Rane, antiseptiki in otroci.

Rane, antiseptiki in otroci.

V procesu zdravljenja ran obstaja velika nevarnost sekundarnih okužb, ki upočasnjujejo proces celjenja ali lahko celo privedejo do situacije, ko je ogroženo življenje obolelega. Antiseptik se uporablja na rani z namenom zmanjševanja števila mikroorganizmov do določene mere, ko ti ne predstavljajo več potencialne nevarnosti za okužbo posameznika.

Akutne rane so najpogostejše
Rane v pravem pomenu besede so lahko akutne ali kronične. Akutne rane so pogoste v otroštvu. Lahko se pojavijo kot posledica poškodbe (na primer praske, ureznine, vbodne rane), opekline ali kirurške rane. Celjenje je proces, ki zagotavlja ohranitev anatomske in funkcionalne integritete kože.

Pri kroničnih ranah je proces zdravljenja iz določenega razloga moten, rane pa se zato ne zacelijo v šestih tednih. Te motnje so lahko tipične (na primer zaradi motenega arterijskega ali venskega pretoka, motenega občutka bolečine, sladkorne bolezni, dolgotrajnega pritiska - preležanine) in netipične (zaradi avto imunih motenj, nalezljivih bolezni, bolezni krvnih žil, presnovnih bolezni, malignih bolezni in podobno). Ker so kronične rane v otroštvu izjemno redke, o njih spodaj ne bomo govorili.

Vsako rano je potrebno zaščititi pred potencialno okužbo, spodbuditi celjenje in preprečiti nastanek  vidnih brazgotin. Antiseptični pristop k akutni rani (kot so praska, vreznina ali blaga opeklina) vključuje naslednje: pred vsakim stikom z rano si najprej umijte ali razkužite roke, nato pa rano očistite in razkužite z antiseptikom, katerega uporaba je dovoljena tudi pri otrocih, in pustite, da se posuši cca. od 30 do 60 sekund.

Na trgu lahko najdemo tudi antiseptične gele, ki pospešijo celjenje ran, zanje je priporočljivo, da jih na rano nanesete v tanki plasti. Postopek je potrebno ponoviti dvakrat na dan, dokler se rana popolnoma ne zaceli, vendar ne več kot dva tedna. Uporaba lokalnih antibiotikov na akutnih ranah ni priporočljiva zaradi posledičnega razvoja odpornosti večjega števila mikroorganizmov.

"Prva" otroška rana
Popkovnica med nosečnostjo povezuje mamo in dojenčka, ter otroku zagotavlja hrano in kisik. Po rojstvu se popkovnico podveže nekaj centimetrov stran od kože novorojenčka, preostali del se odreže. Ostane tako imenovani popkovni krn, ki se posuši, otrdi, potemni in običajno po petih do 14 dneh odpade.

Popkovna rana je najpogosteje prva rana, s katero se sreča zdrav novorojenček in ki se običajno v nekaj dneh zaceli. Osnovno pravilo pri skrbi za popkovno rano je, da ostane popkovni krn čist in suh, zato je treba paziti, da ne pride v stik z urinom ali blatom. Najbolje je, da ostane rana odprta, vendar se večina staršev počuti varneje, če jo rahlo zavijejo s sterilno gazo (gazo zložimo in jo zavijemo okoli popkovnega krna tako, da ga dvignemo stran od kože novorojenčka). Lepilnih trakov pri tem ne uporabljajte, saj ti poškodujejo občutljivo otroško kožo. Pred namestitvijo  sterilne gaze je priporočljivo uporabiti antiseptično raztopino primerno za dezinfekcijo in čiščenje popkovnega krna in katere uporaba je dovoljena za novorojenčke. Ne bojte se oskrbeti popkovnega krna, saj s tem ne povzročate otroku bolečine. Če se pojavijo rdečina, izcedek ali neprijeten vonj popkovnega krna, je vsekakor priporočljivo poiskati pomoč pri zdravniku.

 Ksenja Zavodnik David, OPH OKTAL PHARMA D.O.O.