7. 12. 2020

Aktinična keratoza: Tipi keratoz, kdo zboli, terapije s kremami (Slike)

aktinična keratoza na obrazu

Avtor: Marko Višič, mag. farm.

Keratoze so pogoste kožne bolezni, s katerimi se srečujemo v odrasli dobi. Predvsem pogoste so pri starostnikih. Keratoze so posledica poškodbe DNK naše kože, ki so estetsko nezaželjene in benigne; nekatere izmed jih lahko vodijo v rakava obolenja kože.

Razlikujemo med večimi tipi keratoz, in sicer:

  • Aktinična keratoza.
  • Seboroična keratoza.
  • Pilarna keratoza.

V starosti se najpogosteje srečujemo z aktinično keratozo. V tem članku bomo razložili kaj je aktinična keratoza, kako jo prepoznamo, kdo najbolj pogosto zboli za to kožno boleznijo, in kako začeti s terapijo aktinične keratoze.

O temeljitem razumevanju vsake kožne bolezni se je smiselno posvetovati z dermatologom.

Kaj je aktinična keratoza?

Aktinična keratoza je benigna intraepitelarna neoplazma, ki jo tvorijo atipične keratinocitne rasti. Najpogosteje se pojavi pri starostniki, ki so bili tekom življenja izpostavljeni sončnim žarkom.

Do bolezni pride zaradi prekomernega izpostavljanja sončnim žarkom UVA in UVB. Faktor, ki lahko vpliva na pojav aktinične keratoze, je tudi kajenje.

Rdeči, rjavi in, redkeje, rumeni madeži na koži, ki so značilni za aktinično keratozo, so posledica DNK poškodb kože. Močni ultraviolični žarki lahko tekom življenja povzročijo poškodbo kože. Naše telo ima mehanizem, ki redno popravlja kožne DNK poškodbe.

Do aktinitične keratoze pride v primeru, ko telo ne zmore popolnoma popraviti škode, ki jo je UVA in UVB svetloba povzročila na dednem materialu.

Posledica tega je atipična razrast kožnih celic, ki pogosto vsebujejo nadpovprečno koncentratijo keratina. Le-ta daje izrastkom kožne keratoze značilno temnejšo barvo od kože.

Kako prepoznamo keratozo?

Aktinično keratozo prepoznamo po hrapavih in luščečih plasteh kože, ki so lahko na otip trdi. Ponavadi se ti keratozni izrastkih pojavijo na delih kože, ki so najbolj izpostavljeni soncu. To so:

  • Ušesa.
  • Obraz (čelo, nos).
  • Glava (še posebej pri pojavu pleše).
  • Vrat.
  • Izpostavljena stran dlani.

Izrastki so ponavadi manjši kot 1 cm, lahko se jih hkrati pojavi več, tudi na večih mestih (obraz, ušesa, dlani) hkrati.

Ljudje, ki so tekom svojega življenja bili prekomerno izpostavljeni soncu, so lahko žrtev te bolezni. Med te štejemo predvsem ljudi, ki opravljajo delo na prostem, uživajo v višinskem soncu (pohodništvo, smučanje), ali se več časa zadržujejo na soncu brez primerne zaščite (oblačila, sončne kreme z visokim SPF faktorjem).

Aktinična keratoza se še posebej pogosto pojavi pri svetlopoltih ljudjeh s svetlimi lasmi.

Posledice aktinične keratoze

Aktinična keratoza je, v večini primerov, benigna bolezen kože. Glavni problemi, ki ga ima večina ljudi, ki trpi za keratoza, so:

  • Neestetski videz kože.
  • Aktinična keratoza je eden izmed prvih pokazateljev starosti in stare kože.
  • Redkeje je pojavi srbečica.

V nekaterih redkih primerih lahko aktinična keratoza preraste v kožnega raka. Ko in če se to zgodi, je nujen pregled pri dermatologu in posledična terapija.

Za odstranitev aktinične keratoze lahko poskrbimo tudi sami:

Kako zdraviti aktinične keratoze?

Terapija redkejših resnejših primerov aktiničnih keratoz lahko vključuje:

  • Krioterapijo (zamrzovanje s tekočim dušikom).
  • Kirursko odstranjevanje keratozne kože.
  • Elektrokoagulacija.
  • Terapija s COlaserjem.

Pri tem je pomembno omeniti, da je za tako resno terapijo primerno zelo omejeno število ljudi, ki trpi za aktinično keratozo. Pred  terapijo se je potrebno posvetovali s splošnim zdravnikom in/ali dermatologom.

V večini primerov pa si lahko pri estetsko moteči keratozi pomagamo samo s kremami za aktinično keratozo.

Kreme za aktinično keratozo so medicinski pripomočki, ki dokazano odstranjujejo nezaželjene obarvana keratozne madeže na koži. Primer: Hyfac FOTOKER krema za aktinično keratozo (50 ml).

Tovrstne anti-keratozne kreme se uporabljajo kot primarna in sekundarna preventiva proti nastanku aktinične keratoze. Topikalno se uporabljajo tudi kot kurativna terapije za keratozo.

Ponavadi se krema za aktinične keratoze nanese 2 do 3-krat dnevno na prizadete dele kože. Še posebej je pomembno namazi dele telesa, ki so najbolj izpostavljeni soncu (obraz, vrat, ušesa, zgodnji del dlani).

Medicinski pripomočki se lahko uporabljajo tudi po resnejših terapijah aktinične keratoze.

Zaključek

Najboljši recept za preprečevanje keratoz je manjše izpostavljanje UVA in UVB sončnim žarkov. Za podrobnejše informacije in specifična keratozna obolenje, med drugim tudi za pilarno keratozo in serobolično keratozo, se obrnite na dermatologa.

Viri in študije:

(1-4) Harvey I et al., Br J Cancer 1996 Memon A et al., Br J Dermatol 2000 /3 Frost et al., Br J Dermatol 1994 Salasche SJ. J Am Acad Dermatol 2000;42:S4-7 Soyer HP Curr Probl Dermatol. Basel, 2015; 46 : 1–7.

(5) Evidence- and consensus-based (S3) Guidelines (ILDS) JEADV 2015, 29, 2069–2079.

(6) Goldsmith LA, et al., eds. Epithelial precancerous lesions. In: Fitzpatrick's Dermatology in General Medicine. 8th ed. New York, N.Y.: The McGraw-Hill Companies; 2012. 

(7) Padilla RS. Epidemiology, natural history and diagnosis of actinic keratosis. Nov. 29, 2018.

(8) Kruttman J. Skin Pharmacol Physiol 2015;28:281–289.

(9) Berardesca E1, Bertona M, Altabas K, Altabas V, Emanuele E. Mol Med Rep. 2012;5:570-4.

(10) Emanuele E Topical application of préparation Containing DNA repair. Journal of Drugs in Dermatology 2013; 12 : 1017-21.

(11) Stege H1, Roza L, Vink AA, Grewe M, Ruzicka T, Grether-Beck S, Krutmann J.Enzyme. Proc Natl Acad Sci U S A. 2000 Feb 15;97(4):1790-5.

(12) Stege H1. Photochem Photobiol B. 2001 Dec 31;65(2-3):105-8. ARIE A. & al Proc. Natl. Acad. Sci. USA 1997 ; 94 : 5255–60