Brufen z okusom jagode 40 mg/ml, peroralna suspenzija (200 ml)

Zdravilo Brufen z okusom jagode se uporablja za kratkotrajno simptomatsko zdravljenje: blage do zmerne bolečine, na primer zobobola in glavobola, povišane telesne temperature.
Več...
Pakiranje 200 ml
9,14€
Lastnosti
Oblika: sirup
Mesto uporabe: glava, zobje
Oznaka: artritis, bolečina, glavobol, vročina
Vsebnost: analgetik

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

ibuprofen

Kaj je zdravilo Brufen z okusom jagode in za kaj ga uporabljamo

Zdravilo Brufen z okusom jagode je zdravilo, ki zmanjša bolečino in povišano telesno temperaturo (nesteroidno protivnetno zdravilo – NSAID).

Zdravilo Brufen z okusom jagode se uporablja za kratkotrajno simptomatsko zdravljenje: 

 • blage do zmerne bolečine, na primer zobobola in glavobola, 
 • povišane telesne temperature.

Zdravilo Brufen z okusom jagode je primerno za uporabo pri otrocih s telesno maso najmanj 10 kg (starih 1 leto), mladostnikih in odraslih.

Kaj morate vedeti, preden boste uporabili zdravilo Brufen z okusom jagode

Ne uporabljajte zdravila Brufen z okusom jagode:

 •  če ste alergični na ibuprofen ali katero koli sestavino tega zdravila (navedeno v poglavju 6), 
 • če ste že kdaj imeli oteženo dihanje, napade astme, otekanje nosne sluznice (rinitis), otekline ali kožne reakcije (koprivnico) po jemanju acetilsalicilne kisline ali drugih nesteroidnih protivnetnih zdravil,
 • če imate nepojasnjene motnje tvorbe krvi, 
 • če ste kdaj imeli krvavitve ali predrtje v prebavilih po predhodnem zdravljenju z zdravili NSAID, 
 • če imate ali ste kdaj imeli aktivno razjedo v želodcu/dvanajstniku (peptično razjedo) ali krvavitev oziroma ponavljajoče se razjede/krvavitve (vsaj dve ločeni epizodi dokazane razjede ali krvavitve), 
 • če imate možgansko-žilno ali drugo aktivno krvavitev, 
 • če imate hudo okvaro delovanja jeter ali ledvic ali hudo srčno popuščanje, 
 • če ste močno dehidrirani (zaradi bruhanja, driske ali nezadostnega vnosa tekočine), 
 • če ste v zadnjem trimesečju nosečnosti.

Opozorila in previdnostni ukrepi
Pred začetkom uporabe zdravila Brufen z okusom jagode se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Neželene učinke je mogoče zmanjšati z uporabo najmanjšega učinkovitega odmerka najkrajši čas, ki je potreben za obvladovanje simptomov.

Varnost za prebavila
Sočasni uporabi zdravila Brufen z okusom jagode in drugih zdravil NSAID, vključno s tako imenovanimi zaviralci COX-2 (selektivnimi zaviralci ciklooksigenaze-2), se je treba izogibati.

Starejši bolniki:
Pri starejših bolnikih je pogostnost neželenih učinkov zdravil NSAID povečana, še posebej krvavitev in predrtja v prebavilih, ki so lahko usodne.

Krvavitve, razjede ali predrtje v prebavilih:
Pri vseh zdravilih NSAID so poročali o krvavitvah, razjedah ali predrtju v prebavilih, kar je lahko smrtno. Pojavijo se kadar koli med zdravljenjem, in sicer z ali brez opozorilnih simptomov ali resnih neželenih učinkov na prebavila v preteklosti.

Tveganje za pojav krvavitev, razjed ali predrtja v prebavilih je večje pri večjih odmerkih zdravil NSAID in pri bolnikih ki so že kdaj imeli razjede, še posebej v primeru zapletov v obliki krvavitev ali predrtja (glejte poglavje 2: ''Ne uporabljajte zdravila Brufen z okusom jagode''), ter pri starejših bolnikih. Ti bolniki naj začnejo zdravljenje z najmanjšim odmerkom, ki je na voljo.
Pri teh bolnikih in pri bolnikih, ki potrebujejo dodatno zdravljenje z majhnimi odmerki acetilsalicilne kisline ali drugimi zdravili, ki lahko povečajo tveganje za pojav bolezni prebavil, je treba razmisliti o uvedbi kombiniranega zdravljenja z zaščitnimi zdravili (npr. mizoprostolom ali zaviralci protonske črpalke).

Če ste že kdaj imeli neželene učinke na prebavilih, še posebej če ste starejši bolnik, morate obvestiti zdravnika o kakršnih koli nenavadnih simptomih v trebušni votlini (predvsem krvavitvah v prebavilih), kar je najbolj pomembno v začetnih fazah zdravljenja.

Če sočasno prejemate tudi druga zdravila, ki lahko povečajo tveganje za nastanek razjed ali krvavitev, na primer peroralne kortikosteroide, antikoagulante, kot je varfarin, selektivne zaviralce ponovnega privzema serotonina (uporabljajo se za zdravljenje bolezni, kot je depresija) ali zaviralce agregacije trombocitov, kot je acetilsalicilna kislina, se priporoča previdnost (glejte poglavje 2: ''Druga zdravila in zdravilo Brufen z okusom jagode'').

Če se med zdravljenjem z zdravilom Brufen z okusom jagode pojavijo krvavitve ali razjede v prebavilih, morate prekiniti zdravljenje in se posvetovati z zdravnikom.

Zdravila NSAID je treba uporabljati previdno tudi pri bolnikih, ki so že kdaj imeli bolezni prebavil (ulcerozni kolitis, Crohnova bolezen), ker se te lahko poslabšajo (glejte poglavje 4).

Učinki na srčno-žilni in možgansko-žilni sistem
Zdravila proti vnetju/bolečinam, kot je ibuprofen, so lahko povezana z majhnim povečanjem tveganja za srčno ali možgansko kap, zlasti pri uporabi velikih odmerkov. Ne presezite priporočenega odmerka ali trajanja zdravljenja (3 dni pri otrocih in mladostnikih; 3 dni pri zdravljenju povišane telesne temperature in 4 dni pri lajšanju bolečin pri odraslih).

Preden vzamete zdravilo Brufen z okusom jagode, se morate o zdravljenju posvetovati z zdravnikom ali s farmacevtom, če: 

 • imate težave s srcem, vključno s srčnim popuščanjem, angino pektoris (bolečine v prsnem košu), ali če ste imeli srčno kap, operacijo srčnega obvoda, periferno arterijsko bolezen (slabo prekrvavitev v nogah ali stopalih zaradi zoženih ali zamašenih arterij), ali kakršno koli obliko možganske kapi (vključno z malo ‘‘kapjo‘‘ ali tranzitorno ishemično atako, ‘‘TIA‘‘), 
 • imate povišan krvni tlak, sladkorno bolezen, povišan holesterol, srčno bolezen ali možgansko kap v družinski zdravstveni zgodovini ali če ste kadilec.

Kožne reakcije
O resnih kožnih reakcijah s pordelostjo in mehurji, pri čemer so nekatere reakcije usodne, so med zdravljenjem z zdravili NSAID poročali zelo redko (eksfoliativni dermatitis, Stevens-Johnsonov sindrom in toksična epidermalna nekroliza/Lyellov sindrom; glejte poglavje 4). Tveganje za te reakcije je največje na začetku zdravljenja, saj se v večini primerov pojavijo v prvem mesecu zdravljenja. Ob prvih znakih kožnega izpuščaja, okvare sluznice ali kakršnih koli drugih znakih preobčutljivostne reakcije morate prenehati jemati zdravilo Brufen z okusom jagode in se nemudoma posvetovati z zdravnikom.

V primeru noric (varičele) je priporočljivo, da se izogibate uporabi zdravila Brufen z okusom jagode.

Druge informacije:
Zdravilo Brufen z okusom jagode lahko uporabite le, če ste se predhodno posvetovali z zdravnikom: 

 • v primeru nekaterih dednih motenj tvorbe krvi (npr. akutne intermitentne porfirije), 
 • v primeru nekaterih bolezni imunskega sistema (sistemski eritematozni lupus ali mešana bolezen vezivnega tkiva).

Še posebej skrbno zdravniško spremljanje se zahteva: 

 • pri okvari delovanja ledvic, 
 • pri okvari delovanja jeter, 
 • pri dehidraciji, 
 • neposredno po velikih kirurških posegih, 
 • pri alergijah (kot so kožne reakcije na druga zdravila, astma, seneni nahod), kroničnem otekanju nosne sluznice ali kronični obstruktivni pljučni bolezni – poveča se tveganje za pojav preobčutljivostnih reakcij.

Zelo redko so opazili hude akutne preobčutljivostne reakcije (npr. anafilaktični šok). Že ob prvih znakih hude preobčutljivostne reakcije po jemanju zdravila Brufen z okusom jagode je treba prekiniti zdravljenje. Glede na simptome mora usposobljeno zdravstveno osebje uvesti potrebne medicinske ukrepe.

Ibuprofen, zdravilna učinkovina v zdravilu Brufen z okusom jagode, lahko začasno zavre delovanje (agregacijo) trombocitov, zato se priporoča skrbno spremljanje vseh bolnikov z motnjami strjevanja krvi.

Pri daljši uporabi zdravila Brufen z okusom jagode je potrebno redno spremljanje jetrnih encimov, delovanja ledvic in krvne slike.

V obdobju jemanja zdravila Brufen z okusom jagode se morate posvetovati z zdravnikom ali zobozdravnikom oziroma ju obvestiti o tem, preden privolite v kakršen koli kirurški poseg.

Če že jemljete druga zdravila za lajšanje bolečin ali znižanje povišane telesne temperature ali pa antibiotike, smete zdravilo Brufen z okusom jagode jemati le, če vam tako naroči lečeči zdravnik.

Če imate resno bolezen in/ali redno jemljete zdravila, se morate z lečečim zdravnikom posvetovati pred uporabo zdravila Brufen z okusom jagode.

Pri daljši uporabi katerega koli zdravila za lajšanje glavobola se lahko glavobol še poslabša. Če tak primer nastopi ali je verjeten, je treba pridobiti zdravniški nasvet, zdravljenje pa se mora prekiniti. Glavobol zaradi čezmerne uporabe zdravil je verjeten pri bolnikih, ki imajo pogosto ali dnevno glavobole, kljub redni uporabi zdravil za lajšanje glavobola (ali zaradi nje).

Na splošno lahko uporaba zdravil za lajšanje bolečin iz navade, še posebej pri kombiniranju več zdravil za lajšanje bolečin, vodi do trajne okvare ledvic s tveganjem za odpoved ledvic (analgetično nefropatijo).

Zdravila NSAID, kot je ibuprofen, lahko zakrijejo simptome okužbe in povišane telesne temperature.

Otroci in mladostniki

Uporaba zdravila Brufen z okusom jagode ni priporočljiva pri otrocih, ki so mlajši od 1 leta ali lažji od 10 kg.
Pri dehidriranih otrocih in mladostnikih obstaja tveganje za okvaro ledvic.

Druga zdravila in zdravilo Brufen z okusom jagode

Obvestite zdravnika ali farmacevta, če vi ali otrok, ki se bo zdravil, jemljete, ste pred kratkim jemali ali pa boste morda začeli jemati katero koli drugo zdravilo.

Zdravilo Brufen z okusom jagode lahko vpliva na nekatera druga zdravila ali nekatera druga zdravila vplivajo na zdravilo Brufen z okusom jagode. Na primer:

Zdravila proti strjevanju krvi (tj. zdravila za redčenje/preprečevanje strjevanja krvi, npr. acetilsalicilna kislina, varfarin, tiklopidin).
Zdravila, ki znižujejo povišan krvni tlak (zaviralci ACE, kot so kaptopril, antagonisti adrenergičnih receptorjev beta, kot je atenolol, antagonisti receptorjev za angiotenzin II, kot je losartan).

Sočasna uporaba zdravila Brufen z okusom jagode in digoksina (uporablja se za krepitev srca), fenitoina (uporablja se za zdravljenje epileptičnih napadov) ali litija (uporablja se za zdravljenje nekaterih psihiatričnih motenj) lahko poveča koncentracijo teh zdravil v krvi. Spremljanje serumske ravni litija, digoksina in fenitoina pri pravilni uporabi (največ 4 dni) običajno ni potrebno.

Zdravilo Brufen z okusom jagode lahko zmanjša učinek tablet za odvajanje vode (diuretikov) in zdravil za zdravljenje povišanega krvnega tlaka (antihipertenzivov), možno pa je tudi povečanje tveganja za ledvice.

Zdravilo Brufen z okusom jagode lahko zmanjša učinek zaviralcev angiotenzinske konvertaze (uporabljajo se za zdravljenje srčnega popuščanja in povišanega krvnega tlaka). Ob sočasni uporabi obstaja tudi povečano tveganje za nepravilno delovanje ledvic.

Kombinirana uporaba zdravila Brufen z okusom jagode in diuretikov, ki zadržujejo kalij (nekaterih tablet za odvajanje vode), lahko povzroči povečanje ravni kalija v krvi.

Tveganje za pojav razjed ali krvavitev v prebavilih se poveča, če se zdravilo Brufen z okusom jagode uporablja sočasno z glukokortikoidi ali drugimi protivnetnimi zdravili oziroma zdravili za lajšanje bolečin, ki spadajo v skupino zdravil NSAID.

Zaviralci agregacije trombocitov in nekateri antidepresivi (selektivni zaviralci ponovnega privzema serotonina – SSRI) lahko povečajo tveganje za krvavitve v prebavilih.

Uporaba zdravila Brufen z okusom jagode v 24 urah pred odmerjanjem metotreksata ali po njem lahko vodi do povečanja koncentracije metotreksata in do povečanja neželenih učinkov.

Ciklosporin (uporablja se za preprečevanje transplantacijskih zavrnitev in za zdravljenje revmatičnih bolezni) pogosteje povzroči okvaro ledvic, če se sočasno uporabljajo nekatera nesteroidna protivnetna zdravila. Podobno tega učinka ni mogoče izključiti pri kombinaciji ciklosporina z ibuprofenom.

Zdravila, ki vsebujejo probenecid ali sulfinpirazon (uporabljajo se za zdravljenje putike), lahko upočasnijo izločanje ibuprofena. To lahko povzroči kopičenje ibuprofena v telesu in okrepi neželene učinke.

Zdravila NSAID lahko okrepijo učinek antikoagulantov, kot je varfarin. Pri takem kombiniranem zdravljenju se priporoča spremljanje strjevanja krvi.

Klinične študije so pokazale medsebojno delovanje med zdravili NSAID in sulfonilsečninami (uporabljajo se za znižanje ravni krvnega sladkorja). Čeprav doslej niso opisali medsebojnega delovanja med ibuprofenom in sulfonilsečninami, pa se priporoča spremljanje ravni krvnega sladkorja kot previdnostni ukrep pri kombinirani uporabi.

Takrolimus: Tveganje za okvaro ledvic se poveča ob sočasni uporabi obeh zdravil.

Zidovudin: Pri bolnikih s hemofilijo (bolniki imajo pogoste krvavitve), okuženih z virusom HIV, obstajajo dokazi, da je tveganje za pojav hemartroze (izliva krvi v sklep) in hematomov večje ob sočasni uporabi zidovudina in ibuprofena.

Kinolonski antibiotiki: Ob sočasni uporabi obeh zdravil se lahko poveča tveganje za pojav krčev.

Zaviralci CYP2C9: Sočasna uporaba ibuprofena in zaviralcev CYP2C9 lahko poveča izpostavljenost za ibuprofen (substrat encima CYP2C9). V študiji z vorikonazolom in flukonazolom (zaviralcema CYP2C9) so ugotovili, da se je izpostavljenost za S(+) ibuprofen povečala za 80 do 100 %. Pri sočasni uporabi ibuprofena in močnih zaviralcev CYP2C9 je treba razmisliti o zmanjšanju odmerka ibuprofena, še posebej pri sočasni uporabi velikih odmerkov ibuprofena in vorikonazola ali flukonazola.

Zdravila NSAID lahko zmanjšajo izločanje aminoglikozidov (nekateri antibiotiki, kot je gentamicin).

Holestiramin (uporablja se za zniževanje holesterola) lahko zakasni in zmanjša absorpcijo ibuprofena (za 25 %). Zdravili je treba vzeti z nekajurnim razmikom.

Tudi nekatera druga zdravila lahko vplivajo na zdravljenje z zdravilom Brufen z okusom jagode, oziroma zdravilo Brufen z okusom jagode vpliva nanje. Zato se morate pred uporabo zdravila Brufen z okusom jagode skupaj z drugimi zdravili vedno posvetovati z zdravnikom ali farmacevtom.

Zdravilo Brufen z okusom jagode skupaj z alkoholom

Med jemanjem zdravila Brufen z okusom jagode ne smete uživati alkohola. Nekateri neželeni učinki, kot so tisti, ki prizadenejo prebavila ali osrednji živčni sistem, so bolj verjetni, če se uživa alkohol sočasno z uporabo zdravila Brufen z okusom jagode.

Nosečnost, dojenje in plodnost

Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom, preden vzamete to zdravilo.

Nosečnost

Če zanosite med jemanjem zdravila Brufen z okusom jagode, o tem obvestite zdravnika. Zdravila ne jemljite v zadnjem trimesečju nosečnosti. Izogibajte se uporabi tega zdravila v prvih 6 mesecih nosečnosti, razen če vam zdravnik svetuje drugače.

Dojenje

Samo majhna količina ibuprofena in njegovih razgradnih produktov prehaja v materino mleko. Škodljivi učinki zdravila na dojenčke do danes niso znani, zato pri kratkotrajni uporabi priporočenih odmerkov ibuprofena običajno ni treba prekiniti dojenja.

Plodnost

žZdravilo spada v skupino tistih zdravil (NSAID), ki lahko škodljivo vplivajo na plodnost žensk. Ta učinek po ukinitvi zdravila preneha.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev

Pri uporabi zdravila Brufen z okusom jagode se lahko pojavijo neželeni učinki, kot sta utrujenost in omotica. Posledično lahko v posameznih primerih pride do zmanjšanja reakcijske sposobnosti, sposobnosti aktivne udeležbe v cestnem prometu in sposobnosti upravljanja strojev. To velja v večji meri pri sočasnem uživanju alkohola. Na nepričakovane in nenadne dogodke se morda ne boste več sposobni odzvati dovolj hitro in ustrezno. V tem stanju ne smete voziti avtomobila ali kakršnega koli drugega vozila, ne upravljajte strojev oziroma ne izvajajte nevarnih opravil.

Zdravilo Brufen z okusom jagode vsebuje natrij in tekoči maltitol

To zdravilo vsebuje 1,74 mmol (39,90 mg) natrija na največji enkratni odmerek 7,5 ml. To je treba upoštevati pri bolnikih z dieto z nadzorovanim vnosom natrija.

To zdravilo vsebuje tekoči maltitol. Če vam je zdravnik povedal, da imate vi ali otrok, ki se bo zdravil, intoleranco za nekatere sladkorje, se pred jemanjem tega zdravila posvetujte z zdravnikom.

Kako uporabljati zdravilo Brufen z okusom jagode

Pri uporabi tega zdravila natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali navodila zdravnika ali farmacevta. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Priporočeni odmerek zdravila Brufen z okusom jagode 40 mg/ml peroralna suspenzija je:

Telesna masa (starost) Enkratni odmerek Skupni dnevni odmerek
10 kg – 15 kg (dojenčki/otroci, stari od 1 do 3 let) 100 mg ibuprofena (kar ustreza 2,5 ml suspenzije) 300 mg ibuprofena (kar ustreza 7,5 ml suspenzije)
16 kg – 19 kg (otroci, stari od 4 do 5 let) 150 mg ibuprofena (kar ustreza 3,75 ml suspenzije) 450 mg ibuprofena (kar ustreza 11,25 ml suspenzije)
20 kg – 29 kg (otroci, stari od 6 do 9 let) 200 mg ibuprofena (kar ustreza 5 ml suspenzije) 600 mg ibuprofena (kar ustreza 15 ml suspenzije)
30 kg – 39 kg (otroci, stari od 10 do 11 let) 200 mg ibuprofena (kar ustreza 5 ml suspenzije) 800 mg ibuprofena (kar ustreza 20 ml suspenzije)
≥ 40 kg (mladostniki (≥ 12 let) in odrasli) 200 – 400 mg ibuprofena (kar ustreza 5 – 10 ml suspenzije) 1200 mg ibuprofena (kar ustreza 30 ml suspenzije)

Pri otrocih in mladostnikih so odmerki zdravila Brufen z okusom jagode odvisni od telesne mase ter praviloma znašajo 7 do 10 mg/kg telesne mase v obliki enkratnega odmerka in največ 30 mg/kg telesne mase v obliki skupnega dnevnega odmerka.
Razmik med odmerki mora znašati najmanj 6 ur.
Ne prekoračite priporočenega odmerka.

peroralna uporaba

Pakiranje vključuje 5-mililitrsko brizgo za peroralno uporabo (stopenjsko odmerjanje v korakih po 0,25 ml).
Plastenko pred uporabo temeljito pretresite.

Jemanje peroralne suspenzije ni odvisno od obrokov. Priporočljivo je, da bolniki z občutljivim želodcem jemljejo zdravilo Brufen z okusom jagode s hrano.

Če občutite, da je učinek zdravila Brufen z okusom jagode premočan ali prešibak, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Trajanje zdravljenja

Samo za kratkotrajno uporabo.

Če je pri otrocih in mladostnikih to zdravilo potrebno več kot 3 dni ali če se simptomi poslabšajo,se posvetujte z zdravnikom.

Če se pri odraslih bolnikih simptomi poslabšajo ali če mora bolnik to zdravilo jemati dlje kot 3 dni v primeru povišane telesne temperature ali dlje kot 4 dni v primeru lajšanja bolečin, se posvetujte z zdravnikom.

Blank slika
 • Predvidena dostava

  Izdelek bo predvidoma poslan še danes.

 • Prihranek

  Ob naročilu nad 55 eur je poštnina brezplačna.

 • Načini plačila

  Po povzetju, kreditne kartice, moneta, predračun.

LRP Hydraphase, Toleriane in Hydreane so vam na voljo 25% ugodneje + Brezplačna dostava.

LRP Hydraphase, Toleriane in Hydreane so vam na voljo 25% ugodneje + Brezplačna dostava.

HYDRAPHASE LINIJA Hydraphase linija zagotavlja  občutek vlaženja in udobja za kožo.  Hydraphase Intense linija je Intenzivna vlažilna nega z dolgotrajno učinkovitostjo. Tehnologija celičnih povezav: zagotavlja epidermalno kohezijo za dolgotrajno vlaženje kože. LASTNOSTI Izsušena, mešana in ...