1. 1. 2023

O dietah: Zakaj je večina diet modna muha, ki nikoli ne deluje?

dieta in merjanje obsega pasu

Avtor: Marko Višič, mag. farm.

Če bi diete delovale, bi bili danes že vsi vitki in postavni. Pa nismo. Večina nas ima na trebuhu odvečne maščobne obloge, stegna so preširoka, pas še vedno zapenjamo na isti luknji. In to kljub temu, da vsako leto (ponavadi ravno pred poletjem) "odkrijejo" novo čudežno dieto, ki nam "zagotavlja", da bomo izgubili X kg v Y dneh.

Težka resnica, ki jo mnogi izkusimo pri teh dietah: Sprva izgubimo nekaj kg, a jih hitro pridobimo nazaj. Ne samo izgubljene, večkrat tudi dodatne kilograme, in smo na koncu še na slabšem kot na začetku. Zato se večkrat reče, da 99% diet ne deluje oziroma nas še dodatno redi.

Preden pridemo k bistvu - smiselnim in precej preprostim načinom za hujšanje, ki delujejo - si poglejmo par čudežnih diet tega in preteklih let:

  • 7 dnevna dieta 7 kg. Tej rečem "dieta, da te pobere". Če bi res lahko izgubili 7 kg v 7 dneh, zakaj po tem ne bi izgubili 100 kg v 100 dneh? Skratka, ko dieta obljublja preveč - in le-teh ni malo - potem zagotovo ne deluje.
  • Dieta za hujšanje 9 kg v 14 dneh. 
  • Kako shujšati 5 kg v enem tednu? Tole dejansko še gre, če upoštevamo, da je 2kg pri tem izguba vode in 2 kg izguba mišič. Praktično se dehidriramo in slabimo, kar res ni priporočljivo ali zdravo.
  • Dieta 16 8. Ste že slišali za to? 8 ur jeste normalno, 16 ur stradate. "Kilogrami bodo kar leteli iz vaših bokov". Problem pri tem je, da po 16 urah stradanja, lahko pojemo vse. Kdo pravi, da v 8 urah ne moremo zaužiti 5000 kcal?
  • Dieta za hujšanje v trebuh. Ta je zanimiva, ker veliko ljudi želi "six pack" na trebuhu. Ampak, ko "topimo" maščobo, jo vedno topimo po vsem telesu. Nemogoče je izgubiti maščobo zgolj na trebuhu.

Letošnja najljubša dietna modna muha je - če še niste slišali - brazilska dieta. Zakaj brazilska? Ker brazilska dekleta iz modnih pist izgledajo vitko in čudovito, seveda. Bi radi izgledali kot Adriana Lima ali Gisele Bundchen? Brazilska dieta je vaša magična rešitev!

In kaj ta brazilska dieta priporoča? Pijte več vode. Jejte več svežega sadja. Brokoli ni vaš sovražnik. Izzogibajte se čipsu; ali ste vedeli, da Adriana Lima nikoli ne je čipša po 18h uri zvečer? Bojda tudi tek pomaga. Pa ne samo tek, tudi hoja; ali ste vedeli, da Gisele Bundchen prehodi več kot 700m na vsaki modni reviji?

Če te diete niso modne muhe, so pa neke vrste stare in poznane filozofije, ki se prenašajo iz roda v rod. Govorimo, seveda, o hujšanju z lovorjem (v segedinu?), hujšanju z limono, bonboni za hujšanje, dieta z belim čajem, in tudi moderno hujšanje s "super živilom" chia semeni. In osebno dve najljubši dieti; dieta z luno (volkodlak dieta?) in pa seveda dieta s hipnozo

Zakaj se potem res vsako lepo piše o teh novih dietah, če ne delujejo? Če razumemo, da so moderni mediji plačani iz naših klikov na njihove članke, postane kar hitro jasno kam pes taco moli. Kdo ne bi kliknil na dieto, ki obljublja izgubo 7 kg v 7 dneh? Sej vsi potihem vemo, da to ne more biti mogoče, ampak kaj pa če je? Edini način kako preverite ali lahko tudi vi izgubite 7 kg v naslednjem tednu je, da kliknete in preberete članek o dieti.

Nevarnost diet, ki obljubljajo preveč

Obrnimo knjigo in poglejmo kako dejanske diete delujejo. Najprej nekaj težkih resnic, ki jih moramo pogoltniti:

  • Priporočeno je, da izgubljamo okoli 0.5 kg na teden. Ne 5 kg ali 7 kg na teden kar obljubljajo diete v tabloidih. To pomeni izguba zgolj 2-3 kg na mesec; za mnoge zagotovo ne dovolj za "beach body", če to začnemo aprila ali maja. 
  • Prehrana je pomembna. Hujšamo z zelenjavo, sadjem, beljakovinsko bogatimi živili (piščanec, jajca, stročnice) in primerno majhnimi porcijami. 
  • Šport je pomemben. Tek, hoja, plavanje, kolesarjenje so vsi športi, ki poženejo kri po žilah. Fitnes nam krepi mišice in telo in, ključno, ohranja bazalni metabolizem.

Skratka, prave diete so počasne (0,5 kg/teden), moramo paziti kaj imamo v hladilniku in treba se bo premikat. Uh, če bi le beli čaj ali lovor deloval, se ne bi bilo treba ukvarjati z vso to realnostjo. 

Treba se je zavedati, da lahko naše telo izgubi samo 2 vrsti kilogramov: 

  1. Lahko izgubimo kilograme maščobe. To je naš glavni cilj.
  2. Lahko izgubimo kilograme mišič. Ravno teh ne želimo izgubiti.

Modne muhe diete so ponavadi ali izmišljene (ne delujejo) ali diete stradanja. Pri stradanju izgubimo tako maščobe kot tudi velik del našega mišičnega tkiva. Primer rezultata je, da izgubimo 2 kg, ampak potem pridobimo 5 kg. Zakaj?

Ker so mišice ključni del našega bazalnega metabolizma. Bazalni metabolizem je količina energije (kalorij), ki jih naše telo potroši za osnovno funkcioniranje; porabi kar 60 do 75% naših dnevnih kalorij.

Primer: Če naše telo potrebuje 2000 kcal dnevno, je lahko 1500 kcal od tega za bazalni metabolizem. Če hujšamo s stradanjem, lahko izgubimo mišično maso, in naš bazalni metabolizem porabi, recimo, le 1400 kcal dnevno.

Ta razlika 100 kcal/dan, ki jih naše telo ne porabi več, se lahko dan za dnevom pretvarja v dodatno maščobno tkivo. Zaradi tega pri dietah stradanja lahko izgubimo recimo 2 kg, ampak nato jih takoj pridobimo nazaj; ne le to, dobimo še dodatne kilograma in smo na koncu na slabšem kot na začetku.

Diete, ki dejansko delujejo

Skupni točki delujočih diet (ki so počasne, ki vsebujejo brokoli, ki zahtevajo fizično aktivnost) sta sledeči:

  1. Želimo izgubiti kilograme maščobe.
  2. Želimo obdržati mišično tkivo in zdrav bazalni metabolizem.

Da izgubimo kilograme maščobe, se priporoča nižjekalorična in polnovredna dieta, in povečana fizična kardio aktivnost (hoja, tek, plavanje, kolesarjenje, itd.).

Da obdržimo mišično tkivo, se priporoča dieta z visoko vsebnostjo beljakovin (upočasnjuje izgubo mišič), in povečan trening z utežmi (fitnes, vaje z lastno težo).

Ker želimo hkrati izgubiti maščobo in obdržati mišice, se ne priporoča, da shujšamo 7 kg v 7 dneh (tukaj bi nam "skurilo" ogromno mišic). Priporoča se počasnejša, a, ključno, dolgotrajna izguba okoli 0.5 kg/teden. Več o tem kako pravilno izgubljamo kilograme na dolgi rok si lahko preberete v tem članku o hujšanju, ki zajema tudi zelo pomemben psihološki vidik.