Rinil 0,5 mg/ml, pršilo za nos - raztopina (10 ml)

Zdravilo RINIL se uporablja za zmanjšanje oteklosti nosne sluznice pri vnetju nosne sluznice (rinitisu) ali vnetju sinusov (sinusitisu). Zdravilo RINIL se uporablja pri otrocih v starosti od 2 do 10 let.
Več...
Pakiranje 10 ml
7,80€
Vsi izdelki proizvajalca
Lastnosti
Oblika: raztopina, pršilo
Mesto uporabe: nos, sluznica, sinusi
Oznaka: kapilare, oteklina, vnetje
Vsebnost: dekongestiv
Zdravje: otroci

Izdelek je zdravilo. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

ksilometazolinijev klorid

Kaj je zdravilo RINIL in za kaj ga uporabljamo
Zdravilo RINIL vsebuje ksilometazolinijev klorid, ki pomaga pri oženju krvnih kapilar v nosu in tako zmanjšuje oteklost nosne sluznice.

Zdravilo RINIL se uporablja za:

 • zmanjšanje oteklosti nosne sluznice pri vnetju nosne sluznice (rinitisu) ali vnetju sinusov (sinusitisu).

Zdravilo RINIL se uporablja pri otrocih v starosti od 2 do 10 let.

Če se znaki bolezni vašega otroka poslabšajo ali ne izboljšajo v 3 dneh, se morate posvetovati z zdravnikom.

Kaj morate vedeti, preden boste uporabili zdravilo RINIL
Ne uporabljajte zdravila RINIL

 • če ste alergični na ksilometazolin ali katero koli sestavino tega zdravila (navedeno v poglavju 6),
 • če imate suho vnetje nosne sluznice (rhinitis sicca),
 • če ste pred kratkim imeli nevrokirurški poseg (transfenoidalno operacijo hipofize ali katerikoli drugi nevrokirurški poseg na možganskih ovojnicah).

Opozorila in previdnostni ukrepi
Pred začetkom uporabe zdravila RINIL se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom:

 • če jemljete zdravila za zdravljenje depresije iz skupine zdravil, ki jih imenujemo zaviralci monoaminooksidaze (zaviralci MAO, npr. tranilcipromin in moklobemid), ali druga zdravila, ki lahko zvišajo krvni tlak,
 • če imate zvišan krvni tlak (hipertenzijo) ali imate kakšno drugo bolezen srca (npr. sindrom dolgega intervala QT, koronarno srčno bolezen),
 • če imate tumor nadledvične žleze (feokromocitom),
 • če imate motnje presnove, kot sta povečano delovanje ščitnice (hipertireoidizem) ali sladkorno bolezen,
 • če imate porfirijo (presnovno motnjo, ki prizadene kožo in/ali centralni živčni sistem),
 • če imate hiperplazijo prostate (povečano prostato),
 • če imate povišan očesni tlak, posebno glavkom zaprtega zakotja.

Bolniki z močnimi reakcijami na kateholamine (adrenalin, noradrenalin, dopamin) morajo biti previdni pri uporabi zdravila RINIL. Uporaba lahko povzroči nespečnost, omotico, tremor, motnje srčnega ritma ali zvišan krvni tlak. Izogibajte se stiku zdravila z očmi.

Dolgotrajna uporaba zdravila RINIL (dlje kot 7 dni) lahko privede do kronične otekline in posledično do prizadetosti nosne sluznice.

Če menite, da imate bakterijsko okužbo nosu in sinusov, se posvetujte z zdravnikom, saj je treba okužbo ustrezno zdraviti. Okužbe se lahko širijo, če več oseb uporablja isto pršilo.

Otroci:
Zdravilo RINIL 0,5 mg/ml pršilo za nos ni priporočljivo za otroke, mlajše od 2 let. Varnost in učinkovitost uporabe zdravila RINIL 0,5 mg/ml pri otrocih, mlajših od 2 let, nista bili dokazani.

Druga zdravila in zdravilo RINIL
Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim jemali ali pa boste morda začeli jemati katero koli drugo zdravilo, tudi če ste ga dobili brez recepta. Zdravila RINIL ni priporočljivo uporabljati skupaj s tricikličnimi antidepresivi ali zaviralci monoaminooksidaze (MAO) ali v dveh tednih po uporabi zaviralcev MAO. Zdravilo RINIL in druga zdravila, ki lahko zvišajo krvni tlak (npr. doksapram, ergotamin, oksitocin) lahko imajo skupni povečan učinek na zvišanje krvnega tlaka.

Nosečnost in dojenje
Ta jakost zdravila RINIL je namenjena za uporabo pri otrocih, vendar se te informacije nanašajo na učinkovino ksilometazolin. Nosečnice ali doječe matere naj se posvetujejo s svojim zdravnikom pred uporabo tega zdravila.

Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo.

Varnost uporabe zdravila RINIL med nosečnostjo in dojenjem ni bila dokazana, zato se zdravilo RINIL lahko uporablja samo po nasvetu zdravnika po skrbni oceni tveganj in koristi.

Prevelik odmerek lahko zmanjša pretok krvi skozi posteljico in s tem preskrbo s krvjo nerojenega otroka ali zmanjša nastajanje mleka pri materah, zato se priporočenega odmerka med nosečnostjo in dojenjem ne sme preseči.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Zdravilo nima vpliva na sposobnost upravljanja vozil in strojev.

Zdravilo RINIL vsebuje benzalkonijev klorid.
Zdravilo RINIL 0,5 mg/ml pršilo za nos, raztopina vsebuje benzalkonijev klorid. Benzalkonijev klorid lahko povzroči draženje ali otekanje znotraj nosu, še posebno, če se uporablja dlje časa.

Kako uporabljati zdravilo RINIL
Pri uporabi tega zdravila natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali navodila zdravnika ali farmacevta. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Priporočenega odmerjanja in trajanja zdravljenja ne smete preseči.

Običajni odmerek zdravila RINIL pri otrocih, starih od 2 do 10 let, je 1 vpih v vsako nosnico, največ trikrat na dan, razen če vam je zdravnik predpisal drugače.

Način uporabe
Pred prvo uporabo ali če je od zadnje uporabe preteklo več kot 15 dni, večkrat (3-krat) pritisnite na pršilni nastavek v navpičnem položaju, dokler se ne vidi enakomerno porazdeljene meglice. Pršilo za nos je pripravljeno za uporabo naslednjega odmerka. Po tem ko ste odstranili zaščitno zaporko, vstavite pršilni nastavek v nosnico in pritisnite na bat. Medtem ko pritiskate bat navzdol, nežno vdihnite skozi nos. Po uporabi pršilni nastavek previdno obrišite s čistim papirnim robčkom in nataknite nazaj zaščitno zaporko. Iz higienskih razlogov in zaradi preprečevanja širjenja okužb mora eno pakiranje pršila za nos uporabljati samo ena oseba.

Trajanje zdravljenja
Zdravila RINIL ne smete uporabljati dlje kot 7 dni, razen če vam je zdravnik predpisal drugače. Zdravilo lahko po nekajdnevnem premoru ponovno uporabite.

Če menite, da je učinek zdravila RINIL prešibak ali premočan, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Če ste vzeli večji odmerek zdravila RINIL, kot bi smeli
Če ste uporabili večji odmerek zdravila, kot bi smeli, takoj obiščite zdravnika, farmacevta ali najbližjo bolnišnico in vzemite zdravilo ali to navodilo za uporabo zdravila s seboj.

Lahko se pojavijo naslednji simptomi:

 • razširjene ali zožene očesne zenice,
 • slabost in bruhanje,
 • bledica, modrikasto obarvanje kože ali ustnic,
 • povišana telesna temperatura, znojenje,
 • srčno-žilne motnje, npr. motnje srčnega ritma, kot so prepočasno, prehitro ali nepravilno bitje srca, srčni zastoj, zvišanje ali znižanje krvnega tlaka,
 • pljučni edem (zastajanje vode v pljučih),
 • motnje dihanja in začasno prenehanje dihanja (apneja),
 • duševne motnje,
 • znižanje telesne temperature, letargija (duševna otopelost), zaspanost, koma,
 • tesnoba, vznemirjenost, halucinacije, epileptični krči.

Posebno pri otrocih lahko preveliko odmerjanje pogosto povzroči vpliv na osrednje živčevje, ki se kažejo kot epileptični krči in koma, upočasnjen srčni ritem, začasno prenehanje dihanja (apneja) in zvišanje krvnega tlaka, čemur lahko sledi znižanje krvnega tlaka.

Če ste pozabili vzeti zdravilo RINIL
Ne vzemite dvojnega odmerka, če ste pozabili vzeti prejšnji odmerek. Če ste pozabili vzeti odmerek, ga vzemite takoj, ko se spomnite, če pa je čas za naslednji odmerek, pozabljeni odmerek izpustite in nadaljujte kot običajno. Če imate dodatna vprašanja o uporabi zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Blank slika
 • Predvidena dostava

  Izdelek bo predvidoma poslan še danes.

 • Prihranek

  Ob naročilu nad 55 eur je poštnina brezplačna, ki pa ne velja za nakup zdravil.

 • Načini plačila

  Po povzetju, kreditne kartice, moneta, predračun.

Vsi izdelki Eucerin so vam na voljo kar 25% ugodneje.

Vsi izdelki Eucerin so vam na voljo kar 25% ugodneje.

Vsi izdelki Eucerin so vam na voljo kar 25% ugodneje. Akcija velja tudi na akcijska pakiranja izdelkov Eucerin. Akcija bo poteka od 13. 5. do 20. 5. 2024