponudimo kakovosten proizvod, ki bo tudi odpravil določene težave. Nobene potrebe tudi ni, da bi v svojih formulacijah uporabljali sladkor, umetna barvila, sladila, ojačevalce okusa, ipd, ki bi lahko škodovali zdravju. Če pa proizvodnja poteka v strogo validiranem okolju pod strogo določenimi pogoji v skladu z najvišjimi standardi v industriji ob sodelovanju vrhunskih strokovnjakov, lahko upravičeno zagotovimo, da bo uporabnik dobil kakovosten proizvod, ki bo izboljšal njegovo počutje.Žal je na trgu ogromno proizvodov, ki se izdajajo za fitoterapevstke, v resnici pa to niso. In ker verjamemo, da je nepoučenemu uporabniku težko ločiti dober proizvod od slabega, predlagamo, da nasvet poišče izključno v lekarnah oz. v zato usposobljenih specializiranih trgovinah, kjer se nahajajo le certificirani proizvodi, ki so prestali ustrezne analize in imajo preverjeno kakovost.

Članek je pripravilo podjetje Sanofarm d.o.o.