Portalak 667 mg/ml, sirup (500 ml)

Zdravilo Portalak je osmozno odvajalo za lajšanje praznjenja črevesja v primerih občasnega ali dolgotrajnega zaprtja ter za preprečevanje in zdravljenje jetrne encefalopatije.
Več...
Pakiranje 500 ml
6,20€
Vsi izdelki proizvajalca
Lastnosti
Oblika: sirup
Mesto uporabe: prebavila, črevesje, jetra
Oznaka: zaprtje, prebava, hemoroidi
Vsebnost: laktuloza, odvajalo

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

lactulosum liquidum

Kaj je zdravilo Portalak in za kaj ga uporabljamo

Zdravilo Portalak je osmozno odvajalo in vsebuje tekočo laktulozo, sintezni sladkor, ki je sestavljen iz fruktoze in galaktoze.
Zdravilo Portalak uporabljajte: 

 • za lajšanje praznjenja črevesja v primerih občasnega ali dolgotrajnega zaprtja (obstipacija). Lahko ga uporabljate tudi za mehčanje blata pri hemoroidih, po operativnih posegih na debelem črevesu ali danki in podobno.
 • za preprečevanje in zdravljenje jetrne encefalopatije.Ta možganska motnja nastane zaradi zastajanja amonijaka v krvi, ker ga jetra ne morejo razgraditi in izločiti iz telesa.

Laktuloza, tekoča ima več načinov delovanja: 

 • V debelem črevesu veže nase vodo in elektrolite, mehča črevesno vsebino in pospešuje gibanje prebavil (peristaltiko). 
 • Pri razgradnji tekoče laktuloze s črevesnimi bakterijami nastanejo v debelem črevesu organske kisline (npr. mlečna, ocetna kislina). Nastajanje teh kislin pospešuje prehajanje amonijaka iz krvi v črevesje, zato se pri bolnikih z možgansko motnjo zaradi napredovanja bolezni jeter, zmanjša koncentracija amoniaka v krvi. -
 • Deluje tudi prebiotično. Pospešuje rast črevesnih bakterij (npr. bifidobakterije, laktobacili) in nanje deluje zaščitno.

Kaj morate vedeti, preden boste vzeli zdravilo Portalak

Ne uporabljajte zdravila Portalak 

 • če ste alergični na tekočo laktulozo ali tekoči laktulozi sorodne sladkorje (laktoza, galaktoza), ter za bolnike na dieti brez galaktoze (galaktozemija)
 • če imate zaporo črevesja (ileus)

Opozorila in previdnostni ukrepi
Pred začetkom jemanja zdravila Portalak se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.
Bodite posebno pozorni pri uporabi zdravila Portalak, 

 • kadar se vam določa odmerek. Odmerek vam zdravnik določi tako, da ne pride do driske. Na začetku zdravljenja jetrne encefalopatije ne smete uporabljati drugih odvajal. Povečano odvajanje, ki je posledica hkratne uporabe drugih odvajal, lahko privede do napačnega odmerjanja tekoče laktuloze. 
 • če ste bolnik s sladkorno boleznijo ali bolnik s pomanjkanjem encima laktaze, je pri vas potrebna posebna previdnost, ker Portalak vsebuje manjše količine tekoči laktulozi sorodnih sladkorjev (15 ml vsebuje do 1,7 g galaktoze in 1 g laktoze). 
 • če ste bolnik z obstrukcijo (oviranje pretoka) črevesja, 
 • če ste bolnik s sumom na vnetje slepiča,
 • če ste bolnik s kolostomo (kirurško napravljena odprtina na delu debelega ali tankega črevesja) ali ileostomo (izpeljava ozkega črevesa na površino kože po odstranitvi širokega črevesa in danke), 
 • če ste bolnik s sumom na krvavitve v danki.

Druga zdravila in zdravilo Portalak
Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim jemali ali pa boste morda začeli jemati katero koli drugo zdravilo.
V času zdravljenja s tekočo laktulozo v terapevtskih odmerkih, ne pride do medsebojnega delovanja z drugimi zdravili, vendar vam v času dveh ur po zaužitju zdravila Portalak ne priporočamo zaužitja drugega zdravila. Obvestite zdravnika, če jemljete naslednja zdravila: 

 • mesalazin (zdravilo s protivnetnim delovanjem v črevesju, kot sta ulcerozni kolitis ali Crohnova bolezen) 
 • srčne glikozide (zdravila za zdravljenje bolezni srca); veliki odmerki sirupa Portalak lahko povzročijo izgubljanje kalija (zlasti ob hkratnem jemanju tiazidnega diuretika (zdravilo za odvajanje vode), kortikosteroidov, karbenoksolona (zdravilo za zdravljenje peptičnih razjed) in antibiotika amfotericin.

Zdravilo Portalak skupaj s hrano in pijačo
Zdravilo Portalak lahko zaužijemo v nerazredčeni obliki, ali ga razredčimo z vodo ali sadnim sokom. Lahko ga jemljemo skupaj s hrano ali brez nje (npr. z jogurtom ali z žitaricami).
Med zdravljenjem jetrne encefalopatije, še posebej na začetku zdravljenja z zdravilom Portalak, ne pijte gaziranih pijač in ne uživajte živil, ki pospešujejo gibanje črevesja (peristaltika).

Nosečnost in dojenje
Ni dovolj podatkov o uporabi tekoče laktuloze med nosečnostjo in dojenjem. Študije na živalih niso pokazale neposrednih ali posrednih škodljivih vplivov na nosečnost, razvoj zarodka/plodu, porod ali postnatalni razvoj. Pri jemanju zdravila Portalak v času nosečnosti in dojenja je potrebna previdnost.
Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev

Ni znano, da bi zdravilo pri pravilni uporabi vplivalo na psihofizične sposobnosti upravljanja z vozili in stroji.

Pomembne informacije o nekaterih sestavinah zdravila Portalak
Če vam je zdravnik povedal, da ne prenašate nekaterih sladkorjev, se pred uporabo tega zdravila posvetujte s svojim zdravnikom.

Kako jemati zdravilo Portalak

Pri jemanju tega zdravila natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali navodila zdravnika ali farmacevta. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Jetrna encefalopatija:
Jemljite 30 do 45 ml sirupa (2-3 velike žlice) 3 do 4 krat na dan.
Odmerjanje po potrebi prilagodite, da dosežete 2 do 3 iztrebljanja mehkega blata na dan.
Ni dovolj podatkov o uporabi zdravila Portalak pri otrocih z jetrno encefalopatijo.

Zaprtje in mehčanje blata:
Zdravilo Portalak jemljemo 1 krat dnevno. Če ne zaznamo učinka dva dni po začetku jemanja zdravila, lahko odmerek povečamo.
Odvajalni učinek lahko nastopi že 2 uri po zaužitju zdravila Portalak, običajno pa je potrebno 24-48 ur, da prične delovati. Če zaprtje po enem tednu jemanja zdravila Portalak ne mine, mora bolnik obiskati zdravnika.

Odmerjanje prikazuje naslednja preglednica:

Starostna skupina Začetno odmerjanje (tri dni) Nadaljevalno zdravljenje
Odrasli in mladostniki (starejši od 15 let) 15 - 45 ml sirupa (1 do 3 velike žlice) 15 - 30 ml sirupa (1 do 2 veliki žlici)
Otroci od 7 do 14 le 15 ml sirupa (1 velika žlica) 10 ml sirupa (2 mali žlici)
Otroci od 1do 6 let 5 -10 ml sirupa (1 do 2 mali žlici) 5 -10 ml sirupa (1 do 2 mali žlici)
Dojenčki od 1 meseca do 1 leta 5 ml sirupa (1 mala žlica) 5 ml sirupa (1 mala žlica)

Pri uporabi odvajal pri otrocih je potrebna previdnost, zaradi možnosti zmanjšanja refleksa iztrebljanja. Ni dovolj podatkov o uporabi zdravila Portalak pri otrocih mlajših od enega meseca (novorojenčki). Če po enem tednu jemanja zdravila Portalak ne pride do izboljšanja ali če se po končanem zdravljenju stanje poslabša, se posvetujte z zdravnikom.

Blank slika
 • Predvidena dostava

  Izdelek bo poslan naslednji delovni dan.

 • Prihranek

  Ob naročilu nad 55 eur je poštnina brezplačna.

 • Načini plačila

  Po povzetju, kreditne kartice, moneta, predračun.

Eucerin Hyaluron-Filler dnevna krema in koncentrat sta vam na voljo kar 50% ugodneje.

Eucerin Hyaluron-Filler dnevna krema in koncentrat sta vam na voljo kar 50% ugodneje.

Eucerin Hyaluron-Filler dnevna krema in koncentrat sta vam na voljo kar 50% ugodneje. Akcija traja od 24. 9. do 9. 10. 2021.  Vse akcije in popusti, objavljeni na lekarnar.com, veljajo izključno za nakup oziroma naročila po spletu, ne pa tudi v klasični lekarni.