Ščitnica - kaj je in kako deluje?

Ščitnica - kaj je in kako deluje?

Strokovni pregled: Žiga Šmidhofer, mag. farm.

Ščitnica je žleza z notranjim izločanjem. Njena glavna naloga je proizvodnja in izločanje ščitničnih hormonov tiroksina (T4) in trijodtironina (T3). Ščitnica v normalnih razmerah izloča 80 odstotkov T4 in 20 odstotkov T3. Vse celice v telesu imajo receptorje za ščitnična hormona. Glavno vlogo za učinke v tkivih ima T3, ki v pretežni meri nastane iz T4 s pomočjo encima dejodaze. 

Ščitnica vsebuje visoke koncentracije selena (0,2 -2 µg/g), največ med vsemi organi v telesu. Vgrajen je v selenoproteine. Nekateri imajo pomembno antioksidativno delovanje - odstranjujejo kisikove proste radikale, ki nastanejo pri tvorbi ščitničnih hormonov. Drugi so encimi jodotironin dejodinaze (DIO), ki sodelujejo pri tvorbi ščitničnih hormonov oz. pretvorbi neaktivne oblike T4 v aktivno obliko T3. Vzdrževanje fizioloških koncentracij selena (selenostaza) z uravnoteženim prehranjevanjem ali dodajanjem je pogoj za normalno delovanje ščitnice. Priporočen dnevni vnos za odrasle, na osnovi referenčnih vrednosti za označevanje živil za selen znaša 55 µg. S hrano in vodo ga v Evropi vnašamo manj, 40 µg.

Rizične skupine za nezadosten vnos selena so osebe z enolično prehrano, strogi vegani in ljudje z nizkoenergijskimi dietami in dietami z malo beljakovin. Prav tako je potrebno biti pozoren na alergike, saj je hrana z visoko vsebnostjo selena alergogena (morski sadeži, oreščki).

Pomanjkanje selena vpliva na zmanjšano količino ščitničnih hormonov preko zmanjšanega delovanja selenoproteinov. Dodajanje selena bolnikom s Hashimotovim tiroiditisom in tistim s pomanjkanjem selena je koristno, celo pri tistih, ki se že zdravijo z levotiroksinom. Z levotiroksinom (npr. Euthyrox) bolniki dobivajo le neaktivno obliko T4, ki se v jetrih pretvori v aktivno T3. Če zdravljenje ni uspešno, pogosto višamo odmerke, kar pa je v primeru nezadostne preskrbe s selenom neučinkovito. Dokazali so, da je nizka vsebnost selena v serumu tudi neposredno povezana z visokim tveganjem za pojav povečane ščitnice in ščitničnih nodulov (1). Selen je koristen tudi pri prekomerno delujoči ščitnici, npr Gravesovi bolezni in hitreje vodi do izboljšanja tudi ob jemanju tirostatikov. Pri bolnikih z blago do zmerno obliko Gravesove orbitopatije je dodajanje selena priporočeno v novih smernicah za zdravljenje iz leta 2016 (2).

Za delovanje ščitnice je sicer bolj pomemben jod kot selen. Večina populacije ga zaužije dovolj ali celo preveč zaradi uzakonjenega jodiranja soli in prekomernega soljenja hrane. Za jod PDV znaša 150 µg. V Sloveniji se sol jodira s 25 mg kalijevega jodida na kilogram soli, vendar je zaradi prostega pretoka blaga v EU mogoča tudi prodaja nejodirane soli. Povprečni vnos soli pri odraslih prebivalcih Slovenije je več kot 12 gramov, medtem ko je priporočen vnos pet gramov. Zato tirologi dodajanje joda odsvetujejo, razen pri tistih bolnikih, ki so na solnih dietah in svetujejo selen najprej s prehrano, potem dopolnili. Opozarjajo pa tudi na povečan vnos nejodirane soli, kar vpliva na porast bolezni ščitnice v populaciji. 

Hormon tiroksin je sestavljen iz joda in tirozina. L-tirozin je aminokislina, ki je pomembna pri tvorbi ščitničnih hormonov. Veliko je najdemo v govejem mesu, ribah, perutnini, tofuju, pustem siru, koruzni moki, jajcih, mleku, rižu, rži, sezamovem semenu, govejih jetrih, svinjini, sojini moki, grahu, mandeljnih, avokadu, bananah, fižolu, skuti, arašidih in bučnih semenih, zato je pomanjkanje malo znano. Vzrok za slabo preskrbo s tirozinom iz beljakovinskih virov je lahko v želodcu. Želodčna kislina je pomembna pri razgradnji beljakovinske hrane na aminokisline. Po 35 letu ima veliko ljudi premalo kisline. V tem primeru se ne morejo beljakovine popolnoma razgraditi v aminokisline. Takrat je smiselno dodajanje.

Prispevek je pripravilo podjetje Potenza Medica d.o.o.

Literatura: 

  1. Ventura M. et al Review Article: Selenium and Thyroid Disease: From Pathophysiology to Treatment. International Journal of Endocrinology, 2017, Article ID 1297658, 9 pages, https://doi.org/10.1155/2017/1297658.
  2. Batalena L. et al The 2016 European Thyroid Association/European Group on Graves’ Orbitopathy Guidelines for the Management of Graves’ Orbitopathy. Eur Thyroid J 2016;5:9–26.