21. 7. 2022

Hitra, okusna, učinkovita in varna poletna dieta.

Hitra, okusna, učinkovita in varna poletna dieta.

Zakaj poletna dieta?

Poletje je čas, ko vsi najprej pomislimo na odvečne kilograme in koliko jih moramo izgubiti, da lahko oblečemo kopalke, ki smo jih nosili lansko leto.

Obstaja več različnih načinov izgube telesne teže, a za vse je skupni imenovalec kalorični primanjkljaj. Da bi ustvarili kalorični primanjkljaj, moramo dnevno zaužiti manj kalorij, kot jih porabimo, ali pa povečati potrebo svojega telesa po kalorijah tako, da povečamo stopnjo svoje fizične aktivnosti. In poletje je idealen čas, ko smo lahko več fizično aktivni, s čimer pospešimo metabolizem in porabo kalorij.

Hkrati pa je to čas, ko v prehrano vnašamo več tekočine in je izbira zdrave prehrane bolj pestra kot pozimi (več sadja in zelenjave). Pogosto pa s prehrano ne zaužijemo dovolj vitaminov in mineralov, ki jih naše telo potrebuje.

Sestava poletne diete (beljakovine, OH, maščobe)

Med izgubo telesne teže je treba poskrbeti za optimalno prehransko sestavo, sicer boste namesto maščob izgubljali predvsem beljakovine in tekočine. To pomeni, da se vam lahko zgodi, da boste izgubljeno težo hitro spet pridobili, izgubili pa mišično maso, s katero bi sicer porabili več kalorij.

Ogljikovi hidrati so za telo primarni vir energije, vendar z Nupo dietnimi izdelki prejmete največ 50 gramov ogljikovih hidratov na dan, zato telo prisilite, da poišče alternativni vir energije.

Po prvih 1-2 dneh bodo zaloge ogljikovih hidratov v telesu pošle, kar pomeni, da bo telo za pridobivanje energije začelo uporabljati maščobe. Telo bo začelo razgrajevati shranjene maščobe in ustvarjati ketone, ki se nato uporabijo kot vir energije.

Ko se to zgodi, je telo v stanju »ketoze«, ki je naravno stanje, za katerega so značilni razmeroma nizka, vendar stabilna raven sladkorja v krvi, visoka vsebnost ketonov v krvi in pospešeno izgorevanje maščob.

Ketoza vpliva na apetit in zmanjšuje občutek lakote, kar je verjetno eden od razlogov, da so mnogi po nekaj dneh Nupo diete kljub manjšemu energijskemu vnosu manj lačni.

Nupo prehrano so razvili strokovnjaki za zdravljenje debelosti v bolnišnici Hvidovre na Danskem in je klinično preizkušena v več kot 50 kliničnih študijah. Na Danskem ima že več kot 40-letno tradicijo in dosega odlične rezultate pri uravnavanju debelosti.

Dolgotrajna izguba telesne teže

Z izdelki iz linije Nupo dieta lahko dosežete bolj postopno in dolgotrajno izgubo telesne teže. Izdelki namreč vsebujejo vsa hranila, vitamine in minerale, ki jih telo potrebuje, hkrati pa Nupo dieta pomaga uravnavati vnos kalorij, saj vam zagotovi približno 800 kalorij na dan, kar je veliko manj, kot vaše telo porabi tekom dneva.

Nupo dieta je namreč zasnovana in optimizirana tako, da nadomesti vso dnevno prehrano, ne le njen del. Prehranska sestava diete je torej optimalna samo, če zaužijete vseh šest obrokov na dan, ne glede na to, ali se odločite za naše juhe, shake, kašo ali tople obroke.

Sledite ji do 8 tednov, po čemer naredite premor in se 1-2 tedna držite energijsko omejene diete. Po premoru lahko zopet nadaljujete. Dieta je odvisna od vsakega posameznika in od tega, kakšni so njegovi ali njeni končni cilji. To določa tudi, kolikokrat boste jemali Nupo dietne izdelke.

Kako začeti?

Za začetek potrebujete le svoj najljubši okus Nupo diete, vodo in Nupo shaker – hitro in enostavno nadomestilo vseh obrokov. Nupo dietne shake si lahko pripravite dan prej, tako da so naslednji dan pripravljeni za takojšnjo uporabo.

Shranjevati jih je treba v ohlajenem prostoru, tako kot mlečne napitke. Izkušnje so pokazale, da večini shaki bolje teknejo, če jih pred zaužitjem hranijo v hladilniku ali pa poleti dodate kakšen košček ledu.

Priprava je enostavna, vrečko Nupo izdelka zmešate s  300 ml hladne vode v shakerju, lahko dodate košček ledu in okusen ter osvežilen poletni obrok je pripravljen v 2 minutah.

Nupo dietni shake lahko za kratek čas (1–2 dni) zamrznete. Nekateri svoj Nupo dietni shake pred zaužitjem zamrznejo za 15–30 minut, saj si tako zagotovijo ledeno hladen in okusen shake z gostejšo konsistenco, ki spominja na sladoledni napitek. Če shake zamrznete večer prej, boste naslednji dan imeli ohlajen napitek, ki ga lahko zjutraj ali kasneje vzamete s seboj na pot.

Zavedati se morate, da je čas odmrzovanja odvisen od trenutne temperature vašega okolja. Nekateri si celo zamrznjen Nupo dietni shake privoščijo kot okusen Nupo sladoled – v tem primeru se lahko posladkate s sladoledom z nizko vsebnostjo kalorij.

Izrednega pomena pa je tudi uživanje zadostne količine vode, to pomeni vsaj 2-3 litre na dan, ker izdelki vsebujejo veliko prehranskih vlaknin. Prav tako pa voda pomaga pri razstrupljanju in odvajanju vseh nakopičenih toksinov.

Prepričanje, da boste po končani Nupo dieti ponovno pridobili vso izgubljeno telesno težo, ne drži. Morda boste nazaj pridobili le nekaj teže, saj se bosta želodec in telo ponovno navajala na običajno prehrano. Če boste želeli novo težo vzdrževati, boste morali spremeniti stare navade in se pričeti bolj zdravo prehranjevati. Pri tem vam priporočamo, da so vaši preostali obroki zdravi in uravnoteženi, in sicer naj bodo sestavljeni iz sadja, zelenjave, beljakovin in polnovrednih ogljikovih hidratov (npr. rjavi riž), ki vsebujejo tudi veliko vlaknin.

V veliko pomoč vam je lahko uživanje izdelkov Nupo One Meal. Nupo One Meal so ploščice in pripravljeni napitki, ki so namenjeni nadomestilu enega ali dveh glavnih dnevnih obrokov, pri čemer boste v telo vnesli samo približno 200 kalorij na obrok.

Z uporabo One Meal izdelkov lahko zmanjšate in nadzorujete dnevni vnos kalorij brez lakote ali omejevanja pomembnih hranil. One Meal je namreč obrok, ki vsebuje vse beljakovine, prehranske vlaknine, vitamine in minerale, ki jih potrebujete, hkrati pa vam pomaga doseči kalorični primanjkljaj. Enostavna rešitev za na pot, ki jo lahko nosite v torbici ali žepu.

Sodoben življenjski slog nas zaradi pomanjkanja časa pogosto sili v nezdrave odločitve. Naj postanejo izgovori na pomanjkanje časa, izpuščeni ali pa neuravnoteženi obroki le še preteklost. Nupo obroke lahko pripravite hitro in enostavno ter jih vzamete s seboj, kamorkoli greste. Hkrati boste z izdelki Nupo zaužili vsa pomembna hranila, ki jih vaše telo potrebuje.

Ne glede na to kakšen je vaš cilj – izguba telesne teže ali njeno vzdrževanje, boste med izdelki Nupo zagotovo našli pravega zase.

Prispevek je pripravila: Lara Pezdir Podbregar, mag. farm.