Maresyl 1,0 mg/ml, pršilo za nos (10 ml)

Zdravilo Maresyl se uporablja za kratkotrajno zdravljenje zamašenega nosu. Če se znaki vaše bolezni poslabšajo ali ne izboljšajo v 3 dneh, se posvetujte z zdravnikom.
Več...
Pakiranje 10 ml
7,25€
Vsi izdelki proizvajalca
Lastnosti
Oblika: pršilo, raztopina
Mesto uporabe: nos
Oznaka: nahod
Vsebnost: dekongestiv
Zdravje: potovanje

Izdelek je zdravilo. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

ksilometazolinijev klorid

Kaj je zdravilo Maresyl in za kaj ga uporabljamo
Zdravilna učinkovina v zdravilu je ksilometazolin. Ksilometazolin zoži žilice v nosni sluznici, s tem zmanjša oteklost nosne sluznice, nastalo zaradi različnih vzrokov, in olajša dihanje skozi nos.

Zdravilo Maresyl se uporablja za kratkotrajno zdravljenje zamašenega nosu. Če se znaki vaše bolezni poslabšajo ali ne izboljšajo v 3 dneh, se posvetujte z zdravnikom.

Kaj morate vedeti, preden boste uporabili zdravilo Maresyl
Ne uporabljajte zdravila Maresyl

 • če ste alergični na ksilometazolin ali katero koli sestavino tega zdravila (navedeno v poglavju 6).
 • če ste imeli operacijo možganov skozi nos ali usta.
 • če imate suho vnetje nosne sluznice s krastami (rhinitis sicca).

Opozorila in previdnostni ukrepi
Pred začetkom uporabe zdravila Maresyl se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, če imate:

 • nagnjenost k preobčutljivosti na simpatomimetike (zdravila, kot je adrenalin); zdravilo Maresyl lahko povzroči nespečnost, omotico, tresenje, motnjo srčnega ritma ali zvišan krvni tlak
 • srčnožilne bolezni (bolezen srca, npr. sindrom dolgega intervala QT; zvišan krvni tlak)
 • hipertiroidizem (povečano delovanje žleze ščitnice)
 • sladkorno bolezen
 • feokromocitom (tumor tkiva sredice nadledvične žleze, ki tvori hormone)
 • hipertrofijo prostate (povečano prostato)
 • dedno bolezen, ki jo povzročajo okvarjeni encimi (porfirija)
 • ste jemali zdravila za zdravljenje depresije (zaviralce MAO)
 • povišan tlak v očesu (glavkom zaprtega zakotja)

Otekanje sluznice (otekanje notranje površine nosu) se lahko ponovno pojavi po prenehanju dolgotrajnega zdravljenja s ksilometazolinom. Da bi to preprečili, naj bo obdobje zdravljenja čim krajše. Če menite, da imate bakterijsko okužbo, se posvetujte s svojim zdravnikom, saj je treba okužbo ustrezno zdraviti. Da bi zmanjšali tveganje za širjenje okužb, tega zdravila ne sme uporabljati več kot ena oseba.

Če menite, da imate bakterijsko okužbo, se posvetujte s svojim zdravnikom, saj je treba okužbo ustrezno zdraviti. Da bi zmanjšali tveganje za širjenje okužb, tega zdravila ne sme uporabljati več kot ena oseba.

Če kaj od navedenega velja za vas, se pred uporabo zdravila Maresyl posvetujte z zdravnikom.

Druga zdravila in zdravilo Maresyl
Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim jemali ali pa boste morda začeli jemati katero koli drugo zdravilo.

Sočasna uporaba tega zdravila ni priporočljiva z nekaterimi antidepresivi, kot so:

 • tri- ali tetraciklični antidepresivi,
 • zaviralci MAO (zaviralci monoaminooksidaze) ali če je vaš otrok jemal zaviralce MAO v zadnjih dveh tednih.

Uporaba tega zdravila ni priporočljiva tudi:

 • v kombinaciji z zdravili za zniževanje krvnega tlaka (npr. metildopa), zaradi možnih hipertenzivnih učinkov ksilometazolina,
 • z drugimi zdravili, ki lahko povišajo krvni tlak (npr. doksapram, ergotamin, oksitocin), ker lahko okrepijo učinek drug drugega.

Nosečnost in dojenje
Nosečnice ali doječe matere naj se posvetujejo s svojim zdravnikom pred uporabo tega zdravila.

Nosečnost
Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom, preden vzamete to zdravilo.

Dojenje
Ni znano, ali se ksilometazolinijev klorid izloča v materino mleko. Tveganja za otroka ni možno izključiti. Odločiti se je treba za prenehanje z dojenja ali prekinitev zdravljenja z zdravilom Maresyl, upoštevaje koristi dojenja za otroka in koristi zdravljenja za mater. Ker lahko preveliko odmerjanje zmanjša nastajanje mleka, se v obdobju dojenja ne sme preseči priporočenega odmerka ksilometazolina.

Posvetujte se z zdravnikom ali s farmacevtom, preden vzamete katerokoli zdravilo.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Če se zdravilo uporablja v skladu z navodili, ne vpliva na sposobnost upravljanja z vozili in stroji, vendar če se pri uporabi tega zdravila počutite dremavi ali zaspani, ne vozite ali upravljate s stroji.

Kako uporabljati zdravilo Maresyl
Pred prvo uporabo pršilo za nos večkrat (4-krat) razpršite v zrak, da dosežete enakomernost odmerka. Plastenka mora biti v navpičnem položaju. Če se zdravila ne uporablja več dni, je treba vsaj en razpršek izpustiti v zrak, da se doseže enakomernost odmerka.

Zdravilo Maresyl 1 mg/ml pršilo za nos je namenjeno za zdravljene zamašenega nosu pri otrocih, starih 10 let in več, ter pri odraslih.

Odmerjanje
Običajni odmerek za je 1-2 razprška v vsako nosnico, vsakih 10-12 ur (ne več kot trikrat na dan), največ 7 dni.

Zdravilo Maresyl 1 mg/ml pršilo za nos ni priporočljivo za otroke, mlajše od 10 let. Bolniki, mlajši od 10 let, naj uporabljajo zdravilo Maresyl 0,5 mg/ml.

Trajanje zdravljenja
Zdravljenje naj bo čim krajše. Po dolgotrajnem zdravljenju se lahko ponovno pojavi otekanje sluznice (otekanje notranje površine nosu). Ne prekoračite priporočenega odmerka.

Če se simptomi vaše bolezni ne izboljšajo
Če se znaki vaše bolezni poslabšajo ali ne izboljšajo v 3 dneh, se posvetujte z zdravnikom.

Zdravnik vam bo morda predpisal drugačen odmerek, kot je naveden v tem navodilu. Pri uporabi zdravila Maresyl natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali upoštevajte zdravnikova navodila. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Navodilo za pravilno uporabo

 • Pred uporabo tega zdravila si obrišite nos. Odstranite pokrovček, kot je prikazano na sliki 1.
 • Plastenko držite med kazalcem in sredincem, medtem ko dno plastenke podpirate s palcem, kot je prikazano na sliki 2. Za pršenje, pršilnik potisnite navzdol. Pred prvo uporabo pršilo za nos večkrat (4-krat) razpršite v zrak, da se raztopina razprši v obliki drobnih kapljic. Prav tako je dobro, da pršilnik pred vsako uporabo preverite tako, da vsaj 1-krat pritisnete navzdol.
 • Pršilnik vstavite čimbolj pokončno v nosnico, kot je prikazano na sliki 3. Pršilnik pritisnite navzdol in medtem vdihnite skozi nos. Hkrati, s kazalcem druge roke, nežno držite drugo nosnico zaprto. Izpustite pršilnik in ga odstranite iz nosnice. Postopek ponovite v drugi nosnici. Po uporabi pršilnik obrišite in nanj namestite plastični pokrovček.

Opomba: če eno plastenko uporablja več oseb, lahko to povzroči širjenje okužb.

Če ste uporabili večji odmerek zdravila Maresyl, kot bi smeli
Če ste (ali je kdo drug) vzel prevelik odmerek tega zdravila, takoj obiščite zdravnika. Prevelik odmerek lahko povzroči depresijo osrednjega živčevja, suha usta, znojenje in simptome, ki nastanejo zaradi spodbujenega simpatičnega živčevja (hitro, neenakomerno bitje srca in povišan krvni tlak).

Če ste pozabili uporabiti zdravilo Maresyl
Če ste pozabili uporabiti odmerek tega zdravila, pozabljeni odmerek izpustite in nadaljujte z odmerjanjem kot načrtovano. Ne vzemite dvojnega odmerka, če ste pozabili vzeti prejšnji odmerek.

Če ste prenehali uporabljati zdravilo Maresyl
Če imate dodatna vprašanja o uporabi zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Blank slika
 • Predvidena dostava

  Izdelek bo predvidoma poslan še danes.

 • Prihranek

  Ob naročilu nad 55 eur je poštnina brezplačna.

 • Načini plačila

  Po povzetju, kreditne kartice, moneta, predračun.

Vichy in La Roche-Posay vikend na Lekarnar.com - ob nakupu 2 izdelkov LRP in/ali Vichy prejmete 20% popust, ob nakupu 3 ali več izdelkov pa kar 30% popust.

Vichy in La Roche-Posay vikend na Lekarnar.com - ob nakupu 2 izdelkov LRP in/ali Vichy prejmete 20% popust, ob nakupu 3 ali več izdelkov pa kar 30% popust.

Vichy in La Roche-Posay vikend na Lekarnar.com - ob nakupu 2 izdelkov LRP in/ali Vichy prejmete 20% popust, ob nakupu 3 ali več izdelkov pa kar 30% popust. Popust vam bo obračunan v košarici. Akcija poteka od 29. 9. do 2. 10. 2023. Akcija ne velja za pakete izdelkov Vichy in La Roche-Posay, ki ...