8. 11. 2022

Vse o aknah in mastni koži

Kako nastanejo akne:

 • Hormoni povzročajo povečano proizvodnjo sebuma, zaradi česar koža postane mastna.
 • Isti hormoni povzročajo povečano proizvodnjo kožnih celic, ki zamašijo pore.
 • Pore se zamašijo z mešanico celic in sebuma.
 • Zamešene pore postanejo gojišče bakterij (P. acnes), ki povzročajo vnetje.
 • Posledica je več različnih vrst mozoljev, od rdečih pik, pustul vse do globokih bolečih cist.
 • Če akne vztrajajo, obiščite farmacevta. Če se težave nakopičijo, obiščite zdravnika, ki vam bo morda predpisal antibiotike za akne ali celo močnejše zdravljenje.

Kaj povzroča akne?

Ste že kdaj želeli vedeti, kaj povzroča mastno kožo in mozolje? Veliko večino aken povzročajo hormonske spremembe, ki se pojavijo v puberteti, pa tudi v drugih obdobjih hormonskih sprememb, na primer pred menstruacijo ali med nosečnostjo pri ženskah. Lahko pa jih povzročijo tudi drugi dejavniki, kot so stres, utrujenost, neprimerni izdelki za nego kože in nekatera zdravila, kot so kortikosteroidi. Akne so tudi dedne: če so jih imeli vaši starši, jih boste najbrž imeli tudi vi.

Kako hormonske akne nastanejo?

Hormonske akne so posledica neravnovesja androgenih hormonov. Ti hormoni naredijo kožo veliko bolj mastno. Določena količina sebuma (maščobe) je koristna za kožo saj jo ščiti kot vodoodporni sloj. Toda v puberteti hormonske spremembe povzročajo prekomerno izločanje, zato koža postane bolj mastna. Isti hormoni povzročajo prekomerno proizvodnjo korenocitov (celice roženega sloja kože), zaradi česar se pore zamašijo. To imenujemo komedon.

Mastna koža in bakterije, ki povzročajo akne

Zaradi zamašene pore ali komedona se sebum ne more več izločati, kot običajno. Sebum v mastni koži zato postane vir hrane za bakterije, ki povzročajo akne, P. acnes. Bakterije, ki povzročajo akne so "anaerobne", kar pomeni, da se zaradi zamašene pore v okolju z manjkom kisika počutijo kot doma. Rezultat? Zamašene pore se vnamejo. Pojavijo se akne, kot so papule (rdeče bunčice) ali pustule (rdeče bunčice napolnjene z gnojem) ali celo globoke ciste pri hudih oblikah aken.

Vrste aken

Akne se delijo na dva osnovna tipa: retencijske in vnetne

Retencijske akne sestavljajo zamašene pore ali komedoni. Te se delijo na dva tipa:

 • Odprti komedoni, znani kot ogrci, kjer zmes celic in sebuma v stiku z zrakom potemni
 • Zaprti komedoni, kjer je zmes ujeta pod površino in tvori tako imenovani beli komedon. Vnetne akne sestavljajo rdeče, privzdignjene lezije, pogosto z belo vsebino (lahko jim rečemo mozolji).

Pri mladostniških aknah se različne vrste nepravilnosti pogosto pojavljajo skupaj in so povezane z mastno kožo.

Huda oblika aken: Nodularne in cistične akne

Pri hudih oblikah aken vnetne lezije tvorijo nodularne ali cistične akne (gnojne, boleče bulice pod površino kože). Ta vrsta aken lahko povzroči trajne brazgotine in bi jih moral zdraviti dermatolog.

Akne z rdečico

Kot odgovor na rast in razmnoževanje bakterij P. acnes se v koži sproščajo snovi, imenovane vnetni mediatorji ali citokini. To so molekule, ki delujejo kot posrediniki, in povzročajo širjenje krvnih žil ter rdeče madeže pri aknah . Če so vaše akne povezane z generalizirano rdečico, zlasti na nosu in licih, imate morda rozaceo zaradi aken. Za dokončno diagnozo obiščite dermatologa.

Temni madeži in kožne brazgotine na koži, nagnjeni k aknam

Ste že kdaj opazili, da lahko po izboljšanju na mestu aken nastanejo temni madeži? Zaradi vnetja, ki ga povzročajo bakterije, ki povzročajo hude nepravilnosti, se lahko na koži, če je izpostavljena soncu (tudi pozimi!), razvije tako imenovana vnetna hiperpigmentacija. Ta izraz pomeni rjave madeže, na mestih, kjer so bile akne. Zato je pomembno, da uporabljate ciljano nego kože ter zaščito pred soncem, če imate mastno kožo, nagnjeno k aknam. Ena klinično dokazana možnost je EFFACLAR Duo(+) SPF30, ki združuje sestavine, ki izboljšujejo stanje aken, s super lahkim in nemastnim zaščitnim faktorjem.

Antibiotiki za akne

Če imate hude simptome aken, kot so nodularne ali cistične akne, ali če se vam pojavi preveč ogrcev in mozoljev, vam bo zdravnik morda predpisal antibiotike, kot je doksiciklin. Če jemljete to zdravilo, obvezno uporabite zaščitni faktor saj lahko koža postane preobčutljiva na sonce.

Namigi za mastno kožo in kožo, nagnjeno k aknam

Če imate mozolje in madeže, se posvetujte s farmacevtom o specializiranih dermo-kozmetičnih znamkah za mastno in aknasto kožo. Praviloma je za odpravo nepravilnosti potrebno s kožo ravnati nežno. Poskusite upoštevati ta vsakodnevna pravila:

 • Temeljito, a nežno očistite kožo z izdelkom, posebej oblikovanim za mastno kožo, kot je EFFACLAR micelarna voda
 • Vsak dan uporabljajte izdelek za nego kože, na primer EFFACLAR Duo(+). Doslednost je ključ do uspeha
 • Odločite se za nekomedogena ličila, kot so TOLERIANE Make-up
 • Zaščitite kožo pred soncem, kar je v nasprotju s splošnim prepričanjem lažnih prijateljev nepravilnosti. Sonce lahko na začetku naredi polt bolj enakomerno, saj povzroči, da koža porjavi, hkrati pa zadebeli’zgornjo plast kože in poveča nastajanje sebuma, kar ustvarja popolne pogoje za nepravilnosti. Kot taka je zaščita pred soncem pomembna pri negi kože, nagnjene k aknam. EFFACLAR Duo(+) SPF30 je ciljana dermo-kozmetična nega proti aknam, ki vključuje zaščitni faktor.
 • Ne stiskajte mozoljev, saj to samo poslabša vnetje in lahko pusti brazgotine, ki vas bodo spominjale na pretekle nepravilnosti.

Poleg teh ukrepov vam lahko dermatolog ali splošni zdravnik predpiše tudi nekatera zdravila za zdravljenje kože, nagnjene k aknam. Ne oklevajte s posvetom z njim/njo.

Prispevek je pripravilo podjetje L'oreal Slovenija