Kako se znebiti mozoljev (brez stiskanja)? Celovita rešitev

kako se znebiti mozoljev

Vsakemu izmed nas se je v puberteti ali v odrasli dobi pojavil mozolj na obrazu. Kako se ponavadi lotimo odstranjevanje mozolja?

"Treba ga je stisniti."

To je ponavadi naš prvi odziv na pojav mozolja in prva rešitev kako se znebiti mozoljev. Čeprav dermatologi že vrsto let povdarjajo, da stiskanje mozoljev lahko privede do še večjega problema z aknami, se ga žal znamo najhitreje 'znebiti' s stiskanjem.

Res je, da velik bel ali rdeč mozolj izgleda zelo neprivlačno, in da ga s stiskanjem lahko deloma prekrijemo (pri tem uporabimo tudi puder, ki prekrije 'rano', ki jo stisnjen mozolj pusti za sabo).

Treba pa se je zavedati, da rešitev kako se za vedno znebiti mozoljev ni enostavna; sploh pa če smo navajeni da stiskamo vsak mozolj, ki ga opazimo. 

Zaradi nepravilne nege in netemeljitega načina kako se znebiti mozoljev se marsikdo leta in leta spopada z istimi težavami aken po obrazu.

Pogosto slišimo, da je prvi korak za odpravljanje aken higiena obraza; žal veliko izmed nas uporablja vsakdanje milo za obraz, ki odstrani nekatere nečistoče, specifično pa ne deluje na odpravljanje seruma oziroma loja, ki je eden izmed ključnih dejavnikov nastanka aken. 

Dejstvo je, da je za temeljito in celovito odstranjevanje aken in mozoljev potreben celoviten tretma in dermatološka rutina, ki neposredno vpliva na vzroke nastanka mozoljev. Celovito dermatološka rutina proti mozolje ne deluje čez noč; različne čistilne gele in kreme proti mozoljem moramo uporabljati dalj časa, da izkoreninimo mozolje in si zagotovimo videz zdrave in dobro negovane kože.

V kolikor ste že neuspešno poskusili kozmetične izdelke za aknasto kožo, mozolji pa se niso odpravili, je bolj smiselna uporaba medicinskih pripomočkov, ki so specifično namenjeni trdovratnejšim aknam. Primer so medicinski pripomočki klasifikacije IIa kot je recimo Hyfac maska za aknasto kožo, ki vsebuje 1% Mio-Inozitol. Masko se nanese na obraz zvečer vsak drug dan in se pusti, da deluje čez noč.

V tem članku bomo spoznali akne, ključne dejavnike, ki privedejo do pojava le-teh, in načine kako se znebiti mozoljev s celovitim in temeljitim pristopom.

Kako nastanejo akne?

Akne spadajo med eno izmed najpogostejših kožnih bolezni. Mnogi izmed nas se prvič z njimi srečamo v najstniških letih, okoli polovica ženska pa se z aknami oziroma mozolji spopada še naprej v odrasli dobi.

Nastanek in vnovičen pojav aken na obrazu je pogojen z vrsto različnih dejavnikov. Zaradi tega je tudi pomembno, da pri negi obraza z aknasto kožo vplivamo na več različnih faktorjev, ki so odgovorni za nastanek mozoljev.

Najpogostejši vzrok za nastanek aken (acne vulgaris) je porast biosinteze hormonov; zlasti moškega splonega hormona testosterona. Porast le-tega se tako pri moških kot tudi pri ženskah prične v puberteti, višji nivoji testosterona pa se lahko ohranijo tudi v odrasli dobi, še zlasti v dobi nosečnosti ali tekom normalnega mestrualnega cikla.

akne na obrazu

Posledica je povečano delovanje žlez lojnic in proizvodnja prekomernega sebuma oziroma loja. Žleze lojnice zagotavljajo koži prožnost in vlaženje; vendar pa se pri prekomerni proizvodnji loja le-ta začne kopičiti in zgoščevati pod kožo. Zaradi te zgostitve, se žleze lojnice zamašijo s čepki, pod kožo se začne nabirati loj in odmrle celice, koža obraza pa se izboči - nastane mozolj.

V podkožni zgostitvi loja se začnejo zbirati bakterije, podkožni del se vname in na obrazu lahko opazimo pojav neprivlačnih rdečih in belih mozoljev.

Če te mozolje stisnemo, se loj, odmrle celice in bakterije razlijejo po koži in predstavljajo ugodne razmere za večji razrast mozoljev.

Dermatološka nega proti mozoljem mora biti tako temeljita kot tudi celovita. Le že vplivom na več dejavnikov nastanka aken lahko ponovno vzpostavimo videz zdrave in dobro negovane kože.

Dejavniki nastanka aken

Če se želimo znebiti aken na obrazu, moramo vplivati na več različnih dejavnikov nastanka aken.

Z dermatološke nego lahko vplivamo predvsem na temeljito odstranjevanje loja, mrtvih celic, zmanjšanje poroževanja, uravnavanjem mikrobiološke flore obraza in preprečevanjem vnetja samih komedonov, kar vodi do nastanka večjih mozoljev.

1) Povečano nastajanje sebuma

Nastajanje sebuma in izločanje le-tega preko žlez lojnic je popolnoma normalno; našo kožo vlaži in ščiti. Pri aknam pa zaradi delovanje hormonov pride do prekomernega izločanja sebuma, ki lahko zamaši žleze lojnice in povzroči zgoščevanje loja, nastanek čepkov (črnih in belih) in zagotovi mozolju primerno okolje za nadaljno rast.

Kako se znebiti mozoljev se začne z dvema ključnima ukrepoma pri povečanjem nastajanju loja:

  1. Temeljito čiščenje in aktivno odstranjevanje loja. Za to lahko uporabljamo gele, micelarne vode ali mila, ki so specifično formulirana za aktivno odstranjevanje loja. Standardno milo v večini primerov ni dovolj temeljito, da bi zagotovilo aktivno odstranjevanje loja; v ta namen se uporabljajo dermatološki čistilni geli, ki ne povzročajo draženja kože obraza.
  2. Uravnavanje izločanje loja. Sam nastanek loja je sistemski pojav, koži z aknami pa lahko pomagamo z uravnavanjem izločanjem sebuma (loj). Za to se uporabljajo specializirane kreme za mozolje, ki vsebujejo AHA kisline (alfa hidroksi kisline). Pri uporabi tovrstnih dermatoloških krem poti aknam je potrebno razlikovati med mladostniško in odraslo kožo.

2) Prekomerno poroževanje povrhnice kože in nepravilno luščenje

Naša koža je nenehno obnavlja. V spodnjih plasteh kože nastajajo nove celice, ki se skozi več plasti (med drugim tudi plasti, v katerih se zadržuje zgoščen loj) pomikajo proti zunanjosti kože.

Če se zaradi prekomernega nastajanja loja ustvarijo čepki, ki preprečujejo izlov sebuma, se pod njimi začnejo zbirati tudi nove celice. Prehajanje na zunanjost kože je zato oteženo; zunanje celice kože pa odmirajo in se luščijo v večjih kosih.

To nepravilno luščenje kože lahko opazimo v obliki večjih belih 'kosmov' kože, ki so vidni predvsem v jutranjem času. Večji odluščeni kosi povrhnice za sabo pustijo manj zaščiteno kožo, kjer lahko pride razpokanja ali razrasta bakterij, kar lahko ponovno vodi v nov nastanek vnetnih mozoljev.

Zaradi takega stanja kože se dermatološki lahko pomaga koži pri odstranjevanju odmrlih celic v manjših delih; govorimo o pravilnem odstranjevanju celic povrhnice. Tudi v te namene se lahko uporabljajo dermatološke kreme proti aknam z AHA kislinami, ki pravilneje odstranijo odmrle celice in vplivajo na odmašitev por.

S tem lahko žleze lojnice ponovno lažje izločajo sebum na površino kože in jo tako ščitijo in negujejo.

3) Razrast kožnih bakterij v podkožju, dermisu in epidermisu

Na naši koži živijo koristne bakterije - med drugim tudi Propionibacterium acnes, ki predstavljajo uravnovešeno mikrobiološko floro. Pri pojavu aken lahko pride do razrasti teh bakterij in posledično do neuravnovešene flore; to je vidno predvsem pri mozoljih na obrazu.

Razlog za nenadzorovano razrast kožni bakterij so zamašene pore, v katerih bakterije najdemo primerno zatočišče in ugodno okolje za množenje.

Za ponovno vzpostavitev uravnovešene mikrobiološke flore obraza se uporabljajo specializirane dermatološke kreme, ki vplivajo na stanje flore. Obstaja več sestavin, ki jih kreme proti mozoljem vsebujejo, da dosežejo ta namen. Primer sestavine: Piroktin olamin (ravnava kožno floro ter ob tem preprečuje draženje).

4) Vnetje mozoljev

Vnetne oblike mozoljev so najbolj neprivlačne oblike mozolje; ti mozolji so lahko tudi močno boleči na dotik. Ponavadi se pojavijo kot posledica poškodbe stene komedona. 

Komedoni so izbočeni mešički mozoljev, ki nastanejo zaradi motenega izločanja sebuma na kožno povrhnico. Ko se stena le-teh poškoduje, lahko pride do vnetja celotnega mozolja, razrast pa se lahko nadaljuje tudi globje v tkivo koži in povzroči aknaste brazgotine na obrazu.

Eden izmed razlogov zakaj se pri odstranjevanju mozoljev ne priporoča stiskanje aknastih izrastkov, je, da se pri stiskanju poškodujejo stene komedonov in postane problem z aknami še hujši.

Vnetne mozolje delimo na papule (manjši boleči rdečkasti mozolji), pustule (manjši mozolji, z belo ali rumenskasto sredico) in ciste (večjo mozolji s korenino v podkožju; teh mozoljev se je najtežje znebiti, saj lahko trajajo tudi več mesecev).

Pri večini dermatoloških negovalnih tretmajih proti aknam se želimo znebiti vzrokov, ki privedejo do nastanka vnetnih mozoljev. Rešitev kako se znebiti mozoljev na koži obraza in telesa pa je, kot smo videli, sestavljena iz več korakov.

Celovita nega za odstranitev mozoljev

Težave z mozolji nam niso tuje; marsikdo lahko trpi zaradi neprimernega odstranjevanja in nege trdovratnih mozoljev tudi več let.

Rešitev kako se znebiti mozoljev mora biti celovita in večstopenjska. Pri tem se uporablja temeljit pristop, ki s časom vpliva na odstranjevanje vzrokov, zaradi katerih akne nastanejo.

Celovit dermatološki pristop proti aknam je sestavljen iz:

  1. Sredstva za temeljito čiščenje kože, ki zajema aktivno odstranjevanje sebuma. Za to se uporabljajo dermatološki čistilni gel, mila in micelarne vode, ki so specifični zamenjeni za temeljito čiščenje aknaste kože.
  2. Negovalne kreme ali maske proti mozoljem. Ta sredstva vplivajo na primerno luščenje aknaste kože, uravnavajo mikrobiološki floro in lahko tudi lokalno vplivajo na koncentracijo hormonov, ki so glavni vzrok za nastanek aken. Ponavadi se uporablja krema za akne; še boljša izbira je maska za mozolje, ki zagotovi večurni stik sestavin s kožo obraza.
  3. Piling za aknasto kožo. Različni pilingi pripomorejo, da se vzdržuje stanje brez mozoljev.

Kot dodatek lahko uporabljamo tudi hidratacijske kreme za aknasto kožo, ki koži povrnejo ustrezno vlaženje.

negovan obraz brez mozoljev

Treba se je zavedati, da je celovit in temeljit pristop k odstranjevanju ključen, da se problemi z aknami na koži ne vlečejo leta in leta.

Vsekakor pa se izzogibajmo stiskanju mozoljev; ne glede na to kako zelo si ga želimo stisniti.

Lekarnar.com