Novolax 5 mg, obložene tablete (30 tablet)

Zdravilo Novolax priporočamo pri občasnem zaprtju ali nerednem odvajanju, pri kroničnem zaprtju, za izpraznjenje črevesja pred operacijami in diagnostičnimi preiskavami, pri vzpostavljanju normalnega odvajanja po kirurških posegih in po porodu in za izpraznitev črevesja pred porodom.
Več...
Pakiranje 30 tablet
5,56€
Vsi izdelki proizvajalca
Lastnosti
Oblika: tablete
Mesto uporabe: prebavila
Oznaka: zaprtje, prebava, hemoroidi
Vsebnost: odvajalo
Zdravje: potovanje

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

bisakodil

Kaj je zdravilo Novolax in za kaj ga uporabljam
Obložene tablete Novolax vsebujejo učinkovino bisakodil, ki spodbuja črevesno peristaltiko in poveča količino skozi črevo izločene vode in elektrolitov. Na ta način omogoči neboleče odvajanje blata. Učinek tablet se pokaže v 6 do 12 urah.

Zdravilo Novolax priporočamo:

 • pri občasnem zaprtju ali nerednem odvajanju,
 • pri kroničnem zaprtju, npr. zaradi dolgotrajnega mirovanja, ali zaprtju, povezanem s hemoroidi,
 • za izpraznjenje črevesja pred operacijami in diagnostičnimi preiskavami, npr. pred rentgenskim slikanjem ali kolonoskopijo, 
 • pri vzpostavljanju normalnega odvajanja po kirurških posegih in po porodu (lahko tudi med nosečnostjo, vendar samo pod zdravniškim nadzorom) in za izpraznitev črevesja pred porodom.

Zdravilo Novolax je namenjeno za uporabo pri odraslih in otrocih, starejših od 2 let.

Kaj morate vedeti, preden boste vzeli zdravilo Novolax

Ne jemljite zdravila Novolax:

 • če ste alergični na bisakodil ali katero koli sestavino tega zdravila (navedeno v poglavju 6),
 • če imate nenadno nastalo trebušno obolenju, kot je vnetje slepiča,
 • če imate črevesno zaporo,
 • če ste opazili krvavitev iz prebavil.

Opozorila in previdnostni ukrepi
Pred začetkom jemanja zdravila Novolax se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Za normalno odvajanje je najpomembnejša pravilna prehrana, pitje zadostne količine tekočin in gibanje. Zdravilo vam priporočamo le, če ti ukrepi ne zadoščajo. Če se zaprtje pojavi nenadoma in traja več kot dva tedna, ne vzemite zdravila, ne da bi se prej posvetovali z zdravnikom. Lahko gre za resno obolenje. Če vas boli trebuh, če vam je slabo ali če bruhate, vam zdravila Novolax ne priporočamo; o morebitnem jemanju naj odloči zdravnik. Če ste močno izsušeni, morate najprej nadomestiti izgubljeno tekočino. Ne uporabljajte odvajal. Posebna previdnost je potrebna pri bolnikih s kroničnim vnetjem črevesa. Če se po uporabi odvajala pojavi krvavitev iz zadnjika ali če odvajanje izostane, je to lahko znak resnega obolenja. Nehajte jemati zdravilo in se posvetujte z zdravnikom. Brez zdravnikovega navodila smete jemati zdravilo Novolax največ en teden.

Otroci in mladostniki
Otroci, mlajši od 10 let s kroničnim zaprtjem, smejo jemati zdravilo Novolax le po zdravnikovem priporočilu. Sladkorni bolniki morajo upoštevati, da vsebuje vsaka tableta 120 mg sladkorja.

Druga zdravila in zdravilo Novolax
Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim jemali ali pa boste morda začeli jemati katero koli drugo zdravilo. Odvajala lahko zmanjšajo absorpcijo nekaterih zdravil proti strjevanju krvi (peroralnih antikoagulantov) in izoniazida (zdravilo za zdravljenje tuberkuloze). Sočasno jemanje kortikosteroidov (zdravila za zdravljenje različnih vnetij) ali nekaterih diuretikov (tiazidi, furosemid) in zdravila Novolax poveča tveganje za premajhno serumsko koncentracijo kalija. Premajhna serumska koncentracija kalija poveča občutljivost srčne mišice za srčne glikozide (zdravila za zdravljenje bolezni srca). Med jemanjem zdravila Novolax in antacidov (zdravila za zmanjševanje kislosti želodčnega soka) mora miniti najmanj 1 ura. Tablete, kapsule, sirupe in druge oblike zdravil, ki jih zaužijete, vzemite vsaj 2 uri pred bisakodilom ali 2 uri po njem.

Zdravilo Novolax skupaj s hrano in pijačo
Tablete pogoltniti cele, z nekaj tekočine (ne z mlekom). Ne sme se jih gristi ali drobiti, ker sicer lahko dražijo želodčno sluznico. Med zdravljenjem z zdravilom Novolax je treba piti dovolj tekočine.

Nosečnost in dojenje
Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo. Ni poročil o neželenih učinkih jemanja bisakodila med nosečnostjo in dojenjem. Zdravila Novolax ne smete jemati med nosečnostjo, predvsem ne v prvih treh mesecih, razen če zdravnik presodi, da je potrebno. Ne priporočamo jemanja med dojenjem.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Ni znano, da bi zdravilo vplivalo na sposobnost za upravljanje vozil ali strojev.

Zdravilo Novolax vsebuje laktozo in saharozo
Če vam je zdravnik povedal, da ne prenašate nekaterih sladkorjev, se pred uporabo tega zdravila posvetujte s svojim zdravnikom.

Kako jemati zdravilo Novolax
Pri jemanju tega zdravila natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali navodila zdravnika ali
farmacevta. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.
Otroke s kroničnim zaprtjem, stare 10 let ali mlajše, smete zdraviti samo, če vam je tako naročil
otrokov zdravnik.

Kratkotrajno zdravljenje zaprtja
Odrasli in otroci, starejši od 10 let:
Vzemite 1 do 2 obloženi tableti (5 do 10 mg) na dan pred spanjem.

Otroci, stari 2 do 10 let:
Vzemite 1 obloženo tableto (5 mg) na dan pred spanjem.

Za pripravo na diagnostične postopke in pred operacijo
Za pripravo na preiskave ali pred operacijami je uporaba zdravila Novolax dovoljena samo pod zdravniškim nadzorom.

Odrasli in otroci, starejši od 10 let:
Priporočeni odmerek sta 2 obloženi tableti (10 mg) zjutraj in 2 obloženi tableti (10 mg) zvečer, nato 1 svečka (10 mg) naslednje jutro pred preiskavo.

Otroci, stari 4 do 10 let:
Priporočeni odmerek je 1 obložena tableta (5 mg) zvečer in 1 svečka (5 mg) naslednje jutro. Za odmerke, ki jih s tem zdravilom ne moremo doseči, so na voljo druga zdravila s to učinkovino.

Med zdravljenjem z zdravilom Novolax je treba piti dovolj tekočine. Tablete pogoltnite cele z nekaj tekočine (ne z mlekom). Ne smete jih gristi ali drobiti, sicer lahko dražijo želodčno sluznico. Če ste tablete vzeli zvečer, boste odvajali po 8 do 12 urah, če ste jih vzeli pred zajtrkom, pa po 6 urah. Starejšim osebam in bolnikom z jetrno ali ledvično boleznijo odmerka ni treba prilagajati.

Če ste vzeli večji odmerek zdravila Novolax, kot bi smeli
Če ste vzeli večji odmerek zdravila, kot bi ga smeli, se takoj posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Po prevelikih odmerkih zdravila se lahko pojavi driska z veliko izgubo vode in elektrolitov, še posebej kalija. Po dolgotrajnem jemanju lahko poleg tega pride do kronične driske in izgube beljakovin. Pri dolgotrajnem jemanju spodbujevalnih odvajal se lahko črevo okvari (hipotonija oz. atonija črevesa) in lahko postane odvisno od odvajal.

Če ste pozabili vzeti zdravilo Novolax
Ne vzemite dvojnega odmerka, če ste pozabili vzeti prejšnjo tableto. Če imate dodatna vprašanja o uporabi zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Blank slika
 • Predvidena dostava

  Izdelek bo poslan naslednji delovni dan.

 • Prihranek

  Ob naročilu nad 55 eur je poštnina brezplačna.

 • Načini plačila

  Po povzetju, kreditne kartice, moneta, predračun.

La Roche-Posay dnevi - ob nakupu 2 izdelkov LRP prejmete 20% popust, ob nakupu 3 ali več izdelkov pa kar 30% popust.

La Roche-Posay dnevi - ob nakupu 2 izdelkov LRP prejmete 20% popust, ob nakupu 3 ali več izdelkov pa kar 30% popust.

La Roche-Posay dnevi - ob nakupu 2 izdelkov LRP prejmete 20% popust, ob nakupu 3 ali več izdelkov pa kar 30% popust*.  Akcija traja od 24. 5. do 31. 5. 2022 Ob nakupu izdelkov LRP v skupni vrednosti nad 30 € prejmete še brezplačno dostavo. *Akcija ne velja za izdelke LRP (kozmetični seti), ki ...