Neplodnost - problem sodobne družbe.

Neplodnost - problem sodobne družbe.

Neplodnost je postala resna težava sodobne družbe, o kateri se nerado govori. Moderna družba ter hiter življenjski stil botrujeta manjši skrbi za zdravje ter kasnejšemu odločanju za družino, s tem pa se tudi vzroki neplodnosti mnogokrat skrijejo in težave prepoznajo prepozno.

Neplodnost je še vedno tabu tema, kar pričajo številne zgodbe ljudi. Žal so pari na tej poti največkrat sami, umaknjeni vase, zato doživljajo hude stiske, ki negativno vplivajo na njih in okolico. Vzrok temu je dejstvo, da pari neplodnost pogosto doživljajo kot da gre za nekaj "kar se je zgodilo samo njima". Vendar temu ni tako, saj ima skoraj vsak šesti par v Sloveniji težave z neplodnostjo.

Uradna medicina neplodnost definira kot bolezen, ko par po enem letu rednih nezaščitenih spolnih odnosov ne zanosi. Za vsak par, ki se s tem sooča, pa je predvsem izziv, kako obdržati zdrav partnerski odnos, najti pravi način reševanja težav ter z majhnimi spremembami priti do cilja – zdrave nosečnosti. Po svetu narašča tako število neplodnih parov kot število postopkov umetne oploditve. 

Vzroki za neplodnost
Posledica hitrega tempa življenja je pogosto neustrezna prehrana, kateri primanjkuje mineralov, vitaminov ter svežine in le-ta negativno vpliva na zdravje in posledično na plodnost. Prav tako nam zmanjkuje časa za športne aktivnosti, kjer bi se lahko sprostili in pozabili na stresne situacije, povezane s službo ali vsakdanjikom. Prav stres je eden od ključnih vzrokov za neplodnost v sodobni družbi. Pomemben dejavnik pri neplodnosti je tudi pozno odločanje za družino. Najbolj plodno obdobje ženske je od 20. do 30. leta starosti, po 30. letu pa plodnost začne upadati, predvsem po 35. letu starosti. 30-letna ženska ima vsak mesec 20 odstotkov možnost zanositve, kar pomeni, da med stotimi ženskami v enem ciklu v povprečju zanosi 20 žensk. Ko ženska dopolni 40 let, je verjetnost le še 5 odstotna. Sodobna medicina nam sicer lahko pomaga pri bitki z neplodnostjo s hormonskimi terapijami, ultrazvočnimi pregledi ter operacijami, vsekakor pa za večjo plodnost na začetku lahko veliko storimo tudi sami.

Moška neplodnost
Moška neplodnost predstavlja tretjino razlogov za neplodnost parov. V spermiogramu smo pozorni predvsem na količino semenčic (nad 20 milijonov/mL), njihovo gibljivost (najmanj 50%) ter obliko oz. morfologijo. Več kot je semenčic v ejakulaciji, bolj kot so gibljive ter pravilnih oblik lažje bodo prišle do jajčeca in ga oplodile.

Neplodnost pri moških je povezana predvsem z motnjami v spermatogenezi (proces nastanka in zorenja semenčic), ki se kažejo v slabši kvaliteti sperme (nižjem številu in koncentraciji semenčic, slabši gibljivosti in morfologiji). Za zagotovitev optimalnih pogojev spermatogeneze telo potrebuje izbrane vitamine in minerale. Z vnosom le-teh pripomoremo k optimiziranju procesa razvoja, nastanka in zorenja semenčic. Sam proces spermatogeneze traja približno 12 tednov, da se semenčice obnovijo.

Ženska neplodnost
Razlog za neplodnost parov je v tretjini primerov na strani žensk. Hormonsko ravnovesje predstavlja pri ženskah osnovo za spočetje otroka. V veliki meri vpliva na urejen menstrualni ciklus ter zdravje celotnega reprodukcijskega sistema, ki v ovulaciji sprosti zdravo jajčece do maternice, kjer se le ta po oploditvi ugnezdi. To so osnove, saj brez tega do oploditve ne more priti. Pogosti razlogi neplodnosti so tudi fizični, kot so policistični jajčniki, endometrioza in neprehodni jajcevodi.

Kaj lahko naredimo sami
Zavedati se moramo, da za večjo plodnost lahko veliko storimo tudi sami. Pri vsem skupaj gre za tiste male spremembe in korake v pravo smer, ki nas pripeljejo do večje plodnosti.

Redni pregledi ter opazovanje sebe
Za ženske to pomeni redno spremljanje menstualnega cikla ter redni ginekološki pregledi. Če opazite spremembe v dolžini cikla, moči krvavitve ali imate nenadoma bolečine predlagamo, da se oglasite pri svojem ginekologu. Za moške je prvi in najbolj pomemben pregled spermiogram, kjer se pregleda število in koncentracijo semena ter gibljivost in morfologijo. Na podlagi tega skupaj z izbranim ginekologom tudi določite nadaljne korake zdravljenja.

Zdrava prehrana
Svetuje se uživanje hrane, ki je bogata z vitamini in minerali in čim bolj sveža. Mnoge raziskave kot hrano za večjo plodnost opisujejo špinačo, med, cimet, ribe, polnozrnate žitarice, jajca, oreščke in semenke itd. Bolje se je izogibati kavi, črnemu čaju, alkoholu, mesu, grahu, beli moki ter sladkorju in sladkim pijačam. Dokazan je tudi pozitiven vpliv dodatkov železa, selena, cinka, vitamina C in B6 na plodnost žensk in moških. V kolikor ne vnesemo potrebnih sestavin v telo s prehrano, si lahko pomagamo z izbranimi prehranskimi dodatki.

Pravilno planiranje spolnih odnosov
Pri planiranju spolnega odnosa je najpomembnejše spremljati ovulacijo. Zanositev je možna le med ovulacijo, zato je ključno poznavanje plodnih dni pri ženski, s čimer lahko tudi pravilno planiramo spolne odnose. Načeloma velja pravilo, če je dolžina menstrualnega cikla 28 dni, potem imate ovulacijo na 14.dan. V času ovulacije se jajčece izloči iz jajčnika in takrat je ključno, da ga oplodi semenčica. Za čim večjo možnost uspešne oploditve je tako dobro, da s spolnimi odnosi pričnemo že nekaj dni pred ovulacijo in imamo spolne odnose na 1-2 dni. Največja možnost zanositve je takrat, ko pride do spolnega odnosa en ali dva dneva pred ovulacijo ali točno na dan ovulacije.

Zdrav življenjski slog
Le-ta vključuje poleg že omenjene zdrave prehrane tudi športno aktivnost, nadzorovanje telesne teže ter izogibanje alkoholu, drogam in kajenju. Športna aktivnost nam pomaga pri boju s stresom in lažjemu premagovanju težav in tudi pomaga pri nadzorovanju teže, ki je pomembna pri plodnosti. Pri tem velja izpostaviti nekaj pravil: pretiravanje s športom ni priporočljivo, prav tako se za moške odsvetuje šport kot npr. kolesarjenje, kjer se segrevajo moda, saj to vpliva na kvaliteto semena. Iz istega razloga se odsvetuje kopanje v toplih bazenih, savne ter oprijeto spodnje perilo. Priporočamo veliko sprehodov v naravo, uživanja v majhnih stvareh ter sproščanje.

Prehranska dopolnila in plodnost
Hiter tempo življenja nam kljub najboljšim željam pogosto prepreči, da bi živeli zdravo življenje ter skrbeli za ustrezno prehrano. Dejstvo je, da jemo sedaj hrano, ki vsebuje manj hranil kot včasih. Izbrana prehranska dopolnila nam lahko pomagajo nadomestiti ta manjko in poskrbijo za ustrezen vnos vitaminov in mineralov. Pomembno je, da izberemo prehransko dopolnilo s kvalitetnimi sestavinami, ki pozitivno vplivajo na plodnost oziroma celoten reprodukcijski sistem.

Besedilo je pripravilo podjetje: Prima Medis d.o.o. Zasavska cesta 40B 1231 Ljubljana - Črnuče Slovenija – EU

Priporočene dnevne količine oz. odmerka se ne sme prekoračiti. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano ter zdrav način življenja.